Važnost digitalnih znanja u Europi

Važnost digitalnih znanja u Europi

Foto: DepositPhotos

Nacionalni dionici i Europska komisija udružili su snage kako bi stvorili platformu za digitalne vještine i radna mjesta kako bi se ubrzalo digitalno usavršavanje u Europi. Platforma, koja je predstavljena jučer (26.5. 2021.)  postat će jedinstvena referentna točka za digitalne vještine omogućujući svim Europljanima - građanima, poduzećima i javnim organizacijama - da maksimalno iskoriste digitalnu transformaciju društva i gospodarstva. Platforma će funkcionirati zajedno s 25 nacionalnih koalicija za digitalne vještine i pridonijeti postizanju ciljeva Europskog digitalnog desetljeća.

Financirana od strane Instrumenta za povezivanje Europe na zahtjev država članica EU, Platforma digitalnih vještina i radnih mjesta objedinjuje najbolje prakse u digitalnim vještinama, resursima i glavnim akterima na terenu kako bi ostvarila opipljiv utjecaj na osnovne i napredne digitalne vještine . U bliskoj će budućnosti pametne funkcionalnosti poput alata za samoprocjenu, višejezičnog sadržaja i mrežnih tečajeva o tehnologijama u nastajanju postat će dostupne i olakšat će svakome da pronađe pravi resurs s najbolje dostupnih internetskih stranica danas.

„Bilo da tražite novi posao ili započinjete posao, digitalne vještine su ključne za uspjeh. Okupljajući stotine inicijativa iz cijele Europe, Digital Skills and Jobs Platform jedinstveno je mjesto za građane da poboljšaju svoja iskustva u učenju i otkriju nove mogućnosti“, ističe povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Platforma je zamišljena kao razmjena znanja za nacionalne koalicije za digitalne vještine i radna mjesta , tvrtke i druge dionike kako bi se lako dijelilo i prezentiralo lokalni sadržaj, podaci i iskustva. Platforma će potaknuti nova prekogranična partnerstva i pomoći u repliciranju uspješnih inicijativa u cijeloj Europi.

Zajedno s Programom digitalne Europe i Europskom koalicijom za digitalne vještine i radna mjesta , Platforma će biti ključni alat u postizanju ciljeva Europskog digitalnog desetljeća, a to je da će 80% Europljana imati osnovne digitalne vještine i biti zaposleno 20 milijuna stručnjaka za digitalnu tehnologiju u EU do 2030. Dopunit će reforme i ulaganja u zemljama EU-a pokrenute Instrumentom oporavka i otpornosti te istaknuti uspješne projekte podržane programima EU-a poput ESIF-a, Erasmus + ili Horizon Europe.

Indeks digitalne ekonomije i društva za 2020. (DESI) pokazuje da 42% Europljana nema niti osnovne digitalne vještine. 54% malih i srednjih poduzeća koja pokušavaju zaposliti digitalne stručnjake imaju poteškoće s popunjavanjem ovih slobodnih mjesta. Istodobno, informacije i izvori o digitalnim vještinama, mogućnostima osposobljavanja i financiranja često su fragmentirani i neravnomjerno raspoređeni, posebno preko granica. Otklanjanje jaza u digitalnim vještinama zahtijeva zajednički pristup s jednom točkom visokokvalitetnih informacija, prilika i angažirane zajednice.

Zahvaljujući platformi Digital Skills and Jobs, korisnici se mogu kretati kroz relevantne nacionalne i europske inicijative, inspirativne projekte, digitalne trendove i resurse, sve na jednom mjestu. Platforma također nudi aktivni prostor zajednice za rasprave i suradnju.

Redovito prekvalificiranje i usavršavanje je pravilo kod tehnologija koje se brzo mijenjaju, a cilj platforme je postati ljudima referentna točka za njihovo cjeloživotno digitalno putovanje, neovisno o razini njihovih vještina ili tematskom interesu.

Još iz kategorije

Europska unija ne popušta pod pritiscima velikih internetskih platformi, zaštita potrošača ostaje prioritet

Europska unija ne popušta pod pritiscima velikih internetskih platformi, zaštita potrošača ostaje prioritet

24.06.2021.

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) koja se jučer održala u Bruxellesu, zastupnici su održali javno saslušanje s predstavnicima nekih od najznačajnijih digitalnih platformi kao što su Google, Apple, Twitter i Facebook.

Novi redizajn sučelja Mozilla Firefoxa

Novi redizajn sučelja Mozilla Firefoxa

23.06.2021.

Firefox za Desktop&Mobile dobio je poveće promjene po pitanju dizajna kroz posljednju predstavljenu verziju. Redizajnirano korisničko sučelje i druge nove mogućnosti dostupne su s krajem svibnja korisnicima diljem svijeta, no dobiva ih se postepeno.

Zagrebačka banka za svoje klijente uvela Google Pay

Zagrebačka banka za svoje klijente uvela Google Pay

23.06.2021.

Zagrebačka banka kontinuirano ulaže u digitalizaciju svojih kanala kako bi svojim klijentima ponudila najnaprednije usluge. Za svoje klijente, korisnike Android uređaja, Zagrebačka banka od 17. lipnja uvela je mogućnost mobilnog plaćanja putem Google Pay aplikacije.