Studenti zadovoljni online nastavom

Studenti zadovoljni online nastavom

Foto: DepositPhotos

Istraživanje zadovoljstva studenata veleučilišta i visokih škola u Hrvatskoj s izvedbom online nastave provedeno je u vremenskom periodu od 21. do 26. travnja na uzorku od 2 162 studenta, a rezultati istraživanja objavljeni su u interaktivnoj digitalnoj publikaciji Vijeća studenata. Studenti su na kraju anketnog upitnika imali priliku ocijeniti ukupnu organizaciju visokih učilišta u doba izvanredne zdravstvene situacije, kojima su dodijelili prosječnu ocjenu 6,54 od 10.  Također, studenti otkrivaju kako čak 97% visokih učilišta izvodi neki oblik online nastave što govori o njihovoj brzoj prilagodbi na novonastale uvijete studiranja.

“Cijeli obrazovni sustav je s kontaktne prešao na nastavu na daljinu u izrazito kratkom vremenskom periodu. S obzirom na to da su upravo studenti krajnji korisnici usluga akademskog obrazovanja, osmislili smo anketni upitnik kojim želimo sumirati njihova razmišljanja. Vjerujem kako će čelnici veleučilišta i visokih škola znati iskoristiti ove podatke u najbolju moguću svrhu - unapređenje kvalitete online nastave”,  rekao je predsjednik Vijeća studenata Ivan Pnjak.

U istraživanju su sudjelovali studenti 25 visokih učilišta, od Pakraca, Gospića i Vukovara pa sve do Rijeke, Splita i Zagreba, a upravo veleučilišta i visoke škole mogu se pohvaliti raspostranjenošću po svim regijama Hrvatske, čime se pozitivno utječe na decentralizaciju visokog obrazovanja.

Anketa je pokazala da za provedbu online nastave prednjači platforma Microsoft Teams (44,9%). Obrađene sadržaje u online nastavi, studenti su ocijenili s prosječnih 6,0 od 10,  a rezultati su pokazali da gotovo 60% predavača koristi dodatne internetske alate kako bi studentima što bolje približili znanja i vještine. Zadovoljstvo online nastavnom dodatno dokazuje podatak da su studenti svoje profesore ocijenili sa visokom ocjenom 7 od 10.

Zanimljivo, čak 65,4% visokih učilišta se odučilo provesti kolokvije i druge tipove ispitivanja znanja online. No, da će Koronavirus zasigurno imati utjecaja na visoko školstvo u ovoj godini govori podatak da 48,4% visokih učilišta nije bilo u mogućnosti organizirati izvedbu iskustvene nastave (vježbi) te iako su pojedina visoka učilišta,  u suradnji s poslodavcima, odlučila inovativno doskočiti problemu i ponudili mogućnost virtualnog rješenja, većina je morala odgoditi provođenje stručne prakse.

Kao najveći izazov studenti ističu organizaciju, provedbu i polaganje ispita, a za očekivanu prednost ističu fleksibilnost u pohađanju nastave i ispunjavanju njihovih studentskih obaveza. “Zahvaljujući odgovorima studenata u provedenom upitniku dobili smo uvid u prednosti nastave na daljinu, ali i potencijalne nedostatke ovakvog nekonvencionalnog oblika studiranja koji mogu poslužiti za njegova programska unapređenja”, pojasnila je Rika Szabo, voditeljica Ureda za kvalitetu i studentski standard Vijeća studenata.

Još iz kategorije

Ništa od YouTube Rewinda ove godine

Ništa od YouTube Rewinda ove godine

26.11.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa uzela je još jednu žrtvu - YouTube Rewind. Ove godine neće biti objavljen, što je prvi put otkako postoji, a to je punih deset godina. Objavio je to službeno YouTube te donio objašnjenje za takav neočekivan potez.

U WhatsApp uskoro stižu opciju Read Later i Mute Video

U WhatsApp uskoro stižu opciju Read Later i Mute Video

26.11.2020. komentiraj

WhatsApp je prošlog tjedna predstavio niz noviteta, ali ne staje na tome i već se radi na potpuno novim mogućnostima, koje bi korisnicima trebale donijeti još poboljšanja pa ih zadržati uz tu platformu.

YouTube najavio da će oglase gurati u video materijale malih kreatora bez da im za to plati

YouTube najavio da će oglase gurati u video materijale malih kreatora bez da im za to plati

25.11.2020. komentiraj

Korisnici YouTubea su sasvim sigurno proteklih mjeseci primijetili sve veći broj oglasa prilikom konzumiranja sadržaja na toj platformi, a na njihovu žalost to će se samo dodatno povećati. Jer, kompanija planira postavljati oglase čak i uz sadržaj manjih kreatora, no neće im plaćati za isti taj prikaz apsolutno ništa!