Stigao Microsoft Chromium Edge za Windows 10

Stigao Microsoft Chromium Edge za Windows 10

Microsoft je krajem prošle godine najavio da će njegov internetski preglednik Edge prijeći na Chromium i to se događa, odsad je moguće preuzeti Microsoft Chromium Edge za Windows 10 operativni sustav. Zanimljivost je da ne treba biti “insajder”, a u ovom trenutku se održavaju dva kanala za browser - Dev kanal i Canary kanal. Oba redovito dobivaju sve potrebne nadopune.

Sami preglednik prilagođen je izgledu Windows 10 operativnog sustava i ne odudara previše od Edgea. Ali, istovremeno, nudi i neke od ikonica koje su specifične za Chrome internetski preglednik. Dakle, Microsoft je pazio da ipak sami temelji njegove ideje s browser ostanu netaknuti, ali i pazio je da on bude privlačan korisnicima naviklima na najpopularniji internetski preglednik danas - Chrome.

Inače, Microsoft je odustao od Edgea kakav smo znali otkako je Windows 10 ugledao svjetlo dana 29. srpnja 2015. godine jer jednostavno nije mogao učiniti iskorak na tržištu. Jer, s obzirom da nije uspio postati popularniji kod korisnika, stvarao je troškove i ni na koji način nije doprinosio kompaniji. Dapače, u prosincu prošle godine samo se zabilježila još lošija situacija nego u mjesecima prije toga pa je aktivnih korisnika bilo tek 3,86 posto na mjesečnoj razini.

Stoga, bilo je logično nešto promijeniti. I Chromium nije slučajno jer Microsoftu odgovara da ipak najbitniji dio posla obavi netko drugo. Nebitno što je to konkurent, barem u ovom slučaju. Jer, dok Edgne može gledati na Chrome kao konkurenciju, obrnuto ne vrijedi. Pa promatrati kako internetski preglednik tone u sivilo nije imalo nikakvog smisla i Microsoft se dao u ruke onih koji znaju što rade i onih koji su se dokazali. Jeftinije, praktičnije i funkcionalnije. Dakle, Edge je i službeno dio "Chromium obitelji", a uskoro bismo svi mogli isprobati istinsku betu.

Ako pak ima entuzijasta na području samog razvoja, rješenje je jednostavno - Microsoft Chromium Edge može se preuzeti OVDJE.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

14.06.2019. komentiraj

Trojan malware Qakbot pojavio se ove godine napredniji i opasniji nego prethodnih godina, a meta mu je Microsoftove sustave. Samim time, potvrdila se potreba za antivirusnim alatima, odnosno, dodatku postojećeg Defendera. Ali, tržište još uvijek nije konkretno odlučilo tko je lider na njemu.

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

14.06.2019. komentiraj

Netmarketshare je objavio brojke za svibanj ove godine i one su istovremeno loše, ali i dobre za Microsoft. Jer, dok je Windows 10 napokon blizu 50 posto udjela na tržištu operativnih sustava, njegovi internetski preglednici Edge i Internet Explorer nastavili su padati.

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

13.06.2019. komentiraj

WhatsApp je najavio da će neki pametni telefoni do kraja godine ostati bez pristupa njegovim uslugama, što ne ubraja samo Huawei uređaje već i neke druge koji ne zadovoljavaju kriterije tog Facebookova servisa za slanje poruka.