Suradnja SAD-a i Hrvatske u borbi protiv kibernetičkog kriminala

Suradnja SAD-a i Hrvatske u borbi protiv kibernetičkog kriminala

Foto: DepositPhotos

Hrvatska delegacija predvođena ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenica boravila je na studijskom putovanju u Sjedinjenim Američkim Državama posvećenom borbi protiv kibernetičkog kriminala.

Studijsko putovanje u suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu, Ured za međunarodni kibernetički kriminal i intelektualno vlasništvo (ICHIP) za područje središnje i istočne Europe organizirano je s ciljem razmjene iskustava u području borbe protiv kibernetičkog kriminala.

Uz ministra Malenicu u delegaciji su Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, državni odvjetnik u Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici dr. sc. Bruno Moslavac, ravnateljica Pravosudne akademije Kristina Bekavac, predstavnici Ministarstva pravosuđa i uprave i Ministarstva unutarnjih poslova.

U okviru studijskog putovanja održani su sastanci u Department of Justice (Ministarstvu pravosuđa), Department of State (Ministarstvu vanjskih poslova), U.S Attorney and Cybercrime Unit, Eastern District of Virginia U.S. Attorney Office (Državnom odvjetništvo u Virginiji), Federal Bureu of Investigation (FBI) te Googleu i Meti.

Na sastanku u DOJ Computer Crime and Intellectual Property Section (CCIPS) (Odjel za kompjuterski kriminal i intelektualno vlasništvo Ministarstva pravosuđa SAD-a) razmijenjena su iskustva u suzbijanju kibernetičkog kriminala te je delegacija obišla laboratoriji za kibernetički kriminal u kojem je predstavljen način analize prikupljenih elektroničkih dokaza.

Uz to, u okviru studijskog putovanja, održan je sastanak sa sucem Paulom Grimmom ekspertom u području kibernetičkog kriminala koji je prezentirao konkretne primjere iz sudačke prakse, zakonodavni okvir u području kibernetičkog kriminala, posebno u vidu korištenja kriptovaluta, kao i umjetne inteligencije u kaznenim postupcima.

Predstavnici U.S Attorney and Cybercrime Unit, Eastern District of Virginia U.S. Attorney Office (Državnom odvjetništvo u Virginiji) prezentirali su organizacijsku strukturu odjela, statističke pokazatelje o predmetima povezanim s kibernetičkim kriminalom i konkretne predmete u kojima je korištena moderna tehnologija za počinjenje teških kaznenih djela koje je tužiteljstvo otkrilo.

Na sastanku s predstavnicima DOJ Public Integrity Section (Antikorupcijski odjel) razgovaralo se o elektroničkim dokazima u razotkrivanju korupcijskih kaznenih djela. S predstavnicima Mete i Google razmijenjena su iskustva u pogledu prikupljanja dokaza za procesuiranje kaznenih djela.

Još iz kategorije

Najtraženiji pojmovi u Hrvatskoj na tražilici Google u 2022. godini

Najtraženiji pojmovi u Hrvatskoj na tražilici Google u 2022. godini

09.12.2022.

Na temelju pretraživanja tijekom 2022. godine, Google je objavio listu najtraženijih pojmova te donosi jedinstveni uvid u najpopularnije trendove. Invazija Rusije na Ukrajinu koja je započela u veljači 2022. izazvala je niz negativnih posljedica na globalnoj razini, a posebno je snažno utjecala na tržišta energije i hrane.

Amazon Prime Video preuzeo prvo mjesto od Netflixa

Amazon Prime Video preuzeo prvo mjesto od Netflixa

09.12.2022.

Parks Associates objavio je svoj ažurirani popis 10 najboljih američkih pretplatničkih over-the-top (OTT) video usluga, na temelju procijenjenog broja pretplatnika do rujna 2022. iz tvrtke OTT Video Market Tracke. Istraživačka tvrtka tako je analizirala tržište i pokazala da 83 posto širokopojasnih kućanstava ima barem jednu OTT uslugu, a 23 posto prihvaća devet ili više pretplata.

Microsoft i LinkedIn predstavili program za stjecanje digitalnih vještina kojim se planira obuhvatiti 10 milijuna ljudi

Microsoft i LinkedIn predstavili program za stjecanje digitalnih vještina kojim se planira obuhvatiti 10 milijuna ljudi

05.12.2022.

Microsoft i LinkedIn predstavili su sljedeće korake u programu Vještine za posao (Skills for Jobs), koji uključuju besplatan pristup do 350 novih tečajeva i šest novih certifikata za šest najtraženijih poslova (Career Essentials) u digitalnom gospodarstvu.