U Zagrebu su od sada u Google kartama dostupne upute za javni prijevoz

U Zagrebu su od sada u Google kartama dostupne upute za javni prijevoz

Google je danas predstavio hrvatske domene Google karata s informacijama o javnom prijevozu, čiji je cilj pružanje dodatnih usluga u javnom gradskom prijevozu. Google, u suradnji sa Zagrebačkim električnim tramvajem (ZET), na maps.google.hr javnosti pruža besplatne informacije o autobusnim i tramvajskim linijama.

Svatko tko traži upute za prijevoz po Zagrebu sada će koristeći se informacijama o javnom prijevozu Google karata imati mogućnost isplanirati prijevoz po Zagrebu uz pomoć prijevoznih sredstava ZET-a. Linije javnog prijevoza bit će dostupne kao alternativa uputama za smjer prilikom vožnje automobilom ili kretanjem pješice.

Ova inicijativa koja je nastala kao rezultat suradnje Googlea i ZET-a predstavlja proširenje mogućnosti koje nude Google karte kako bi korisnicima lokalnog prijevoza i turistima pružili korisne informacije te je dio Googlove misije da se Google karte učine još sveobuhvatnijima, točnijima i korisnijima milijunima ljudi diljem svijeta koji do svog sljedećeg odredišta putuju autobusima, vlakovima ili tramvajima. Kao rezultat zajedničkih napora i bliske suradnje između ZET-a i Googlea, Zagreb se pridružio broju od preko 2800 mjesta i gradova koji imaju ovu nadasve korisnu i praktičnu značajku, uključujući New York, London, Tokyo i Sydney.

„Uzbuđeni smo što najvećoj prijevoznoj tvrtki u Hrvatskoj možemo poželjeti dobrodošlicu u Google Transit“, izjavio je Ivana Grbavac, menadžer za razvoj Adriatics regije, Google. „Korisnicima uz pomoć Google karata nastojimo pomoći istražiti svijet oko njih. Pružati ljudima ne samo informacije na zemljopisnim kartama, već i informacije o javnom prijevozu, važan je dio naših usluga i naše predanosti da ljudima pomognemo da se lagano i brzo kreću u  lokalnom okruženju.“

„Javni prijevoz svakako je jedan od važnijih čimbenika u svakodnevici metropole pa tako i europskoga Zagreba. Naš se grad našao već na mnogim respektabilnim popisima, a ovo je još jedan koji dokazuje kako ne zaostajemo u odnosu na svjetske prijestolnice. Pozdravljam svaku suradnju i inicijativu koja pridonosi kvaliteti življenja i boravku u gradu Zagrebu. Osim Zagrepčanima, usluga će biti od iznimnog značaja za turiste, a na tom području Zagreb obara sve rekorde“, izjavila je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Sandra Švaljek.

„ZET ulaže iznimne napore kako bi svakodnevno i na svim područjima podizao kvalitetu usluge. Od iznimne je važnosti i informiranje putnika pa nastojimo pratiti aktualne trendove i na području komunikacija. Ovo je samo još jedan u nizu projekata koji će našim sugrađanima, ali i gostima Zagreba olakšati snalaženje u javnom prijevozu. Istovremeno pripremamo niz drugih projekata koji će naše usluge učiniti još dostupnijima“, izjavio je člana Uprave Zagrebačkog holdinga i direktora ZET-a Ivana Tolića.

Informacije o prijevozu dostupne su u Google kartama u okviru web-preglednika kao i u Google kartama za mobilne telefone.

Kako biste pristupili informacijama o prijevozu, posjetite maps.google.hr, kliknite „Upute“ i upišite polaznu točku i odredište bilo kao adresu ili ime lokacije. Zatim odaberite ikonu „Javni prijevoz“ kako biste dobili mogućnosti javnog prijevoza, vremena polaska, brojeve linija i rute. Kao alternativu isto možete upisati izravno na maps.google.hr/transit.

Kako biste isplanirali putovanje, na ploči s lijeve strane karte kliknite gumb „Preuzmite upute“, zatim kliknite na ikonu „Javni prijevoz“ pa upišite početnu točku i odredište. Izračunat ćemo najbrži put kojim možete doći od točke A do točke B te predložiti vrstu prijevoza  koja najbolje odgovara zadanom vremenu putovanja.

Još iz kategorije

SignalWire je nova alternativa Zoomu

SignalWire je nova alternativa Zoomu

14.08.2020. komentiraj

Tijekom pandemije koronavirusa, Zoom platforma za videpozive doživjela je izniman uzlet pa za samo četiri mjeseca dogurala od deset milijuna do 300 milijuna korisnika. Ali, to je potaknulo i konkurenciju da se “trgne”, kao što je u prvi plan izbacilo i neke nove “igrače”, kao SignalWire.

Microsoft Edge prestigao Firefox

Microsoft Edge prestigao Firefox

14.08.2020. komentiraj

Microsoftov Edge internetski preglednik uspio je prema svim mjerenjima postati drugi najpopularniji browser na svijetu, što znači da se nakon niza godina Mozillin Firefox “strmoglavio” na treće mjesto. Što se nekako moglo naslutiti kroz posljednjih nekoliko mjeseci, no moralo se i službeno dogoditi.

Digitalna transformacija evenata – sve se može stvoriti u virtualnom svijetu

Digitalna transformacija evenata – sve se može stvoriti u virtualnom svijetu

13.08.2020. komentiraj

Budućnost događaja je u nečemu što se zove novo normalno i to može biti hibridno, ali sada čisto virtualno, rekao nam je u razgovoru za ICTbusiness.info jedan od osnivača i glavni direktor za prodaju (CSO) tvrtke meetyoo Michael Heisser. Ova njemačka tvrtka specijalizirana je za stvaranje virtualnih događaja i to bez obzira da li je riječ o sajmu, konferenciji ili bilo kojoj drugoj vrsti događanja. Jedan od posljednih događanja koji je bio kombinacija live i unaprijed snimljenog odnosno streamanog eventa bio je i veliko događanje Deutsche Telekoma koje je usred lockdowna završilo velikim koncertom Jamesa Blanta.