Stigao Microsoft Chromium Edge za Windows 10

Stigao Microsoft Chromium Edge za Windows 10

Microsoft je krajem prošle godine najavio da će njegov internetski preglednik Edge prijeći na Chromium i to se događa, odsad je moguće preuzeti Microsoft Chromium Edge za Windows 10 operativni sustav. Zanimljivost je da ne treba biti “insajder”, a u ovom trenutku se održavaju dva kanala za browser - Dev kanal i Canary kanal. Oba redovito dobivaju sve potrebne nadopune.

Sami preglednik prilagođen je izgledu Windows 10 operativnog sustava i ne odudara previše od Edgea. Ali, istovremeno, nudi i neke od ikonica koje su specifične za Chrome internetski preglednik. Dakle, Microsoft je pazio da ipak sami temelji njegove ideje s browser ostanu netaknuti, ali i pazio je da on bude privlačan korisnicima naviklima na najpopularniji internetski preglednik danas - Chrome.

Inače, Microsoft je odustao od Edgea kakav smo znali otkako je Windows 10 ugledao svjetlo dana 29. srpnja 2015. godine jer jednostavno nije mogao učiniti iskorak na tržištu. Jer, s obzirom da nije uspio postati popularniji kod korisnika, stvarao je troškove i ni na koji način nije doprinosio kompaniji. Dapače, u prosincu prošle godine samo se zabilježila još lošija situacija nego u mjesecima prije toga pa je aktivnih korisnika bilo tek 3,86 posto na mjesečnoj razini.

Stoga, bilo je logično nešto promijeniti. I Chromium nije slučajno jer Microsoftu odgovara da ipak najbitniji dio posla obavi netko drugo. Nebitno što je to konkurent, barem u ovom slučaju. Jer, dok Edgne može gledati na Chrome kao konkurenciju, obrnuto ne vrijedi. Pa promatrati kako internetski preglednik tone u sivilo nije imalo nikakvog smisla i Microsoft se dao u ruke onih koji znaju što rade i onih koji su se dokazali. Jeftinije, praktičnije i funkcionalnije. Dakle, Edge je i službeno dio "Chromium obitelji", a uskoro bismo svi mogli isprobati istinsku betu.

Ako pak ima entuzijasta na području samog razvoja, rješenje je jednostavno - Microsoft Chromium Edge može se preuzeti OVDJE.

Još iz kategorije

Dodijeljene nagrade Web trgovac godine 2019

Dodijeljene nagrade Web trgovac godine 2019

18.04.2019. komentiraj

Na Konferenciji Ecommerce Day 2019. podijeljene su 22 nagrade za izvrsnost u web prodaji. Naziv najboljih web trgovina, prema mišljenju međunarodne stručne komisije, ali i domaćih potrošača su trgovine lafaboo.com i namještaj.hr, prva u kategoriji malih, a druga velikih web trgovina. Kupci su najboljom trgovinom ocijenili specijaliziranu web trgovinu cvjecarnicaljubica.com.

Uber uvodi opciju ostavljanja napojnice putem aplikacije

Uber uvodi opciju ostavljanja napojnice putem aplikacije

17.04.2019. komentiraj

Korisnici Ubera od danas vozačima mogu ostaviti napojnicu i putem aplikacije. Uber tako uvodi novi način nagrađivanja partnera u Hrvatskoj te će uz dosadašnje ocjenjivanje putem zvjezdica, svi korisnici ostavljanjem napojnice unutar aplikacije moći dodatno nagraditi vozača za odličnu uslugu. Ovako nešto moguće je putem Uber aplikacije već je moguće na mnogim drugim tržištima.

Firefox blokira skrivene skripte za rudarenje kriptovaluta

Firefox blokira skrivene skripte za rudarenje kriptovaluta

17.04.2019. komentiraj

Mozilla s najnovijom nadopunom Firefoxa donosi nešto iznimno korisno, mogućnost blokiranja ostavljanja “otisaka” unutar internetskog preglednika tijekom surfanja i blokiranja skripti za rudarenje kriptovaluta. Naime, nijedna od dviju skripti nema značaj za korisnike, što ih u konačnici čini nepotrebnima i poruka koju Mozilla šalje je jasna - korisnici su na prvom mjestu.