Uskoro ćete lakše moći provjeriti što sve Google zna o vama

Uskoro ćete lakše moći provjeriti što sve Google zna o vama

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Google od 18. rujna donosi mobilnu verziju Dashboarda i on će ponuditi korisniku informacije o tome koje podatke dijeli i što se sve prikupilo otkako koristi Googleove usluge. Uz to, dolazi redizajn usluge, što znači da će sama aplikacija biti poprilično svježa i jednostavna.

Zanimljiv je ovo potez Googlea jer Dashboard postoji od 2009. godine, ali samo za desktop računala i kao takav bio je vrlo popularan. Jer, ljude zanima što koriste i koliko. Iako ne pruža nikakvu kontrolu nad podacima koje vidimo, barem na jednom mjestu imamo sve što smo dali na pladnju Googleu da zaradi desetke milijardi američkih dolara od oglašavanja.

I dok je na osobnim računalima sama usluga poprilično detaljna, a samim time može na manjim zaslonima biti i poprilično nepregledna, na mobilnim će uređajima sve biti daleko preglednije jer će biti veće. Time korisnik ima bolji uvid u ono što bi želio vidjeti jer svaka od usluga ili aplikacija jasno je istaknuta pa se klikom na nju dobiva padajućim izbornikom mnogo detaljniji uvid.

Ukratko, sami princip mobilne verzije nije ništa drugačiji od one na osobnim računalima, ali bit će korisna jer više ljudi će je odsad koristiti. Ipak Google svakodnevno koristi 1,5 i dvije milijarde ljudi, a samim time ostavlja se enormna količina podataka, koji se potom filtriraju i koriste u razne svrhe. Ne samo da bi Google zaradio, odnosno matična mu kompanija Alphabet, već da bi profitirali i sami korisnici.

Zahvaljujući silnim podacima o lokacijama, korištenju aplikacija i raznim drugim aktivnostima, pametni telefon, odnosno Google, olakšavaju nam korištenje apsolutno svega. Daje nam uvid u javni prijevoz, stanje u prometu općenito, nudi nam restorane, informira o koncertima, kinoprogramu, predstavama u kazalištima, stanju na burzama... A s Dashboard možemo vidjeti i točno zašto je sve to tako.

Još iz kategorije

E-trgovina nastavlja rasti

E-trgovina nastavlja rasti

15.06.2018. komentiraj

Sjedinjene Američke Države proteklih dvadeset godina svjedoče polaganom i sigurnom rastu e-trgovine, što se odrazilo i na globalne prilike pa je ponuda nikad bolja, kvalitetnija, a samo korištenje platformi sigurnije nego ikad prije. Vjerojatno će zato u ovoj godini oko 230 milijuna Amerikanaca online putem kupiti barem jednu stvar i time donijeti prihode od 474 milijardi američkih dolara.

Preko polovice svih internet stranica pisano na engleskom, na hrvatskom 0,1 posto

Preko polovice svih internet stranica pisano na engleskom, na hrvatskom 0,1 posto

15.06.2018. komentiraj

Ako ste se pitali koji jezik dominira internetom, većina bi rekla da je to engleski, i bili bi u pravu. Prema stranici W3techs.com, uvjerljivo najzastupljeniji jezik na internetu je engleski, kojim je pisano čak 52,4 posto web stranica. Ostali jezici daleko slabije zastupljeni.

Prevare s oglasima uzimaju legitimnim portalima milijarde dolara

Prevare s oglasima uzimaju legitimnim portalima milijarde dolara

14.06.2018. komentiraj

Lažni medijski portali koji su se koristili tehnikama ostvarivanja lažnog prometa kako bi ostavile dojam da su legitimni odnose milijarde američkih dolara prihoda onima koji uistinu jesu legitimni zbog činjenice da lažnim prometom dolaze do stvarnog novca od oglašavanja, „napumpanog“ baš zbog dojma da je promet legitiman.