Trump sad svojata i softver otvorenog koda

Trump sad svojata i softver otvorenog koda

Foto: DepositPhotos

Američki predsjednik Donald Trump jednim je potezom osakatio ne samo moćnu kinesku kompaniju Huawei, već i sve koji su poslovali s njom, a riječ je o domino efektu vrijednom milijarde i milijarde američkih dolara - izgubljenih. I ostaje dojam kao da će ići još dalje sa svojim potezima, zbog čega Kina strahuje da bi mogla izgubiti pristup na GitHub.

Naime, riječ je o open source platformi, gdje je pristup kodu slobodan, načinjenoj upravo kako bi svi na svijetu mogli razvijati svoj softver. Plemenita ideja kojoj bi mogao doći kraj ako i GitHub "padne" pod zakon kojim mu se brani poslovanje s kompanijama označenima na listi "nepodobnih" za Sjedinjene Američke Države.

"Softver otvorenog tipa ne podliježe tom zakonu", priopćio je Apache Software Foundation (ASF), inače američka kompanija čije se poslovanje veže uz open source.

Ali, Open Source China (OSChina), najveća open source zajednica u Kini, brine zbog onoga što slijedi, prvenstveno jer im je upravo open source iznimno važan resurs za razvoj softvera. Na umu to svakako ima i Trump, odnosno, ljudi oko njega, pa bi mogao iskoristiti nešto nastalo iz plemenitih pobuda i od toga napraviti oružje za svoje trgovinsko ratovanje.

"Internetska evolucija mogla bit biti usporena jer open source projekti omogućavaju razvoj mnogima koji se vežu uz njih, diljem cijelog svijeta. Ne postoje kompanije ili pojedinci koji bi mogli izbjeći korištenje open source projekata danas", pojasnio je kineski developer Duzy Chan situaciju, odnosno, njenu ozbiljnost.

Ujedno, svi oni koji vjeruju da Kina neće imati problema, morali bi znati da GitHub nije dostupan u Sjevernoj Koreji i Iranu, što znači da ga se može onemogućiti, ukoliko postoji potreba. Ili Trumpova želja. Naredba...

Još iz kategorije

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

23.09.2019. komentiraj

Firefox je napokon omogućio svim korisnicima mjeru zaštite protiv trackinga, najavljenu još u listopadu prošle godine. Naime, s verzijom Firefox 69 stigla je obrana protiv napasti koja posljednjih godina čini podosta štete po pitanju privatnosti korisnicima raznih internetskih preglednika, ne samo ovog Mozillinog.

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

23.09.2019. komentiraj

Facebook je tijekom drugog kvartala ove godine bilježio 2,41 milijarde aktivnih korisnika na mjesečnoj razini, što je rast od osam posto u odnosu na isto razdoblje lani, no u sjevernoj Americi taj pozitivni trend jedva da vrijedi.

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

20.09.2019. komentiraj

Digitalni život ili na engleskom “digital life” postala je realnost u današnje vrijeme, pojam koji označava koliko je određena sredina omogućila ljudima u njoj pristup digitalnoj sferi, prvenstveno po pitanju onoga što bi im pomoglo u svakodnevici. Kao, primjerice, što Estonija praktički sve nudi u digitalnom obliku i tako olakšava živote građanima.