Sve više napada odvija se preko IoT botneta

Sve više napada odvija se preko IoT botneta

Foto: DepositPhotos

Internet stvari (IoT) nije novitet u svijetu tehnologije, ali sigurnosni problemi još uvijek su poveći, ponajprije zahvaljujući IoT botnetima koji imaju mogućnost kreirati iznimnu štetu u kritičnoj infrastrukturi.

Otkrio je to Microsoft u partnerstvu s insitutom Ponemon, a u istraživanju su pratili IoT i OT (Operational Technology) uređaje, kao i sigurnosne prijetnje koje se kroz njih mogu kreirati na IT sustavima odvojenima od rubnih mrežnih uređaja.

Kad se govori o OT, to uključuje uređaje i softver korišten za nadgledanje i kontrolu industrijske opreme, što uvodi "fizički element" u kibernetičku sigurnost.

Istraživanje je obuhvatilo 615 IT stručnjaka te stručnjaka za IT i OT sigurnost u Sjedinjenim Američkim Državama. Na taj se način došlo do spoznaje da je 51 posto OT mreža povezano na korporativne IT mreže.

Oko 88 posto ispitanih izjavilo je da su njihovi poslovni IoT uređaji povezani na usluge kao cloud-printing, dok je njih 56 posto otkrilo da su uređaji na njihovoj OT mrežu povezani kako bi mogli raditi na daljinu. I tu dolazimo do Mozi P2P IoT botneta...

On traži ranjivosti u video snimačima te drugim IoT proizvodima, što uključuje popularne mrežne "gatewaye". Kad nađe ranjivosti, iskorištava ih za kompromitiranje mreže te štetu u raznim smjerovima, neželjenima za organizacije koje su je pretrpjele.

Porazno je da 39 posto IT menadžera priznaje kako su njihove organizacije bile žrtvama nekog od IoZ napada, a njih 35 posto priznalo je da se njihov IoT uređaj koristio za širi napad, kao ransomware ili kao pristup mreži. Još je poraznije da njih 63 posto vjeruje kako će se napadi samo povećavati u nadolazećim godinama...

A to je situacija koja se mora zaustaviti jer povezano je na milijarde IoT uređaja i potrebno je što prije pronaći adekvatniju zaštitu. Posebno na tkao visokim razinama kao što su korporativne...

Još iz kategorije

Korisnici u 2021. potrošili 133 milijarde dolara na aplikacije, najviše zaradio App Store

Korisnici u 2021. potrošili 133 milijarde dolara na aplikacije, najviše zaradio App Store

18.01.2022.

Mobilno tržište raste iz godine u godinu pa tako i svaki njegov dio, posebno onaj koji se odnosi na aplikacije koje su kroz ovu godinu generirale 133 milijarde američkih dolara. To je rast od 19,7 posto u odnosu na 2020. I sve to bez da se uopće kroz brojke SensorTowera uključuje kinesko tržište.

Firefox Monitor može ukloniti vaše osobne podatke s interneta

Firefox Monitor može ukloniti vaše osobne podatke s interneta

18.01.2022.

Firefox Monitor, Mozillina usluga provjere procurenih lozinki, uskoro bi se mogla koristiti za uklanjanje osobnih podataka s interneta. Zainteresirani korisnici mogu se na jednostavan način pridružiti listi čekanja kako bi se počeli služiti tom uslugom.

Amerikanci zbog cyberkriminala izgubili rekordnih 3,5 milijuna dolara u 2021.

Amerikanci zbog cyberkriminala izgubili rekordnih 3,5 milijuna dolara u 2021.

17.01.2022.

Kibernetički kriminal u Sjedinjenim Američkim Državama čini rekordne štete, kakve nikad u povijesti nisu zabilježene. Podatke o toj pošasti donosi Atlas VPN, a baziraju se na brojkama kojima barata američka Savezna trgovinska komiisija (FTC).