Twitter će etiketirati tvitove političara koji krše pravila

Twitter će etiketirati tvitove političara koji krše pravila

Twitter je daleko dogurao u smislu ljudskih prava i slobode govora na svojoj platformi, ali nije stao u naporima omogućenja boljeg iskustva svim korisnicima pa tako odsad posebno označava tweetove političara koji su izabrani te predstavljaju vlast. Takav postupak potreban je iz nekoliko razloga, a zapravo štite slobodu govora i demokraciju.

Naime, u Twitteru su svjesni da iako neki političari jesu kontroverzni, većina ih je izabrala te ih automatski kao takve i prihvaća. No, isto je tako jsno da neki od tih političara svjesno ne predstavljaju sve svoje građane te ih objavama na društvenim mrežama, u ovom slučaju Twitteru, degradiraju, omalovažavaju ili pozivaju druge da to čine. Naravno, najbolji primjer je američki predsjednik Donald Trump.

Stoga, da se ne bi narušavale slobode onih koji su birali takve osobe, Twitter se odlučio označiti sporne tweetove posebnim oznakama, pa ukoliko korisnik svejedno želi vidjeti što određena osoba na vlasti neke zemlje poručuje, morat će prihvatiti poruku koja prije iskače kao upozorenje. A tek onda će tweet biti dostupan, odnosno, vidljiv.

"Za ovaj tweet vrijede pravila o uvredljivom ponašanju. Ipak, Twitter je odlučio da je u interesu javnosti da ovaj tweet bude dostupan", stoji u obavijesti koju primaju korisnici prije no što uspiju vidjeti sporni tweet.

Treba znati da pravilo neće biti retroaktivno, pa se oznaka upozorenja neće ni prikazivati na prijašnjim tweetovima. Ali, samo pod uvjetom da korisnik ima minimalno stotinu tisuća pratitelja. I možda najbitnije, korisnički profili morat će biti službeni. Dakle, ne privatni već službeni, što znači da Trump kao predsjednik jest službeni račun, ali da otvori još jedan kao osoba Donald Trump, vrijedila bi pravila kao i za sve, pa bi tweet koji odudara od pravila automatski bio obrisan, odnosno, uklonjen. Kao s vremenom i profil koji opetovano krši pravila.

Na ovaj način Twitter želi korisnicima dati slobodu da prate političare koje su izabrali, ali im usput poručuje da se ne ponašaju u interesu cjelokupne javnost...

Još iz kategorije

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

23.09.2019. komentiraj

Firefox je napokon omogućio svim korisnicima mjeru zaštite protiv trackinga, najavljenu još u listopadu prošle godine. Naime, s verzijom Firefox 69 stigla je obrana protiv napasti koja posljednjih godina čini podosta štete po pitanju privatnosti korisnicima raznih internetskih preglednika, ne samo ovog Mozillinog.

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

23.09.2019. komentiraj

Facebook je tijekom drugog kvartala ove godine bilježio 2,41 milijarde aktivnih korisnika na mjesečnoj razini, što je rast od osam posto u odnosu na isto razdoblje lani, no u sjevernoj Americi taj pozitivni trend jedva da vrijedi.

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

20.09.2019. komentiraj

Digitalni život ili na engleskom “digital life” postala je realnost u današnje vrijeme, pojam koji označava koliko je određena sredina omogućila ljudima u njoj pristup digitalnoj sferi, prvenstveno po pitanju onoga što bi im pomoglo u svakodnevici. Kao, primjerice, što Estonija praktički sve nudi u digitalnom obliku i tako olakšava živote građanima.