Telekomi traže izlaz u podatkovnom prometu

Telekomi traže izlaz u podatkovnom prometu

Foto: Dražen Tomić

Na tržištu mobilnih uređaja vidimo različite ekosisteme, nekoliko različitih platformi koje se bore za korisnike, naklonost proizvođača uređaja i mislimo da je Opera našla svoje mjesto postaju svojevrsni most između svih tih različitih uređaja, mobilnih platformi nudeći korisnicima jednako iskustvo na svim uređajima – od stolnih računala, preko prijenosnika, do tableta i pametnih telefona, smatra Tom Christian Gotschalksen, direktor marketinga i prodaje Opera zadužen za mobilni sektor.

Prema njegovim riječima konsolidacija koju je uspio napraviti Apple izlaskom prvih pametnih telefona, a nakon toga i tableta, te uključivanjem Googla u tržišnu utakmicu postalo je jasno da fragmentirano tržište, postaje mnogo zahtjevnije i izazovnije kako odgovoriti svim izazovima koji se pred tvrtke koje se bave razvojem softvera stavljaju, a kako bi se u konačnici omogućilo isto korisničko iskustvo za sve.

„Trenutno imamo više od 300 milijuna aktivnih korisnika našeg web browsera, a pritom se okrećemo i rješenjima koje developerima omogućuju ugradnju reklama i ostalog propagandnog materijala u aplikacije i igre. Pritom se vrlo strogo pazi da takva rješenja nisu na uštrb funkcionalnosti, ali i da se omogući zarada tvrtkama koje mnogo ulažu u razvoja aplikacija“; ističe Gotschalksen.

S druge strane, on tvrdi kako imaju rješenje za telekom operatere kako da privuku na potrošnju u podatkovnom segmentu i one korisnike koji nemaju najnoviju generaciju pametnih telefona, koriste tzv. feature phone. Gotschalksen napominje kako je upravo ta promjena i razvoj rješenja za telekom operatere danas vrlo traženo usprkos brzom rastu prodaje pametnih telefona jer telekom operateri danas vide zaradu upravo u podatkovnom prometu.

„Mozilla je napravila vrlo hrabar potez, možda malo prekasno. Naš je cilj osigurati u budućnosti korisnicima isto iskustvo na svim platformama. Treba omogućiti spajanje želja korisnika, telekom operatera i vlasnika operativnog sustava za telefona da svi u konačnici budu zadovoljni, a da korisnik ima najbolje moguće aplikacije jednostavne i brze za korištenje“, zaključuje Gotschalksen.

Još iz kategorije

Python pretekao Javu

Python pretekao Javu

25.04.2019. komentiraj

Programski jezik Python posljednje tri do četiri godine bilježi iznimnu popularnost kod developera i prema podacima koje nudi SlashData, provedenima uz pomoć praćenja navika kod 20 tisuća developera diljem svijeta, taj se trend nastavio i u ovom trenutku nadmašena je čak i Java!

Facebook kao običan tekst čuvao i lozinke stotina milijuna korisnika Instagrama

Facebook kao običan tekst čuvao i lozinke stotina milijuna korisnika Instagrama

25.04.2019. komentiraj

Facebook se doveo u neugodnu situaciju kad je krajem prošlog mjeseca priznao da se stotine milijuna lozinki njegovih korisnika nalazi u običnom tekstualnom obliku, da bi sad sredinom travnja priznao identičnu stvar za Instagram! A sve to pohranjeno je unutar internih sustava, što znači da su u teoriji zaposlenici s pristupom tim lozinkama mogli ući na bilo koji korisnički profil.

Važnost sigurnosti i znanja o njoj

Važnost sigurnosti i znanja o njoj

23.04.2019. komentiraj

Sigurnost je svakako tema koja je danas ključna i o kojoj se u posljednje vrijeme više govori i to se prije svega odnosi na dostupnost informacija svima, a upravo se o tome razgovaralo i na MWC19 u Barceloni. Sasvim je jasno da to s jedne strane ukazuje i na činjenicu kako problemi postoje jer se o njima često govori, ali i s druge strane da opća svjesnost o sigurnosti u modernom internetsko ITevskom svijetu polako zaživljava na općeprihvaćen način. O tome smo razgovarali sa Sergeyom Kravchenkom iz Kaspersky Laba.