Top Wi-Fi routeri imaju velike sigurnosne propuste

Top Wi-Fi routeri imaju velike sigurnosne propuste

Foto: DepositPhotos

Stručnjaci za internetsku sigurnost u kompaniji Trustwave otkrili su ranjivosti u nekoliko D-Link i Comba Telecom rutera, a poprilično su ozbiljne jer omogućavaju cyber kriminalcima vidjeti korisnička imena i lozinke, što ih dovodi u iznimnu opasnost.

Konkretnije, riječ je o pet sigurnosnih propusta, dva kod D-Link rutera i tri u Comba Telecom ruterima, a svi mogu potencijalno ugroziti uređaje spojene na mreži spornog rutera. Ne treba previše napominjati koliki je to problem, no sreća je da postoje stručnjaci za sigurnost koji takve detalje uočavaju na vrijeme.

Kad se pak govori o samim ranjivostima, u opasnosti su D-Link DSL-2875AL dual band modem i DSL-2877AL. Kod Comba Telecoma riječ je o AC2400 Wi-Fi Access Controller i AP2600-I WiFi Access Point ranjivostima. Obje su kompanije upozorene te je stigla obavijest korisnicima da se greške, odnosno ranjivosti, otklanjaju. Također, nema informacija o tome da je itko ispao žrtvom zbog tih ranjivosti.

Baš kad se zaboravilo na WPA2 propust iz 2017., eto ovih vijesti. Naime, 2017. je probijen protokol koji je glasio kao neprobojan, zahvaljujući tome što je sve na njemu kriptirano, bilo da dolazi ili odlazi. Ali, hakeri su mogli doći do podataka korisnika zahvaljujući greškama unutar samih rutera. Zato su bile potrebne nadopune proizvođača i digla se poveća panika. Srećom, veće štete nije bilo jer se greška otkrila na vrijeme.

Ali, poslala je upozorenje pa tako u ovoj godini, prema podacima koje dje IDC, potrošnja na online sigurnost doseže 103 milijarde američkih dolara. Najviše pritom ulažu Sjedinjene Američke Države (44,7 milijardi dolara), a zatim Kina, Japan i Velika Britanija. Dakle, sigurnost se ozbiljno shvaća.

Da nije tako, ne bi se ovi propusti na D-Link i Comba Telecom ruterima pronašli tako brzo i samim time spriječili daljnje širenje opasnosti...

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

12.10.2019. komentiraj

Emoji svijet raste iz dana u dan pa će korisnici tako ove godine dobiti 230 potpuno novih, što će osvježiti ponudu i učiniti ih tijekom razmjene poruka još popularnijima. Ukupno, sad će biti 3019 tih piktograma koje nazivamo emoji.

Redizajniran portal za zapošljavanje posao.hr - poprimio je novo digitalno lice

Redizajniran portal za zapošljavanje posao.hr - poprimio je novo digitalno lice

12.10.2019. komentiraj

Specijalizirani portal za oglašavanje radnih mjesta - posao.hr predstavio je novi dizajn koji će korisnicima omogućiti jednostavnije snalaženje i praćenje aktualnih događaja na tržištu rada. Portal posao.hr ove godine slavi 17 godina svojeg postojanja i u tom je razdoblju na njemu objavljeno više od pola milijuna oglasa za posao, a trenutno je i među 15 najposjećenijih hrvatskih stranica.

INFOGRAFIKA: YouTube kanali s najviše pretplatnika

INFOGRAFIKA: YouTube kanali s najviše pretplatnika

11.10.2019. komentiraj

Pretplatnici su ono za što se bori svaki YouTube autor jer što ih je više, više je pogleda, više je slave i više je prihoda. A zanimljivo je da su se stvari ponešto promijenile s obzirom da činjenicu da su YouTubea kao platformu prepoznali mnogi u raznim granama moćne zabavne industrije.