Top internet preglednici pobjedili W3C oko HTML i DOM standarda

Top internet preglednici pobjedili W3C oko HTML i DOM standarda

Grupa industrijskih velikana koju čine Apple, Google, Microsoft i Mozilla, a naziva se Web Hypertext Application Technology Working Group (WHATWG), u svom asortimanu imaju najjače internetske preglednike svijeta te je uspjela pobijediti u sukobu s W3C (World Wide Web Consortium), kojim su željeli dokazati da bez njihove podrške mogućnost reguliranja web standarda ne bi bila postojeća.

Sama grupa osnovana je još 2004. godine kao odgovor na prespor rad koji je W3C iskazivao u svijetu sve bržih promjena, prvenstveno po pitanju uvođenja tad modernog HTML standarda. Naime, iako su se vlasnici najjačih internetskih preglednika tome protivili, W3C je "gurao" prema XHTML. Naravno, u samom početku Google nije bio dio grupacije jer se Chrome pojavio četiri godine kasnije, ali kad se pojavio, odmah se priključio jer mu je cilj identičan.

Uistinu, uspjeli su "progurati" HTML 5 standard i W3C ga je odobrio pa je djelovalo kao da sve skupa ide na bolje. Čak je to naslućivalo i suradnju grupacije i organizacije, ali s prošlom godinom dogodile su se nove promjene - na gore. A razlog za to je pokušaj od strane W3C da odobri 4.1 verziju DOM standarda.

Ali, WHATWG uspio je u pokušaju da se DOM v4.1 ne implementira i nije implementiran još uvijek. Nije grupacija uspjela samo to već i to da ima kontrolu nad HTML i DOM standardima, što znači da će WHATWG s punom kontrolom određivati kad se situacija mijenja, a standardi uvode. To je čak i definirano kroz Memorandum o razumijevanju (eng., Memorandum of Understanding).

Konačno, HTML standard postat će HTML Living Standard i održavat će ga WHATWG. Isto vrijedi i za DOM Living Standard. Dakle, oni koji zapravo kontroliraju tržište i o kome korisnici ovise, te koji žive od korisnika, ipak imaju prednost u donošenju odluka koje se tiču svijeta internetskih preglednika i surfanja kao takvog...

Još iz kategorije

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

23.09.2019. komentiraj

Firefox je napokon omogućio svim korisnicima mjeru zaštite protiv trackinga, najavljenu još u listopadu prošle godine. Naime, s verzijom Firefox 69 stigla je obrana protiv napasti koja posljednjih godina čini podosta štete po pitanju privatnosti korisnicima raznih internetskih preglednika, ne samo ovog Mozillinog.

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

23.09.2019. komentiraj

Facebook je tijekom drugog kvartala ove godine bilježio 2,41 milijarde aktivnih korisnika na mjesečnoj razini, što je rast od osam posto u odnosu na isto razdoblje lani, no u sjevernoj Americi taj pozitivni trend jedva da vrijedi.

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

20.09.2019. komentiraj

Digitalni život ili na engleskom “digital life” postala je realnost u današnje vrijeme, pojam koji označava koliko je određena sredina omogućila ljudima u njoj pristup digitalnoj sferi, prvenstveno po pitanju onoga što bi im pomoglo u svakodnevici. Kao, primjerice, što Estonija praktički sve nudi u digitalnom obliku i tako olakšava živote građanima.