Što je to dvofaktorski način prijave i kako nas on čini sigurnijima online

Što je to dvofaktorski način prijave i kako nas on čini sigurnijima online

Foto: DepositPhotos

Kibernetički kriminal svake godine bilježi rast i kad takve informacije pristižu u javnost, logično je za promisliti o načinima kako se zaštititi. I to je dobro, treba se interesirati oko takvih detalja kako bi uistinu bili u toku po pitanju sigurnosti.

Dakle, uvjerljivo najbolje rješenje jest dvostruka potvrda pri prijavi. Može biti i višestruka, to je na pojedincu. Ali, najbitnije je da se pri prijavu koristi dva načina provjere o kome se točno radi.

Tako nešto postoji duži niz godina i prije pametnih telefona vezao se uz e-mail adresu, kao i mobilne uređaje koji bi primali SMS poruke s posebnim kodovima, što je i dan danas jako popularno. Ili uz fizičke autentifikatore, ali to je već bila naprednija sfera. U današnje vrijeme, za to služe pametni telefoni.

I vrlo je jednostavno, pri prijavi na društvene mreže, e-mail, gaming ili bankovni klijent, poveže se pametni telefon te pri svakom pokušaju prijavljivanja s nove IP adrese, novog internetskog preglednika ili uređaja, na pametni telefon stigne poruka kojom treba potvrditi identitet. Najčešće se to čini putem SMS adrese, ali može se i na način koji bira Google. Pojave se određeni brojevi na zaslonu i oni su "ključ" za prijavu.

Samim time, da bi kibernetički kriminalci probili tako nešto, trebaju pametni telefon svoje žrtve, a u tom slučaju cijeli pokušaj prevare postaje bitno teži. Prvenstveno jer su hakeri najčešće na drugom kraju svijeta i fizički nemaju pristup žrtvama.

Tako nešto s potvrdom putem e-mail adrese nije bio slučaj jer moguće je "probiti" oboje. Odnosno, dovoljno je bilo provaliti na e-mail pa preko njega promijeniti lozinke na vrlo jednostavan način. Zato, kod dvostrukog načina prijave nemojte birati e-mail kao primatelja poruke s potvrdom ili zahtjevom za potvrdu.

Uvijek birajte pametni telefon i mogućnosti koje nudi - primanje SMS poruka ili posebnih kodova kroz notifikaciju.

Još iz kategorije

Broj IoT napada se udvostručio u prvih 6 mjeseci 2021.

Broj IoT napada se udvostručio u prvih 6 mjeseci 2021.

26.09.2021.

Kibernetički napadi na Internet stvari (IoT) izvedene uređaje porastao je za više od sto posto kroz prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, otkrio je analizom Kaspersky.

Mozilla Firefox za dlaku ispred Microsoft Edgea

Mozilla Firefox za dlaku ispred Microsoft Edgea

25.09.2021.

Firefox i Edge vode žestoku bitku za treće mjesto najkorištenijeg internetskog preglednika na svijetu, a čini se da je i dalje u vodstvu Microsoftov “prvak”, no jedva. Naime, prema Statcounteru, u kolovozu ove godine je Firefox bio na 3,55 posto udjela, a Edge na 3,57 posto.

Mozilla tvrdi da najnovije značajke Chromea omogućuju praćenje korisnika

Mozilla tvrdi da najnovije značajke Chromea omogućuju praćenje korisnika

24.09.2021.

Google je predstavio Chrome 94 i predstavio cijeli niz noviteta, ali neki od njih izazivaju sumnju da baš nisu prijateljski naklonjeni korisnicima, na što upozoravaju u Mozilli, koja stoji iza konkurentskog Firefoxa.