U zdravstvu se bilježi veliki porast nadgledanja pacijenata na daljinu

U zdravstvu se bilježi veliki porast nadgledanja pacijenata na daljinu

Foto: Fotolia

Zdravstveni sektor se s tehnološkim napretkom uvelike mijenja te omogućava praksu kakva prije nije bila moguća, a prvenstveno se radi o nadgledanju pacijenata na daljinu. Primjerice, u 2017. godini broj pacijenata koje se nadgleda takvim načinom porastao je za 41 posto na 16,5 milijuna, navodi u svom istraživanju Berg Insight.

Ta brojka uključuje sve pacijente u posebnom programu mHealth, čija je glavna odlika spajanje medicinskih uređaja na mrežu i prikupljanje informacija o bolesniku. Treba znati i da u ovu brojku nisu uključena osobna pomagala kao pametne narukvice, satovi, pojasevi i sve ostalo što pomaže u promatranju zdravstvenog stanja osobe. Dakle, riječ je samo o profesionalnom nadzoru od strane ovlaštenih institucija i zato je poticajno što brojka tako rapidno raste.

A neće se zaustavljati, Berg Insight tvrdi da će do 2023. porasti za 31 posto što znači da će se na daljinu nadgledati stanje čak 83,4 milijuna pacijenata. Istinska je to revolucija, koja donosi toliko prednosti u poboljšanju zdravstvene usluge, prevencije i kontroli bolesti. Zamislite samo uređaj koji prati vaše stanje i čim dođe do neke alarmantne promjene, reagira i obavijesti nadležnu instituciju ili liječnika o njoj. Reakcija je promptna i samim time može spasiti život brže i efikasnije nego što je ikad u povijesti bio slučaj.

Kad se radi o samim aplikacijama, dvije su glavne koje prate pacijente dok spavaju posebnim uređajima vezanima za rad srca i kardiovaskularnog sustava. Te dvije aplikacije čine 82 posto svih kućnih zdravstvenih sustava za nadzor stanja pacijenata u 2017. godini. Nakon njih slijedi Telehealth, koji broji u 2017. 800 tisuća konekcija. Na dva milijuna konekcija su uređaji koji se tiču ECG, praćenja razine glukoze, krvnog tlaka...

Internet stvari (IoT) će učiniti mnogo za zdravstveni sustav, to je potpuno jasno i poticajno.

Još iz kategorije

Adatin disk za sve namjene

Adatin disk za sve namjene

25.08.2019. komentiraj

ADATA Technology predstavlja robusni vanjski tvrdi disk ADATA HD770G – prvi na svijetu s RGB osvjetljenjem, za one kojima samo robusnost nije dovoljna. Korisnici će na HD770G moći pohraniti sve svoje igre i podatke, i to s puno stila, tvrde u Adati i dodaju da HD770G nudi više od onog što propisuje standard IP68, a to znači da je otporan na vlagu, prašinu i udarce jer ima robusnu troslojnu konstrukciju.

Malware framework kreirao milijardu lažnih Google Adsense prikazivanja u svega 3 mjeseca

Malware framework kreirao milijardu lažnih Google Adsense prikazivanja u svega 3 mjeseca

20.08.2019. komentiraj

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost u Flashpointu otkrili su da je novi malware frameworka uspio kreirati oko milijardu lažnih Google AdSense prikaza oglasa tijekom protekla tri mjeseca, ali nije se zaustavio na tome veać je generirao i lažne “lajkove” na YouTube i Twitch video sadržaju.

INFOGRAFIKA: Koliko je Facebook uspješan u detekciji lošeg sadržaja

INFOGRAFIKA: Koliko je Facebook uspješan u detekciji lošeg sadržaja

19.08.2019. komentiraj

Facebook je s godinama postao poprilično učinkovit po pitanju prepoznavanja lošeg sadržaja, posebno kad se radi o spamu, terorističkoj propagandi, pedofiliji, seksualnom iskorištavanju svake vrste, propagandi nasilja, pornografiji i sadržaju za odrasle kojem nije mjesto na najvećoj društvenoj mreži svijeta.