U 50 posto slučajeva hakeri će ponovno napasti svoje ranije žrtve

U 50 posto slučajeva hakeri će ponovno napasti svoje ranije žrtve

Foto: DepositPhotos

Kibernetički napad u teoriji bi žrtvu motivirao da se ubuduće zaštiti kako se ne bi ponovilo nešto slično, no u stvarnosti se događa potpuno obrnuta situacija gdje oko 50 posto biznisa doživi novi napad od strane istih napadača.

Dakle, nakon što hakeri uspješno napadnu neku kompaniju, pokušaju to ponovno i polovica njih još će jednom pasti. Stoga, iznimno je unosno isprobavati jednu te istu taktiku na jednim te istim žrtvama kad očito podosta njih ne uči iz svojih grešaka, a još manje iz tuđih.

Prema podacima koje je prezentirao Atlas VPN, Velika Britanija po ovom je pitanju najgora jer 55 posto tamošnjih biznisa minimalno dvaput je bilo žrtvom jednih te istih hakera, odnosno, jednih te istih metoda napada. Zatim slijedi Sjeverna Amerika, u kojoj je to na "okruglih" 50 posto, u Europi je na 49 posto i Latinskoj Americi 48 posto.

I dok tako nešto jest vrlo lako osuditi, ismijati i nazvati neodgovornim, u stvarnosti to i nije baš tako jer često se radi o povećim organizacijama, koje broje stotine ili tisuće zaposlenih, a dovoljna je nesmotrenost jednog od njih da bi hakeri postigli baš ono što žele. Stoga, nije čudno da na isti način uspiju počiniti štetu.

Ali, ono što zabrinjava jest činjenica da čak 61 posto od 1778 IT i profesionalaca na polju IT sigurnosti tvrdi da se nije napravilo ništa u njihovim kompanijama da bi se spriječio novi identičan napad. Naravno, hakeri to često isprobaju pa se ugodno iznenade kad im uspije.

Naravno, razlog za tu nebrigu, kako bi se opisala u prvom trenu, jest nedostatak budžeta namijenjenog sigurnosti, prevenciji, edukaciji... I to onda povlači za sobom dodatne probleme, dodatne troškove i u konačnici nekima nestanak sa scene.

Razumljivi su takvi problemi no u današnje vrijeme nužno je ulagati u sigurnost, posebno jer se svakim probojem u sustav i narušavanjem te sigurnosti izgubi jako mnogo vremena, resursa, ljudi, ugleda...

Još iz kategorije

Starije generacije skloniji prijaviti cyber kriminal spram milenijalaca i generacije Z

Starije generacije skloniji prijaviti cyber kriminal spram milenijalaca i generacije Z

04.12.2021.

Predrasuda je da starije generacije imaju zadršku prema tehnologiji i da je ne razumiju, ali posljednje istraživanje pokazuje da su odgovorniji i skloniji učenju, posebno ako ih se usporedi s mlađim generacijama.

Zaštita od sofisticiranih softverskih napada

Zaštita od sofisticiranih softverskih napada

03.12.2021.

Prema Gartnerovoj analizi čak 45 posto organizacija diljem svijeta bit će pogođeno cyber napadom do 2025. U jeku napada na SolarWinds, koji je u obilježio 2021. godinu, raste potražnja za stručnjacima i rješenjima za zaštitu softverskog lanca opskrbe. Istaknuti igrač u tom području je ReversingLabs – njihov razvojni centar u Zagrebu gradi najnaprednija rješenja za suzbijanje zlonamjernog softvera (malwarea) i osiguranje softverskog lanca opskrbe.

Neograničena povezanost i zabava za bezbrižne blagdanske trenutke

Neograničena povezanost i zabava za bezbrižne blagdanske trenutke

02.12.2021.

Hrvatski Telekom ovog Božića svim svojim korisnicima donosi prigodne darove uz koje će biti povezani i moći uživati u raznim zabavim sadržajima sa svojim najmilijima. Svim korisnicima mobilnih usluga HT omogućava neograničeni Internet koji korisnici mogu aktivirati već danas kroz Moj Telekom aplikaciju te ga koristiti u razdoblju od 23. prosinca 2021. do 2. siječnja 2022. za sav nacionalni promet unutar RH.