Vaš Gmail omogućava kreaciju neograničenog broja adresa kao aliasa za vaš primarni e-mail

Vaš Gmail omogućava kreaciju neograničenog broja adresa kao aliasa za vaš primarni e-mail
Antonio Jularić

Google je u Gmail uslugu prije nekoliko godina uvrstio dodatak koji omogućava kreiranje neograničenog broja adresa vezanih uz primarni. I to ne na način da se svaki od njih mora kreirati zasebno. Bitno je jednostavnije...

Podosta ljudi, iznenađujuće, još uvijek ne zna da ova mogućnost i postoji. A u vrijeme sve više spama i pokušaja hakerskih napada putem e-mail poruka svakako je potrebnija nego ikad. No, da se ne dulji dalje s temom.

Uzmimo primjer u kojem je vaša glavna adresa [email protected]. Prilikom registracije na bilo koju platformu, dovoljno je unijeti "znak" i potom što god želite, a Googleovi serveri svejedno će sve što se šalje na tu adresu proslijeđivati na primarnu. Još jedan primjer.

Želite se registrirati na Facebook i kad vas se traži e-mail, upišete [email protected] i sve će stizati na [email protected]. To znači da Facebook neće biti u posjedu vašeg originalne adrese. Osim ako ne postoje zaposleni za izvlačenje svih adresa s "+" znakom pa njihovim filtriranjem. Tako nešto poprilično je nevjerojatno.

Na ovaj način može se napraviti i odlična kategorizacija jer se kod svake registracije koristi drugačiji e-mail i u inboxu tako nešto može biti iznimno pregledno. Naravno, moguće je željenu "+ adresu" označiti kao spam i zaštititi se. Moguće je i doznati prosljeđuju li platforme trećoj strani vaš "jednokratni e-mail" tako što bi nešto nevezano uz platformu gdje ste ga registrirali stiglo na njega.

Nije ni to sve, u postavkama se može podesiti i da "+ e-mail" bude pošiljatelj, ne samo primatelj. Također, da se odmaknemo od pluseva, moguće je koristiti točkicu (.) gdje god unutar korisničkog imena i svejedno će biti tretirano kao glavni e-mail.

Kao, recimo, [email protected] ili [email protected]. Googleovi serveri sve će tretirati kao [email protected].