Twitch postigao dogovor s američkim NMPA oko korištenja glazbe u streamovima

Twitch postigao dogovor s američkim NMPA oko korištenja glazbe u streamovima

Twitch je napokon postigao dogovor s američkim Nacionalnim udruženjem glazbenih izdavača (NMPA) kako bi pomogao kreatorima izbjeći slučajne kazne povodom DMCA (Digital Millennium Copyright Act) i tako nešto vrijedi pozdraviti jer riješit će brojne aktualne probleme.

Naime, kreatori sadržaja na platformi namijenjenoj streamingu videoigara često bi u privatnosti svojih domova ili prostora otkuda plasiraju sadržaj, u pozadini imali određenu glazbu. Najčešće je to nešto što sami preferiraju i ni u kojem slučaju ne koriste kako bi zaradili. Ali, autorska prava jasna su stvar pa bi kreatorima stizale opomene, a ponekad i kazne.

Za Twitch je to stvaralo probleme jer kreatori su ono što čini platformu i stoga su trajali iscrpni pregovori i postignut je dogovor. Jer, potrebno je znati da kad bi se pojavilo upozorenje o kršenju autorskih prava, Twitch bi automatski uklanjao sadržaj ili suspendirao korisničke račune.

Tako nešto dogodilo se jednom od najpopularnijih kreatora, Kanađaninu poznatijem kao xQc. Bio je onemogućen dolaska na platformu više od četiri sata, a koliki je to problem ne samo njemu već i Twitchu, potvrđuje činjenica da ima devet milijuna pratitelja i njegov kanal pregledan je više od 392 milijuna puta.

Srećom, od 21. rujna to se mijenja, što je Twitch potvrdio e-mail porukom svim primateljima.

"Oduševljeni smo što možemo objaviti da smo NMPA za izgradnju produktivnih partnerstava između Twitcha i glazbenih izdavača."

Nadalje se u poruci objasnilo da će se odsad na drugačiji način obavljati proces prijave kršenja autorskih prava, s mogućnosti vlasnika tih prava da prijave određene načine korištenja njihove glazbe. Za tako nešto zadužen je novi alat kreiran od strane Twitcha, a opisuje ga se kao "koristan za sve uključene strane".

Ali, za kreatore je i dalje bolje ne upuštati se u bilo kakve komplikacije, posebno jer postoji alternativa. Primjerice, mogu posjetiti Streambeats, Pretzel Rocks ili Monstercat i pronaći sigurna glazbena rješenja, koja ne podliježu svim tim pravilima nastalima davne 1998., kao u slučaju DMCA...

Još iz kategorije

Mozilla Firefox stigao u Windows Store

Mozilla Firefox stigao u Windows Store

08.12.2021.

Mozilla je 9. studenoga napokon uvrstila Firefox internetski preglednik u Microsoft Store, što ga čini prvom alternativom za Edge unutar te trgovine. Možda su se u Microsoftu na to odlučili jer je njihov Edge učvrstio poziciju ispred Firefoxa na tržištu.

Aircash uskoro uvodi i Google Pay i Apple Pay

Aircash uskoro uvodi i Google Pay i Apple Pay

08.12.2021.

Mastercard cilja na populaciju koju i mi gađamo, a to su dinamičniji i inovativniji ljudi, koji su spremni na prihvaćanje novih tehnologija. Isto tako, oboje smo poprilično fokusirani na sport što nam je još jedna zajednička točka, ističe za ICTbusiness.info osnivač Aircasha Hrvoje Ćosić.

Google testira jednostavniji način pretraživanja datoteka unutar Drivea

Google testira jednostavniji način pretraživanja datoteka unutar Drivea

08.12.2021.

Napredniji korisnici Google Drivea vjerojatno su primijetili da njegova tražilica i nije od velike pomoći jer prečesto daje cijeli niz rezultata koji nemaju u konačnici baš nikakvu težinu u potrazi za konkretnom datotekom. I to će se uskoro promijeniti...