Što nam donosi ovogodišnji SoMo Borac

Što nam donosi ovogodišnji SoMo Borac

Foto: Dražen Tomić

I ove godine na Weekend Media Festivalu SoMo Borac će prepoznati najbolje iz društvenomrežnog i mobilnog svijeta te pokazati koji nas trendovi očekuju 2015, razgovarali smo s Borisom Ličinom Borjom i Ružicom Vrdoljak koji stoje iza ovog vrlo zanimljivog projekta.

Za one koji ne znaju – što je SoMo Borac?

Ružica Vrdoljak: Premda bi bilo najlakše reći da je nagrada, SoMo Borac je zapravo edukativni program. Putem najboljih regionalnih radova iz društvenomrežnog i mobilnog svijeta želimo pokazati koji nas trendovi očekuju sljedeće godine. Većina radova pokazni je primjer onoga što dolazi pa samim time izvrsna prilika svima nama da se educiramo i naučimo kako u digitalnom napraviti taj korak više. Najbolje proglašavamo na Weekend Media Festivalu, a prijave otvaramo u kolovozu.

Tko se sve može prijaviti?

Boris Ličina: Prijaviti se mogu agencije, tvrtke, freelanceri – zapravo nemamo velikih ograničenja kada je riječ o uvjetima prijave, jer danas primjerice mobilnu aplikaciju može razviti i pojedinac i tvrtka sa 60 zaposlenika. Same prijave su besplatne.

Koliko kategorija ima SoMo Borac?

Ružica Vrdoljak: Imamo osam kategorija: SoMo Face je naravno najbolja Facebook stranica, SoMust Have su ostale društvene mreže (Twitter, Instagram, Vine, LinkedIn...), CM godine je community menadžer/ica godine, kategorija SoMo Content otkriva najbolji contentmarketinški projekt, a Viralni blockbuster internetski video. Osim toga, imamo i kategoriju u kojoj biramo najbolji društvenomrežni miks, kategoriju Aplikacija s velikim A za najbolju mobilnu aplikaciju te Hodam i gledam u kojoj biramo najbolji mobilni site ili mobilnu kampanju.

Pretpostavljam da je SoMo Face najpopularnija kategorija?

Boris Ličina: Vjerujemo da će tu biti dosta prijava, ali sigurno ih ni u drugim kategorijama neće nedostajati. Content marketing trenutačno je dosta aktualan, a ni aplikacija ne nedostaje. Mnogo se toga radi u svim formatima i već smo u prvih šest mjeseci ove godine vidjeli dosta odličnih projekata.

Kako to da je fokus na društvenim mrežama i mobilnom svijetu?

Ružica Vrdoljak: Većina ljudi prije nego što ode na spavanje još jednom pogleda društvene mreže na pametnom telefonu, a isto naprave i kada se probude. Obje kategorije neizostavan su dio privatnog i poslovnog svijeta i promjene su svakodnevne – mnogo se toga zbiva na svim platformama. Sam SoMo Borac prvi je prepoznao njihovu važnost. Smatramo da se tim kategorijama u regiji nije posvećivalo dovoljno pozornosti, a iznimno su važne. Nisu uklesane u kamen i sigurno je da će se i fokus mijenjati kako se budu mijenjali trendovi.

Tko odlučuje koji su radovi u pojedinoj kategoriji najbolji?

Boris Ličina: O najboljima odlučuje regionalni žiri, pri čemu je jak naglasak na regionalni. Osim iz Hrvatske, tu su digitalni stručnjaci iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije. Sveukupno ima 17 članova žirija – da ih ne nabrajam sve, tko su i što rade, provjerite www.somoborac.com, gdje ima više detalja o svakome od njih.

Prošle godine dosta je pozornosti izazvala statua SoMo Borca printana 3D printerom. Vraća li se i ove godine?

Ružica Vrdoljak: Naravno! To je jedna od prvih 3D printanih nagrada u svijetu na koju smo izuzetno ponosni. Tko god je vidio printanog SoMo Borca oduševio se – on je odraz inovativnosti i postavljanja standarda.

Još iz kategorije

Elektronički zahtjev za karticu vozača eTahograf nova je usluga na servisu e-Građani

Elektronički zahtjev za karticu vozača eTahograf nova je usluga na servisu e-Građani

06.07.2020. komentiraj

Od sada vozači mogu podnijeti zahtjev za karticu za pametni tahograf i kroz sustav e-Građani. Pružatelj usluge eTahograf je AKD kao nositelj javne ovlasti za poslove izdavanja tahografskih kartica. Nova usluga eTahograf omogućava fizičkim osobama – vozačima podnošenje elektroničkog zahtjeva za izdavanje kartice koja služi za identifikaciju vozača i omogućuje pohranu podataka o njegovim aktivnostima. Zahtjev za izdavanje kartice vozača putem usluge eTahograf može podnijeti hrvatski državljanin koji posjeduje važeću vozačku dozvolu minimalno B kategorije izdanu u RH, a omogućeno je podnošenje sljedećih vrsta zahtjeva: prvi zahtjev, obnavljanje (produljenje) zbog isteka roka valjanosti i nadomještanje zbog gubitka ili krađe.

Croatia osiguranje lansira novu mobilnu aplikaciju

Croatia osiguranje lansira novu mobilnu aplikaciju

06.07.2020. komentiraj

Croatia osiguranje lansiralo je novu mobilnu aplikaciju pod imenom Moja Croatia. Nova Croatijina aplikacija razvijena je s fokusom na jednostavnost, učinkovitost i brzinu korištenja. Svojim funkcionalnostima te modernim, atraktivnim i interaktivnim sučeljem, Moja Croatia podiže iskustvo klijenata u korištenju osiguranja na novu razinu, ističu u ovom osiguravajućem društvu.

Microsoft Teams pregazio Zoom

Microsoft Teams pregazio Zoom

05.07.2020. komentiraj

Microsoft Teams ipak je uspio ostvariti pobjedu na Zoomom, što se može vidjeti po tome koliko se obje platforme koriste u razdoblju od 17. veljače do 14. lipnja ove godine. Podatke donosi Aternity i kažu da je Teams porastao za 894 posto, a Zoom za 677 posto. Sve to pomalo mijenja percepciju jer Zoom je platforma o kojoj se priča svih ovih mjeseci, koliko traje pandemija koronavirusa.