Umjetna inteligencija narodu

Umjetna inteligencija narodu

AI više ne mora biti rezerviran samo za velike tvrtke koje raspolažu golemim brojem podataka. Istina jest, da je malo koji tech termin obavijen ovakvim velom krivih predodžbi i pop-kulturom nadahnutih neutemeljenih teorija, a opet je već nekih 30 godina u žiži interesa IT krugova. Pravi je trenutak da se pojam AI-ja demistificira, da se kaže što točno jest i što svakako nije, te na koje se sve načine može približiti običnom puku te malim i srednjim korisnicima.

Slaven i njegova ovomjesečna gošća, Anela Husković, Solution Architect Data & AI iz Microsofta, tu su upravo zbog toga. Oboje su stručnjaci za umjetnu inteligenciju i njenu primjenu, pa ćete teško igdje drugdje saznati recentnije i aktualnije informacije o ovoj temi. Anela i Slaven komentiraju trenutno stanje umjetne inteligencije, za što je ona dovoljno zrela i razrađena, koja su pak njezina ograničenja, popularne primjene u IT industriji. Razgovaraju o cijelom buzzwordu umjetne inteligencije, pogotovo u tehnološkoj sferi, iako ta problematika svakako i nadilazi tehnološku sferu, a često je korisnici koriste kao neki deus ex machina pristup kojim pokušavaju riješiti čak i one probleme za koje nije optimalna.

S umjetnom inteligencijom se susrećemo barem četiri-pet puta dnevno a da toga nismo ni svjesni, i to čak i oni manje izloženi tehnologiji. Otkad ustanemo i pogledamo vremensku prognozu, pa probrowsamo po Facebooku, Instagramu, pa nam na društvenim mrežama iskoče reklame personalizirane samo za nas, sve je to na neki način AI. Malo uže i specijaliziranije, umjetna inteligencija je zapravo tu da prepoznaje patterne, obrasce, uzorke u podacima koje mi ne možemo prepoznati. Da nam pomogne u izvođenju kompleksnih i repetitivnih taskova u kojima ljudski faktor može lakše pogriješiti ili ih nalazi nedovoljno inspirativnima.

Jedno je sigurno – roboti nam neće oduzeti radna mjesta, neće nas zamijeniti i neće uništiti svijet za pet godina. A na koje će nam sve načine moći pomoći i olakšati nam živote, ovisi umnogome i od toga kako i koliko kvalitetno ćemo ih učiti. I kako ćemo im pomagati da oni pomognu nama.

Više o svemu ovome u novoj epizodi Spanoptica!

Još iz kategorije

HT produžio ugovor s United Mediom

HT produžio ugovor s United Mediom

23.07.2021.

Hrvatski Telekom svojim korisnicima uvijek pruža najkvalitetniji sadržaj s ciljem osiguranja najboljeg korisničkog iskustva, pohvalili su se iz najjačeg domaćeg telekoma HT-a. Sukladno tome, uz ranije produženu suradnju s Arena Sportom produljen je ugovor o suradnji s United Mediom (UM) čime sportski, informativni i zabavni kanali UM-a nastavljaju biti u MAXtv ponudi tijekom sljedećih 13 mjeseci. Odnosi se to i na N1 televiziju, pojašnjavaju iz HT-a.

YouTube dosegao 34,6 milijardi mjesečnih posjeta, više nego Facebook i Twitter zajedno

YouTube dosegao 34,6 milijardi mjesečnih posjeta, više nego Facebook i Twitter zajedno

23.07.2021.

Google se može pohvaliti novim uspjehom, njegov YouTube ima više posjeta na mjesečnoj razini no Facebook. Riječ je o 34,6 milijardi u odnosu na 22,4 milijarde i to se odvilo kroz svibanj ove godine.

Mala i srednja poduzeća najčešće su žrtve phishing napada u Europi

Mala i srednja poduzeća najčešće su žrtve phishing napada u Europi

22.07.2021.

Mala i srednja poduzeća (SMEs) u Europi najpoželjnija su meta za hakere tijekom pandemije koronavirusa, a najuspješnija metoda kojom se služe jest phishing, zatim slijede web bazirani napadi.