Telekomi traže izlaz u podatkovnom prometu

Telekomi traže izlaz u podatkovnom prometu

Foto: Dražen Tomić

Na tržištu mobilnih uređaja vidimo različite ekosisteme, nekoliko različitih platformi koje se bore za korisnike, naklonost proizvođača uređaja i mislimo da je Opera našla svoje mjesto postaju svojevrsni most između svih tih različitih uređaja, mobilnih platformi nudeći korisnicima jednako iskustvo na svim uređajima – od stolnih računala, preko prijenosnika, do tableta i pametnih telefona, smatra Tom Christian Gotschalksen, direktor marketinga i prodaje Opera zadužen za mobilni sektor.

Prema njegovim riječima konsolidacija koju je uspio napraviti Apple izlaskom prvih pametnih telefona, a nakon toga i tableta, te uključivanjem Googla u tržišnu utakmicu postalo je jasno da fragmentirano tržište, postaje mnogo zahtjevnije i izazovnije kako odgovoriti svim izazovima koji se pred tvrtke koje se bave razvojem softvera stavljaju, a kako bi se u konačnici omogućilo isto korisničko iskustvo za sve.

„Trenutno imamo više od 300 milijuna aktivnih korisnika našeg web browsera, a pritom se okrećemo i rješenjima koje developerima omogućuju ugradnju reklama i ostalog propagandnog materijala u aplikacije i igre. Pritom se vrlo strogo pazi da takva rješenja nisu na uštrb funkcionalnosti, ali i da se omogući zarada tvrtkama koje mnogo ulažu u razvoja aplikacija“; ističe Gotschalksen.

S druge strane, on tvrdi kako imaju rješenje za telekom operatere kako da privuku na potrošnju u podatkovnom segmentu i one korisnike koji nemaju najnoviju generaciju pametnih telefona, koriste tzv. feature phone. Gotschalksen napominje kako je upravo ta promjena i razvoj rješenja za telekom operatere danas vrlo traženo usprkos brzom rastu prodaje pametnih telefona jer telekom operateri danas vide zaradu upravo u podatkovnom prometu.

„Mozilla je napravila vrlo hrabar potez, možda malo prekasno. Naš je cilj osigurati u budućnosti korisnicima isto iskustvo na svim platformama. Treba omogućiti spajanje želja korisnika, telekom operatera i vlasnika operativnog sustava za telefona da svi u konačnici budu zadovoljni, a da korisnik ima najbolje moguće aplikacije jednostavne i brze za korištenje“, zaključuje Gotschalksen.

Još iz kategorije

Na Dark Webu se prodaje gotovo 620 milijuna ukradenih korisničkih računa

Na Dark Webu se prodaje gotovo 620 milijuna ukradenih korisničkih računa

17.02.2019. komentiraj

Hakeri su kroz nekoliko posljednjih godina otuđili stotine milijuna korisničkih računa s povjerljivim informacijama na nekima od najposjećenijih web stranica i nude ih za pristojne svote na Dark Webu. Konkretnije, riječ je o 617 milijuna korisničkih računa, a sve ih se može dobiti za svega 20 tisuća američkih dolara, ali u protuvrijednosti bitcoina.

Njemačka želi porez na internetsko oglašavanje

Njemačka želi porez na internetsko oglašavanje

16.02.2019. komentiraj

Kako bi zaštitila svoje medije od američkih tvrtki koje uz igru velikih brojeva žele cijelo oglašavanje preusmjeriti prema sebi njemačka država želi uvesti 15 postotni porez na internetsko oglašavanje i pri tome su vrlo ozbiljni.

Zaba uvodi m-novčanik za korisnike Maestro i Mastercard kartica

Zaba uvodi m-novčanik za korisnike Maestro i Mastercard kartica

15.02.2019. komentiraj

Uslugu m-novčanik, koja omogućava jednostavna plaćanja pametnim telefonom, odsad mogu koristiti korisnici svih Maestro i Mastercard kartica Zagrebačke banke. Zaba je uvela novu dodatnu uslugu unutar m-zabe te tako omogućila potpunu digitalizaciju kartica i plaćanje mobitelom za korisnike Android uređaja. Sada se u restoran, kupnju ili u večernji izlazak možete uputiti bez novčanika, samo s mobitelom u kojem imate aplikaciju m-zaba.