Umjetna inteligencija narodu

Umjetna inteligencija narodu

AI više ne mora biti rezerviran samo za velike tvrtke koje raspolažu golemim brojem podataka. Istina jest, da je malo koji tech termin obavijen ovakvim velom krivih predodžbi i pop-kulturom nadahnutih neutemeljenih teorija, a opet je već nekih 30 godina u žiži interesa IT krugova. Pravi je trenutak da se pojam AI-ja demistificira, da se kaže što točno jest i što svakako nije, te na koje se sve načine može približiti običnom puku te malim i srednjim korisnicima.

Slaven i njegova ovomjesečna gošća, Anela Husković, Solution Architect Data & AI iz Microsofta, tu su upravo zbog toga. Oboje su stručnjaci za umjetnu inteligenciju i njenu primjenu, pa ćete teško igdje drugdje saznati recentnije i aktualnije informacije o ovoj temi. Anela i Slaven komentiraju trenutno stanje umjetne inteligencije, za što je ona dovoljno zrela i razrađena, koja su pak njezina ograničenja, popularne primjene u IT industriji. Razgovaraju o cijelom buzzwordu umjetne inteligencije, pogotovo u tehnološkoj sferi, iako ta problematika svakako i nadilazi tehnološku sferu, a često je korisnici koriste kao neki deus ex machina pristup kojim pokušavaju riješiti čak i one probleme za koje nije optimalna.

S umjetnom inteligencijom se susrećemo barem četiri-pet puta dnevno a da toga nismo ni svjesni, i to čak i oni manje izloženi tehnologiji. Otkad ustanemo i pogledamo vremensku prognozu, pa probrowsamo po Facebooku, Instagramu, pa nam na društvenim mrežama iskoče reklame personalizirane samo za nas, sve je to na neki način AI. Malo uže i specijaliziranije, umjetna inteligencija je zapravo tu da prepoznaje patterne, obrasce, uzorke u podacima koje mi ne možemo prepoznati. Da nam pomogne u izvođenju kompleksnih i repetitivnih taskova u kojima ljudski faktor može lakše pogriješiti ili ih nalazi nedovoljno inspirativnima.

Jedno je sigurno – roboti nam neće oduzeti radna mjesta, neće nas zamijeniti i neće uništiti svijet za pet godina. A na koje će nam sve načine moći pomoći i olakšati nam živote, ovisi umnogome i od toga kako i koliko kvalitetno ćemo ih učiti. I kako ćemo im pomagati da oni pomognu nama.

Više o svemu ovome u novoj epizodi Spanoptica!

Još iz kategorije

Sigurnost na Internet postaje prioritet

Sigurnost na Internet postaje prioritet

16.09.2021.

Uslijed pandemije s povećanim boravkom i održavanjem nastave kod kuće, raste izloženost djece i mladih sve većem broju online rizika, što potvrđuju i relevantne organizacije koje se bave sigurnošću na internetu. Stoga je nužno preventivnim i edukativnim aktivnostima jačati digitalne kompetencije u području sigurnosti i zaštite u online svijetu kako djece i mladih, tako i roditelja te svih profesija koje rade s djecom i mladima i njihovim obiteljima - zaključak je okruglog stola na kojem se raspravljalo o izazovima digitalnog doba i kako zaštititi djecu od neželjenog sadržaja u online svijetu.

Globalni broj VPN preuzimanja do kraja godine će doseći milijardu

Globalni broj VPN preuzimanja do kraja godine će doseći milijardu

16.09.2021.

Virtualne privatne mreže (VPN) potreba su u ovim trenucima povećane želje za privatnosti i anonimnosti na globalnoj razini, a prema podacima koje nudi Finbold, preuzimanja (eng. download) ove vrste usluge dosegnut će milijardu do kraja ove godine!

Korisnici sve više koriste VPN-ove preko kojih se spajaju na internet

Korisnici sve više koriste VPN-ove preko kojih se spajaju na internet

14.09.2021.

Virtualne privatne mreže (VPN) potreba su u današnje vrijeme povećane želje za privatnosti i anonimnosti, a prema podacima koje nudi VPN Adoption Index i prezentira ih Atlas VPN, preuzimanja ove vrste usluge porasle su do 616 milijuna tijekom prve polovice ove godine.