U medijima tijekom 2021. objavljeno 43 posto više objava vezanih za tematiku VPN-a

U medijima tijekom 2021. objavljeno 43 posto više objava vezanih za tematiku VPN-a

Foto: DepositPhotos

Virtualne privatne mreže (VPN) u današnje vrijeme rada na daljinu i baratanja osjetljivim informacijama postale su potreba i to se vidi ne samo po povećanoj uporabi te vrste tehnologije već i po objavljenim tekstovima na teme koje se tiču VPN-a.

Naime, prema podacima koje je prezentirao Atlas VPN, a prikupio ih je Ahrefs kroz svoju platformu, na mjesečnoj razini bilježi se 43 posto rasta VPN vezanih tekstova na godišnjoj razini u online prostoru.

Obzirom na brojne hakerske napade i curenje informacija, interes vezan za VPN povećao se kod izdavača i publike koja ne tako davno nije imala neki interes prema sličnim temama. Također, iako se tijekom pandemije koronavirusa sve ubrzano pojačavalo, rast interesa bilježi se od 2017. Naravno, kroz posljednje dvije godine došlo je do "eksplozije".

Ukupno, u ovoj godini objavljeno je 5,71 milijuna jedinstvenih tekstova na VPN teme. U cijeloj 2020. bilo ih je 4,35 milijuna. Dakle, za ovu će brojka još svakako rasti, možda i preko šest milijuna. Prvenstveno jer je prosječni mjesečni broj objavljenih tekstova kroz 2021. na 519.000.

U prošloj godini se radilo o 363.000, godinu prije 106.000, u 2018. o 47.000 i u 2017. o 23.000. Već te brojke pričaju priču o interesu javnosti prema VPN vezanim temama. Naravno, to je prvenstveno dobra vijest jer VPN nudi privatnost, nudi sigurnost i educirati se o njemu svakako može biti samo plus, korak naprijed.

Inače, VPN je, kao što se spomenulo u uvodu, virtualna privatna mreža. Ili, slikovitije, riječ je o grupi računala umreženih preko javne mreže ili interneta. To znači da uz korištenje VPN usluga ne morate imati računala fizički na jednom mjestu, nego na bilo kojoj lokaciji u svijetu, ali da možete imati sve povlastice lokalne mreže.

Ovaj koncept se često koristi u privatnom sektoru, odnosnu u raznim poduzećima jer dozvoljava korisnicima da se i od kuće spoje VPN-om u poslovnu mrežu i da mogu pristupiti računalnim resursima kompanije. Najčešće se radi o pristupanju serverima kompanije gdje se nalaze povjerljivi podaci koji se koriste u poslovanju.

Naravno, VPN ima i funkciju zaštititi vas od neželjenih pogleda. Kad se spajate VPN-om na određeni server, od vašeg računala do tog servera se, nakon autentifikacije, stvara sigurnosni tunel preko kojeg putuju vaši podaci. Taj tunel je kriptiran i ako netko i dođe u posjed podataka koji putuju tim tunelom, neće moći vidjeti kakvi su to podaci jer nema ključ kojim su ti podaci kriptirani i ne može ih dekriptirati.

Još iz kategorije

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

12.08.2022.

Vivaldi je internetski preglednik, kalendar, RSS „feed reader“, a po novome i e-mail klijent. Upravo tako, developeri su integrirali pravi i potpuni e-mail klijent unutar internetskog preglednika, što znači da se korisnici više ne moraju zamarati oko preuzimanja posebne desktop aplikacije.

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

11.08.2022.

Kompanija Snap, koja stoji iza popularnog Snapchata, je najavila pokretanje novog premium paketa za korisnike koji žele malo više značajki i bržu podršku nego što je ona u besplatnom 'paketu'.

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

11.08.2022.

Neprofitna organizacija Cloud Security Alliance je uz pomoć 700 stručnjaka iz industrije vezane za cloud računalstvo i kibernetičku sigurnost napravila istraživanje o najvećim prijetnjama za cloud u ovom trenutku.