Top internet preglednici pobjedili W3C oko HTML i DOM standarda

Top internet preglednici pobjedili W3C oko HTML i DOM standarda

Grupa industrijskih velikana koju čine Apple, Google, Microsoft i Mozilla, a naziva se Web Hypertext Application Technology Working Group (WHATWG), u svom asortimanu imaju najjače internetske preglednike svijeta te je uspjela pobijediti u sukobu s W3C (World Wide Web Consortium), kojim su željeli dokazati da bez njihove podrške mogućnost reguliranja web standarda ne bi bila postojeća.

Sama grupa osnovana je još 2004. godine kao odgovor na prespor rad koji je W3C iskazivao u svijetu sve bržih promjena, prvenstveno po pitanju uvođenja tad modernog HTML standarda. Naime, iako su se vlasnici najjačih internetskih preglednika tome protivili, W3C je "gurao" prema XHTML. Naravno, u samom početku Google nije bio dio grupacije jer se Chrome pojavio četiri godine kasnije, ali kad se pojavio, odmah se priključio jer mu je cilj identičan.

Uistinu, uspjeli su "progurati" HTML 5 standard i W3C ga je odobrio pa je djelovalo kao da sve skupa ide na bolje. Čak je to naslućivalo i suradnju grupacije i organizacije, ali s prošlom godinom dogodile su se nove promjene - na gore. A razlog za to je pokušaj od strane W3C da odobri 4.1 verziju DOM standarda.

Ali, WHATWG uspio je u pokušaju da se DOM v4.1 ne implementira i nije implementiran još uvijek. Nije grupacija uspjela samo to već i to da ima kontrolu nad HTML i DOM standardima, što znači da će WHATWG s punom kontrolom određivati kad se situacija mijenja, a standardi uvode. To je čak i definirano kroz Memorandum o razumijevanju (eng., Memorandum of Understanding).

Konačno, HTML standard postat će HTML Living Standard i održavat će ga WHATWG. Isto vrijedi i za DOM Living Standard. Dakle, oni koji zapravo kontroliraju tržište i o kome korisnici ovise, te koji žive od korisnika, ipak imaju prednost u donošenju odluka koje se tiču svijeta internetskih preglednika i surfanja kao takvog...

Još iz kategorije

Gen-D - Platforma koja će ubrzati reforme digitalnog obrazovanja diljem regije

Gen-D - Platforma koja će ubrzati reforme digitalnog obrazovanja diljem regije

25.06.2019. komentiraj

Program „Gen-D – Nurturing a Digital Future“ pokrenut je s ciljem doprinosa digitalnoj transformaciji u obrazovanju u Hrvatskoj i ostalim zemljama sudionicama programa. Imajući u vidu značajne kurikularne reforme koje se trenutno provode u Hrvatskoj, suradnja u okviru prezentiranog programa predstavljat će resurs za nastavu informatike, zaključeno je na panel-diskusiji. Program provodi Propulsion uz podršku Microsofta.

Završava projekt GrowCERT financiran sredstvima Europske unije

Završava projekt GrowCERT financiran sredstvima Europske unije

23.06.2019. komentiraj

Projekt GrowCERT – Jačanje kapaciteta Nacionalnog CERT-a i poboljšanje suradnje na nacionalnoj i europskoj razini provodi CARNET – Hrvatska akademska i istraživačka mreža, a sufinanciran je sredstvima Europske komisije putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF – Connecting Europe Facility). Ukupna vrijednost projekta bila je gotovo milijun eura odnosno 984.132,81 eura, a projekt je trajao dvije godine od početka srpnja 2017. godine do kraja lipnja ove godine.

Građani žele plaćati mobitelom i koristiti biometriju te traže veću razinu sigurnosti pri kupnji online

Građani žele plaćati mobitelom i koristiti biometriju te traže veću razinu sigurnosti pri kupnji online

19.06.2019. komentiraj

Hrvati koriste sve više digitalnih usluga te traže više inovacija u segmentima zdravstva, obrazovanja, javnom prijevozu i financijskim uslugama, a kad je riječ o digitalnim uslugama bitni su im sigurnost i troškovi, pokazuje istraživanje o digitalizaciji koje je Mastercard danas predstavio u Zagrebu. Studija, koju je Ipsos proveo u 13 europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, donosi uvid u stavove građana prema digitalnim uslugama, digitalnim plaćanjima i digitalnoj sigurnosti.