TOP 5 najboljih PHP frameworka

TOP 5 najboljih PHP frameworka

Foto: Pixabay

Kompleksne i sigurnosne aplikacije ne mogu se raditi bez otvorenog skriptnog programskog jezika poznatijeg kao PHP (Hypertext Preprocessor) pa ga developeri uvelike i koriste kao platformu da bi ih izveli što bolje. S obzirom da je riječ o sjajnom i popularnom programskom jeziku, on sadrži mnoge frameworkove koje pomažu u razvoju aplikacija jer nude cijeli niz mogućnosti kojima se bolje razvijaju aplikacije i bilo što na čemu se radi uz korištenje PHP.

Kao i u svemu, postoji najbolji izbor za PHP Framework i ovdje predstavljamo pet s kojima u 2017. developeri najviše rade i najzadovoljniji su.

1. Laravel

Razvio ga je Taylor Otwell s ciljem razvoja web aplikacija prateći model–view–controller (MVC) arhitekturu. Smatra se jednim od najpopularnijih PHP frameworka. Cijeli izvorni kod Laravela nalazi se na GitHub-u pod MIT licencom. Nastao je kao Otwellov pokušaj da osigura napredniju alternativu CodeIgniter frameworku.

2. Phalcon

Kreirano je kao C-ekstenzija i optimiziran za visoke performanse. Da biste ga koristili ne morate znati C programski jezik, jer mu je funkcionalnost izložena putem PHP klasa unaprijed spremnih za korištenje. Phalcon omogućava upotrebu objekata kao komponenti zavisno od potreba aplikacije.

3. Yii

On je framework visokih performansi za razvoj Web 2.0 aplikacija. Dolazi s mnoštvom karakteristika kao MVC, DAO/ActiveRecord, I18N/L10N, autentifikacija, kontrola pristupa zasnovana na ulogama, testiranje...

4. Codeigniter

Iako je već dugo zastupljen i možda došao do kraja svog ciklusa, ovo je definitivno sjajno MVC okruženje. Još uvijek je teško naći nekoga tko je njime nezadovoljan.

5. Symfony

Kreiran 2005. godine, Symfony je veoma moćan i popularan framework. U velikoj mjeri je inspiriran drugim okruženjima za web aplikacije kao što su Ruby On Rails, Django i Spring. Symfony je vjerovatno jedan od najkompletnijih PHP frameworka.

Još iz kategorije

Facebook testira AR oglase u News Feedu

Facebook testira AR oglase u News Feedu

18.07.2018. komentiraj

Facebook konstantno nalazi načine kako pružiti oglašivačima dodatni prostor za približavanje potencijalnim korisnicima, a posljednji novitet jest korištenje proširene stvarnosti (AR) i sasvim sigurno bit će to hit. Samim time i dodatni prihodi za najveću društvenu mrežu na svijetu i istoimenu kompaniju koja se nalazi u društvu najvećih.

Internetski preglednik Opera u najnovijoj verziji sadržava ugrađeni Crypto Wallet

Internetski preglednik Opera u najnovijoj verziji sadržava ugrađeni Crypto Wallet

17.07.2018. komentiraj

Internetski preglednik Opera u svojoj verziji namijenjenoj Android operativnom sustavu uskoro će imati mogućnost pohrane kriptovaluta. Odnosno, sadržavat će „wallet“ (hrv. novčanik) pod nazivom Crypto Wallet i sigurno samim time biti zanimljiva određenom broju korisnika koji barataju famoznim digitalnim „novčićima“.

The Pirate Bay uklanja oglase u zamjenu za rudarenje kriptovalute Monero

The Pirate Bay uklanja oglase u zamjenu za rudarenje kriptovalute Monero

15.07.2018. komentiraj

Ozloglašeni The Pirate Bay postat će velikim korporacijama s tržišta zabavne industrije dodatno omražen jer postaje transparentan u jednoj stavci - ostvarivanju prihoda od strane svojih posjetitelja. Naime, odsad svake od njih dočekuje upozorenje koje kaže da ukoliko nastave dalje, njihovo će računalo biti iskorišteno za rudarenje kriptovalute Monero (XMR).