Tržište Interneta stvari i dalje bilježi snažan rast

Tržište Interneta stvari i dalje bilježi snažan rast
DepositPhotos

Internet stvari (IoT) posljednjih je godina postao jedna od najvažnijih tehnologija, ako ne i najvažnija. Takva situacija rezultat je pojačanog širenja bežičnih mrežnih tehnologija, koje su pokretačka sila tržišta.

Prema podacima Trading Platformsa, IoT je u 2022. porastao za 13 posto na godišnjoj razini i dosegao 19,5 milijardi američkih dolara. No potencijal je izniman jer se do 2025. predviđa rast od otprilike 45 posto od ovog posljednjeg rezultata, što bi značilo prihode od 28,3 milijardi dolara. Čak ni postojeća nestašica poluvodiča ne utječu negativno na rast IoT tržište.

Kad se pak dodatno secira njegove dijelove, tehnologija za pametne domove i dalje je najveći i praktički jedini generator prihoda s nevjerojatnih 19 milijardi dolara jer se bazira na bežičnom pristupu mreži. A Sjedinjene Američke Države najmoćnija zemlja svijeta s prihodima od 4,7 milijarde dolara.

Ali, iako će do 2025. porasti na 6,3 milijarde dolara, kroz naredne tri godine Kina će sa 6,6 milijardi biti lider. U ovom je trenutku druga s 4,5 milijarde dolara generiranih prihoda.

Dakle, sve to ide prema "zacrtanom planu", koji govori da će IoT transformirati naše domove kroz pametne kućne uređaje, spojene na mrežu. Sve će se moći, a i može već sad u povećoj mjeri, obavljati putem mobilnih uređaja ili računala, na daljinu, unaprijed.

Samim time, sve imamo na dlanu doslovno i kroz podatke koji se prikupljaju na mreži iskustvo korisnika postalo je bolje. Uz sve to, IoT uređaji bi trebali kroz ovo desetljeće pomoći stvaranju istinskih pametnih gradove i pomoći nam da kroz pametne narukvice postanemo zdraviji i bolje vježbamo.

Dakle, za vjerovati je da će do 2025. vladati bitno drugačija situacija nego sad će tehnologija dodatno napredovati, bit će sigurnija, jeftinija i IoT će uistinu biti na usluzi čovječanstvu.