Uberovi operativni gubici dosegli 12 milijardi dolara od 2014. godine

Uberovi operativni gubici dosegli 12 milijardi dolara od 2014. godine

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Uber je do kraja prošle godine imao 91 milijun aktivnih korisnika mjesečno, prema izvješću koje su poslali za inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO). Bruto rezervacije Uberova poslovanja iznosile su 49,8 milijardi dolara u 2018. godini, u odnosu na 34,4 milijarde dolara u 2017.

Nakon što je vozačima i restoranima uplatio gotovo 40 milijardi dolara, Uber je ostvario neto prihod od 11,3 milijarde dolara u 2018. godini. Ukupni troškovi i izdaci, uključujući izravne troškove, kao i operativne troškove, prodaju i marketing iznosili su 14,3 milijarde dolara što daje operativni gubitak od 3 milijarde kuna u prošloj godini.

Ukupno uzevši od 2014. godine Uber je ostvario operativni gubitak od čak 12 milijardi dolara. Usporedbe radi i Amazon koji je u prvim godinama također snažno gubio novac nikada nije imao tako velike gubitke. Ipak, očekuje se da će tvrtka sa sjedištem u San Franciscu ostvariti procjenu svoje vrijednosti na više od 100 milijardi dolara u predstojećoj inicijalnoj javnoj ponudi.

Lyft, glavni konkurent konkurenta Ubera u Sjedinjenim Američkim Državama, ostvario je tržišnu evaluaciju od 24 milijarde dolara krajem ožujka kada je izašao na burzu. Dionicama Lyfta trenutačno se trguju 15 posto ispod cijene IPO-a, no mnogi se pitaju hoće li se to dogoditi i Uberu.

 

Još iz kategorije

Dodijeljene nagrade Web trgovac godine 2019

Dodijeljene nagrade Web trgovac godine 2019

18.04.2019. komentiraj

Na Konferenciji Ecommerce Day 2019. podijeljene su 22 nagrade za izvrsnost u web prodaji. Naziv najboljih web trgovina, prema mišljenju međunarodne stručne komisije, ali i domaćih potrošača su trgovine lafaboo.com i namještaj.hr, prva u kategoriji malih, a druga velikih web trgovina. Kupci su najboljom trgovinom ocijenili specijaliziranu web trgovinu cvjecarnicaljubica.com.

Uber uvodi opciju ostavljanja napojnice putem aplikacije

Uber uvodi opciju ostavljanja napojnice putem aplikacije

17.04.2019. komentiraj

Korisnici Ubera od danas vozačima mogu ostaviti napojnicu i putem aplikacije. Uber tako uvodi novi način nagrađivanja partnera u Hrvatskoj te će uz dosadašnje ocjenjivanje putem zvjezdica, svi korisnici ostavljanjem napojnice unutar aplikacije moći dodatno nagraditi vozača za odličnu uslugu. Ovako nešto moguće je putem Uber aplikacije već je moguće na mnogim drugim tržištima.

Firefox blokira skrivene skripte za rudarenje kriptovaluta

Firefox blokira skrivene skripte za rudarenje kriptovaluta

17.04.2019. komentiraj

Mozilla s najnovijom nadopunom Firefoxa donosi nešto iznimno korisno, mogućnost blokiranja ostavljanja “otisaka” unutar internetskog preglednika tijekom surfanja i blokiranja skripti za rudarenje kriptovaluta. Naime, nijedna od dviju skripti nema značaj za korisnike, što ih u konačnici čini nepotrebnima i poruka koju Mozilla šalje je jasna - korisnici su na prvom mjestu.