Twitter će etiketirati tvitove političara koji krše pravila

Twitter će etiketirati tvitove političara koji krše pravila

Twitter je daleko dogurao u smislu ljudskih prava i slobode govora na svojoj platformi, ali nije stao u naporima omogućenja boljeg iskustva svim korisnicima pa tako odsad posebno označava tweetove političara koji su izabrani te predstavljaju vlast. Takav postupak potreban je iz nekoliko razloga, a zapravo štite slobodu govora i demokraciju.

Naime, u Twitteru su svjesni da iako neki političari jesu kontroverzni, većina ih je izabrala te ih automatski kao takve i prihvaća. No, isto je tako jsno da neki od tih političara svjesno ne predstavljaju sve svoje građane te ih objavama na društvenim mrežama, u ovom slučaju Twitteru, degradiraju, omalovažavaju ili pozivaju druge da to čine. Naravno, najbolji primjer je američki predsjednik Donald Trump.

Stoga, da se ne bi narušavale slobode onih koji su birali takve osobe, Twitter se odlučio označiti sporne tweetove posebnim oznakama, pa ukoliko korisnik svejedno želi vidjeti što određena osoba na vlasti neke zemlje poručuje, morat će prihvatiti poruku koja prije iskače kao upozorenje. A tek onda će tweet biti dostupan, odnosno, vidljiv.

"Za ovaj tweet vrijede pravila o uvredljivom ponašanju. Ipak, Twitter je odlučio da je u interesu javnosti da ovaj tweet bude dostupan", stoji u obavijesti koju primaju korisnici prije no što uspiju vidjeti sporni tweet.

Treba znati da pravilo neće biti retroaktivno, pa se oznaka upozorenja neće ni prikazivati na prijašnjim tweetovima. Ali, samo pod uvjetom da korisnik ima minimalno stotinu tisuća pratitelja. I možda najbitnije, korisnički profili morat će biti službeni. Dakle, ne privatni već službeni, što znači da Trump kao predsjednik jest službeni račun, ali da otvori još jedan kao osoba Donald Trump, vrijedila bi pravila kao i za sve, pa bi tweet koji odudara od pravila automatski bio obrisan, odnosno, uklonjen. Kao s vremenom i profil koji opetovano krši pravila.

Na ovaj način Twitter želi korisnicima dati slobodu da prate političare koje su izabrali, ali im usput poručuje da se ne ponašaju u interesu cjelokupne javnost...

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Python i dalje najpopularniji programski jezik

INFOGRAFIKA: Python i dalje najpopularniji programski jezik

05.06.2020. komentiraj

Python programski jezik ostao je najpopularniji i u ovoj godini, prema podacima koje nude GitHub i Google Trends. Time je iza sebe ostavio Java i JavaScript programske jezike, koji su godinama dominirali na ovakvim ljestvicama.

Chrome će od idućeg mjeseca blokirati spam notifikacije

Chrome će od idućeg mjeseca blokirati spam notifikacije

05.06.2020. komentiraj

Google je najavio planove za omogućenje sustava kojim bi Chrome blokirao neželjene notifikacije te ih tretirao kao spam. Time se misli na sve one korisnike koji automatski po dolasku na neku web stranicu označe da ne žele primati daljnje obavijesti ili se pretplatiti na newsletter te web stranice.

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

04.06.2020. komentiraj

Glazbeni streaming servis Spotify dozvoljavao je dosad preuzimanje i čuvanje do 10.000 pjesama po korisničkom računu na do pet uređaja, ali taj nelogični limit napokon je podignut u smislu da ga više nema, pretplatnici mogu neometano preuzimati, čuvati i preslagivati pjesme na koje god načine žele. I u količini kojoj žele.