U povijest otišao Google Toolbar

U povijest otišao Google Toolbar

Internet se mijenja iznimno brzo, a pažnja korisnika sve je kratkotrajnija, zajedno s onime što pamte. Ali, ponekad vrijedi malo zastati i pogledati kako su stvari izgledale nekad kao, primjerice, s Google Toolbarom koji je još od 2014. završena priča.

Za podsjećanje na nekad popularni Google Toolbar podsjetio je 11. prosinca 2021. Ars Tehnica tako što su njeni znatiželjnici instalirali Internet Explorer 11 na Windows 10 i provjerili radi li Google Toolbar.

I vrijedi "baciti oko" još jednom na njega jer riječ je nekad podosta korištenom i hvalevrijednom alatu iz Googleove radionice. Koji nema podršku još od 2014., što se i može vidjeti pri pokretanju jer piše "Copyright 2014 Google".

Iako danas djeluje nemoguće koristiti samo internetski preglednik koji dolazi s operativnim sustavom, u ono vrijeme kraja 20. i početka 21. stoljeća, Microsoftov Internet Explorer bio je toliko dominantan upravo zbog činjenice što konkurenciji nije bilo dozvoljeno pojaviti se na Windowsima. Rješenje za to kompanije su pronalazile u toolbarima.

Ukratko, oni bi se dodavali na Internet Explorer i bili bi prvi vrhu, ispod adresne trake ili bookmarksa. Rad toolbara ne bi bio određen Internet Explorerom i baš zato se Google uspio toliko nametnuti. Ljudi bi u njega upisivali pojmove i dobivali precizne rezultate, posebno u odnosu na tad nedostojnu konkurenciju.

Ono što je Google tad morao izvoditi jest privlačiti korisnike integriranim uslugama, tako da se uz Google Toolbar istovremeno moglo koristiti i povezane usluge kao Blogger, Delicious, Digg, Gmail, Google Bookmarks, Facebook, Google+, Hotmail, Yahoo! Mail, Twitter, MySpace... Kao što se može vidjeti, podosta usluga odavno ne postoji, a samo su djelić onoga čemu se kroz Google Toolbar moglo pristupiti.

Već s 2008. i dolaskom Google Chromea polako se gubio njegov smisao, ali Internet Explorer je i dalje imao značaj pa su u Googleu nastavili raditi na njemu. I s najavom pokretanja Edge browsera na Windows 10, umjesto IE, shvatili su i u Googleu da više nema smisla održavati Toolbar...

Još iz kategorije

Korisnici u 2021. potrošili 133 milijarde dolara na aplikacije, najviše zaradio App Store

Korisnici u 2021. potrošili 133 milijarde dolara na aplikacije, najviše zaradio App Store

18.01.2022.

Mobilno tržište raste iz godine u godinu pa tako i svaki njegov dio, posebno onaj koji se odnosi na aplikacije koje su kroz ovu godinu generirale 133 milijarde američkih dolara. To je rast od 19,7 posto u odnosu na 2020. I sve to bez da se uopće kroz brojke SensorTowera uključuje kinesko tržište.

Firefox Monitor može ukloniti vaše osobne podatke s interneta

Firefox Monitor može ukloniti vaše osobne podatke s interneta

18.01.2022.

Firefox Monitor, Mozillina usluga provjere procurenih lozinki, uskoro bi se mogla koristiti za uklanjanje osobnih podataka s interneta. Zainteresirani korisnici mogu se na jednostavan način pridružiti listi čekanja kako bi se počeli služiti tom uslugom.

Amerikanci zbog cyberkriminala izgubili rekordnih 3,5 milijuna dolara u 2021.

Amerikanci zbog cyberkriminala izgubili rekordnih 3,5 milijuna dolara u 2021.

17.01.2022.

Kibernetički kriminal u Sjedinjenim Američkim Državama čini rekordne štete, kakve nikad u povijesti nisu zabilježene. Podatke o toj pošasti donosi Atlas VPN, a baziraju se na brojkama kojima barata američka Savezna trgovinska komiisija (FTC).