Tisuće internet trgovina iskorištava svoje korisnike za rudarenje kriptovaluta bez njihovog znanja

Tisuće internet trgovina iskorištava svoje korisnike za rudarenje kriptovaluta bez njihovog znanja

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Laka zarada uvijek je motivacija raznim tipovima ljudi za akciju pa nerijetko izostaju prevare i malverzacije svih vrsta kako bi se postigao cilj. Rudarenje kriptovaluta bez znanja krajnjih korisnika primjer je upravo takve aktivnosti, a širi se nevjerojatnom brzinom - svjesno i nesvjesno.

Toliko je daleko otišlo da se sumnja kako i Showtime, koji je u vlasništvu televizijske mreže CBS, bez znanja korisnika koristi njihove procesore za rudarenje kriptovaluta. Samo, to se čini nesvjesno iz razloga što se malware namijenjen takvoj aktivnosti uspio infiltrirati u sustav Showtimea.

Otkrio je to neovisni stručnjak Willem de Groot, a u svom izvješću navodi da se sve ovo događa ponajviše kad se radi o web stranicama namijenjenim internetskoj prodaji, odnosno, o e-trgovinama. Točnije, ima ih čak 2496 zaraženih malwareom za rudarenje kriptovaluta i od toga je njih 85 posto povezano sa samo dva CoinHive korisnička računa.

Osim e-trgovina, problematična je i strancia Musicas.cc, koju kad posjetite opterećenost internetskog preglednika "skoči" za čak 90 posto. U kodu joj se nalazi CoinHive JavaScrip, ali čini se da nije posrijedi malware već svjesno postavljanje alata za rudarenje kako bi se ostvarila zarada.

Vrijeme je da antivirusni alati počnu djelovati na način koji bi prepoznavao ovakve aktivnosti pa neka korisnici sami izaberu žele li moć svog računala nuditi određenoj web stranici tako da ostvari određenu zaradu. Ali, treba znati da očito iznimno često hakeri koriste malware i bez znanja web stranice zarađuju na taj način.

Sve u svemu, ovo je jedna poprilično nova priča i tek se svi skupa moraju znati postaviti prema njoj, odrediti neka pravila i regulative, pronaći način kako se boriti protiv malwarea i hakera. Mnogo je poteza koje treba izvesti da bismo na rudarenje ovakvim načinom mogli gledati pozitivno.

Još iz kategorije

Google Chrome uveo podršku za Windows 10 notifikacije

Google Chrome uveo podršku za Windows 10 notifikacije

21.08.2018. komentiraj

Alphabet i Microsoft nemaju baš najbolji odnos, što se može zaključiti po tome da nećete u Windows Store naći Googleove usluge ili alate. Ali, bez obzira na to, Chrome 68 je dobio novitet koji se tiče Windows 10 i zasad u njemu može uživati oko 50 posto Chrome korisnika diljem svijeta.

Još loših vijesti za kriptovalute, otrkivena velika manipulacija tržištem

Još loših vijesti za kriptovalute, otrkivena velika manipulacija tržištem

14.08.2018. komentiraj

Svijet kriptovaluta svako malo potrese neka loša vijest i to je teret koji ih sprečava da postanu popularne u širem smislu, ali i da ih se počne češće koristiti kao sredstvo plaćanja u trgovinama svih tipova. Posljednja takva loša vijest je ona o grupaciji koja je manipulirala tržištem te ostvarila zaradu od 825 milijuna američkih dolara u samo prvih šest mjeseci ove godine.

Novi Wi-Fi napad razbija WPA2 lozinke bez puno muke

Novi Wi-Fi napad razbija WPA2 lozinke bez puno muke

13.08.2018. komentiraj

Stručnjak Jesn „Atom“ Steube, koji radi na novom Wi-Fi standardu WPA3 (Wi-Fi Protected Access 3), slučajno je otkrio sigurnosne propuste u standardima WPA i WPA2, zbog kojih bi mnogi korisnici mogli imati probleme. Odnosno, sad više neće jer nadležni su odmah počeli raditi na tome da ih „zakrpaju“ pa da se potencijalna opasnost ukloni.