TOP 10 preporuka za korištenje e-maila

TOP 10 preporuka za korištenje e-maila

Foto: Fotolia

Današnja moderna komunikacija jednostavno je postala toliko zahtjevna, tableti, pametni telefoni, prijenosna računala sve nas to okružuje i „napada“ informacijama. Stoga treba pronaći načina za filtriranje, obrađivanje, te odgovaranje na informacije u pravo vrijeme i u pravom trenutku.

Pokušat ćemo dati odgovore na neka od pitanja koja si postavljaju svi kada u mailboxu vide nepročitanih stotinjak i više e-mailova i kada ih bez obzira htjeli to priznati ili ne oblije hladan znoj. Nekima će se možda ove preporuke činiti banalnima, nekima će biti jednostavne „Jer ja to već znam“, a mnogima će nadam se biti iznimno korisne. Jedan od najboljih načina kontrole je da odmah odlučite što s vašom poštom i gdje ju svrstati,bilo to privatno,poslovno ili pak važno. Tako se rješavate problema u početku i imate bolji pregled.

1 Sredite svoje „ladice“ za poštu. Inbox vam nije prenatrpan i sve vam je pravilno raspoređeno i na svom mjestu. Pokušajte i nećete požaliti. Uštedite sebi vrijeme. Da,teško je,ali uz malo volje i želje vaša email pošta može funkcionirati savršeno. A tek koliko će te vremena uštedjeti i moći se posvetiti pravim poslovima. Neprocjenjivo.

2 Odgovorite na mail. U većini slučajeva odgovor je potvrdan. Ako ne spada u grupu „hitno“,zabilježite ono najkorisnije i arhivirajte ju.

3 Delegirajte posao ako imate mogućnosti. Ako radite u većoj tvrtki i nalazite se na nekoj šefovskoj poziciji nemojte baš sav posao rješavati sami, neka i kolege odgovore na neke upite.

4 Pregledavajte mailove i poruke redovito. Ponekad je vožnja javnim prijevozom umjesto živciranja u automobilu zanimljivo rješenje, isprobajte ga. Preporuka je da pregledavate i odgovarate na mailove više puta dnevno i na taj se način rasteretite, osim ako vaš posao ne zahtjeva drugačije. U različito vrijeme, ali kontinuirano, u periodu  9-10 sati ujutro i 16-17 sati popodne.

5 Niste robot, ne morate na mail odgovoriti u pet minuta. Po pitanju hitnosti,u nezavidno ste položaju. Stoga donesite odluku brzo. Ono što možete sada ne ostavljajte za poslije.

6 Označavajte mailove bojama, sortirajte ih prema tipu zadatka, pošiljatelja. Mnogi današnji softveri za mail omogućuju korištenje boja za označavanje mailove. Koristite ih za lakše sortiranje.

7 Mail komunikacija je neformalnija od one klasične poslovne. Ipak zadržite dozu profesionalnosti i pazite na koje sve mailove šaljete poštu. Nekome će se ovo činiti čudnim, ali na bitnim mailovima nije dobro ako poruka ode na krivu adresu.

8 Mobilni pristup – iskoristite blagodati pametnih telefona i tableta, ali nemojte odgovarati na sastancima, niti na kavama s prijateljima. Ipak se malo opustite, lakše će vam biti odgovoriti na mail poruke

9 Mnogi mailovi danas mogu završiti u spamu. Ako odgovor na neki bitan upit ne dobijete u nekom razumnom roku, tijekom dana ili ako je nešto manje bitno niti nakon nekoliko dana nazovite osobu koja vam je trebala dati odgovor.

10 Ne razmišljate o godišnjem i čitanju mailova. Zapamtite da dok ste na godišnjem ne morate odgovoriti na poruku odmah, ako je nešto hitno ionako će vas nazvati telefonom.

Još iz kategorije

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

12.08.2022.

Vivaldi je internetski preglednik, kalendar, RSS „feed reader“, a po novome i e-mail klijent. Upravo tako, developeri su integrirali pravi i potpuni e-mail klijent unutar internetskog preglednika, što znači da se korisnici više ne moraju zamarati oko preuzimanja posebne desktop aplikacije.

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

11.08.2022.

Kompanija Snap, koja stoji iza popularnog Snapchata, je najavila pokretanje novog premium paketa za korisnike koji žele malo više značajki i bržu podršku nego što je ona u besplatnom 'paketu'.

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

11.08.2022.

Neprofitna organizacija Cloud Security Alliance je uz pomoć 700 stručnjaka iz industrije vezane za cloud računalstvo i kibernetičku sigurnost napravila istraživanje o najvećim prijetnjama za cloud u ovom trenutku.