Tinder smislio način kako zaobići plaćanje naknade od 30 posto Google Play Storeu

Tinder smislio način kako zaobići plaćanje naknade od 30 posto Google Play Storeu

Kompanija Match Group sama po sebi nije poznata, ali Tinder koji je u njenom vlasništvu itekako jest, prvenstveno zbog popularnosti i samim time prihoda koje donosi. A sad će biti poznat i po tome što želi izbjeći plaćanje famozne naknade od 30 posto Google Play Storeu, što je obveza svih koji imaju aplikacije u toj online trgovini.

Iako ovo ne znači da će Tinder nestati s Google Play Store, daleko od toga, znači da će odsad plaćanje premium usluga kao Tinder Gold i Tinder Plus, ići direkto kroz aplikaciju, a ne preko Google Play Storea kao dosad. Dakle, u te svrhe će Match Group tražiti od korisnika unos podataka kreditnih kartica kako bi mogli obavljati transakcije odmah iz aplikacije, bez posrednika.

Slično je već učinio Epic Games, čija je Android verzija Fortnitea zabilježila izniman uspjeh pa je davanje 30 posto od svake transakcije postalo problematično. Isto smatraju i u Match Groupu, čiji Tinder je konstantno na vrhu liste aplikacija s najvećom zaradom, što automatski donosi i Googleu zaradu.

Iako su Match Group i Epic Games jedine visokoprofilne kompanije koje su ovo učinile, otvoreno se protiv politike "uzimanja" 30 posto od prihoda bune Netflix i Spotify, a uz njih i mnogi drugi. No, situacija je takva kakva jest više od deset godina. Naime, Apple je 70-30 model uveo još 2008. i nekoliko mjeseci kasnije je krenuo tim putem i Google za Play Store.

Neki će reći da je previše, drugi će reći da je to cijena pozicije u tako popularnim trgovinama. Ali, ono što se nameće kao činjenica jest da unatoč zadržavanju 30 posto zaobilaženjem poznatih platformi korisnicima cijene nisu ništa niže.

Kako god, uskoro bi se sve skupa moglo promijeniti jer negodovanje je sve glasnije, a s obzirom da je uspješnih kompanija s povećim brojem pretplatnika sve više, politika će se morati promijeniti. Zasad Apple i Google uzimaju samo 15 posto onima koji imaju pretplatnika godinu ili duže uz sebe, no u svijetu aplikacija takvih je jako malo, tako da bi smanjenje naknade ipak trebalo vrijediti nakon kraćeg perioda.

Još iz kategorije

Slanje paketa poštom diljem svijeta raste nevjerojatnom brzinom zahvaljujući e-trgovini

Slanje paketa poštom diljem svijeta raste nevjerojatnom brzinom zahvaljujući e-trgovini

18.10.2019. komentiraj

Ljudi diljem svijeta prepoznali su slanje paketa poštom kao normalan način dijeljenja, ali i prodaje onoga što posjeduju, pa ne treba čuditi što u prosjeku jedna osoba godišnje pošalje čak 23 paketa. Te brojke otkrio je Pitney Bowes i tiču se najjačih zemalja svijeta u ekonomskom smislu.

TV preporuke bazirane na strojnom učenju

TV preporuke bazirane na strojnom učenju

17.10.2019. komentiraj

U vrijeme digitalizacije i digitalne transformacije događaju se velike promjene u načinu korištenja različitih usluga pa tako i interneta, stoga je dobra prilika da o tome popričamo s Krešimirom Madunovićem, glavnim izvršnim direktorom Iskona Krešimirom Madunovićem.

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

12.10.2019. komentiraj

Emoji svijet raste iz dana u dan pa će korisnici tako ove godine dobiti 230 potpuno novih, što će osvježiti ponudu i učiniti ih tijekom razmjene poruka još popularnijima. Ukupno, sad će biti 3019 tih piktograma koje nazivamo emoji.