Uoči crnog petka Tomislav Sokol pozvao potrošače da budu oprezni prilikom kupovanja na internetu

Uoči crnog petka Tomislav Sokol pozvao potrošače da budu oprezni prilikom kupovanja na internetu

Ususret crnom petku kada se diljem Europske unije i svijeta potrošačima nude različiti proizvodi i usluge po navodno povoljnijim cijenama, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) s plenarnog zasjedanja iz Strasbourga pozvao je hrvatske potrošače na povećan oprez prilikom kupovine.

„Iako su sniženja u Hrvatskoj manja od onih koji se nude na zapadu, gdje ona dosežu i do 90 posto, primjećuje se da fenomen crnog petka i kod nas sve više ulazi u naviku potrošača. Međutim, pozivam potrošače da prilikom kupnje obrate pozornost na cijene proizvoda prije i nakon sniženja da se izbjegne mogućnost prevara. Također, potrošači bi naročito trebali biti oprezni ako kupuju na internetu. Važno je uvjeriti se da se kupnja obavlja sigurnim načinom i na pouzdanoj platformi. Očekujemo nastavak trenda porasta kupovine na internetu koja je posebno porasla tijekom pandemije bolesti COVID-19. Istraživanja su pokazala da je prošle godine čak 71 posto potrošača kupovalo na internetu“, kazao je Sokol.

„Svakako skrećem pozornost da potrošači imaju zakonsko pravo jednostranog raskida ugovora u roku od 14 dana. Dakle, ako prilikom utvrđivanja obilježja i funkcionalnosti proizvoda potrošač utvrdi da taj proizvod ne odgovora njegovim ili njezinim potrebama, može bez navođena razloga iskoristiti svoje pravo na jednostran raskid“, napomenuo je Sokol.

Moguće je da će potrošači zbog crnog petka biti izloženi agresivnim reklamama ali da u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) upravo radi na zakonodavnom prijedlogu kojim bi se uredilo pitanje oglašavanja, naročito u odnosu na maloljetnike koji gotovo bez iznimke koriste internet pa su naročito ranjiva skupina, pšojašnjava Sokol i zaključuje da će cilj novog zakona biti, između ostalog,  urediti pitanje ciljanog oglašavanja na internetu.

Još iz kategorije

CES 2022: Google obećao bolju povezanost uređaja

CES 2022: Google obećao bolju povezanost uređaja

13.01.2022.

Appleovi korisnici jako vole isticati jednostavnost postavljanja, uparivanja i prebacivanja između svih njihovih uređaja. Ali, uz nekoliko iznimaka, to je nešto što korisnici Androida nisu uistinu mogli iskoristiti. I Google to najavljuje promijeniti, odnosno, najavio je tijekom CES sajma u Las Vegasu.

Nastavak odličnog poslovanja DataBoxa uz dvoznamenkasti rast

Nastavak odličnog poslovanja DataBoxa uz dvoznamenkasti rast

11.01.2022.

Tržište podatkovnih centara i cloud rješenja nastavlja rast, potvrđuje za ICTbusiness.info direktor DataBoxa Filip Olujić i dodaje da je u svakodnevnom poslovanju, za njih ključno stalno pratiti razvoj tehnoloških rješenja i pravovremeno reagirati na potrebe korisnika.

U 2021. detektiran rekordan broj mjesta curenja podataka

U 2021. detektiran rekordan broj mjesta curenja podataka

08.01.2022.

Tehnologija je toliko napredovala da je malo tko može ignorirati, što znači da većina ljudi s pristupom internetu čuva u digitalnom smislu podosta osobnih podataka, a tako nešto itekako je primamljivo hakerima. I brojke napada koji se tiču „curenja“ podataka ili „data leak site“ (DLS) to itekako dobro otkrivaju.