Stigao je Ubuntu Web - Chrome OS za Linux

Stigao je Ubuntu Web - Chrome OS za Linux

Linux pogoni cloud i nevjerojatno je da taj operativni sustav, bez kojeg cloud kakav poznajemo ne bi bio moguć u ovom obliku, nije imao desktop distribuciju koja bi ponudila sve što treba u obliku aplikacije sposobne komunicirati s i u cloudu. Napokon, nakon dugo vremena to se promijenilo.

Stigao je Ubuntu Web. Samim time, potreba za alternativnim rješenjima u vidu Dropbox aplikacije ili GNOME koji omogućava spajanje na Google Drive korisnički račun... neće biti potrebna. Zajednica je bila glasna i zajednica je dobila ono što je toliko željela.

Obećaje se da će ova distribucija zapravo biti Chrome OS za Linux, a sve što treba da bi se korisnik prijavio na nju jest "/e/" korisnički račun. Nakon prijave, korisnici će imati prednost korištenja zanimljivih Ubuntu Web "trikova". Jedan od njih jest WayDroid, port Anboxa koji dopušta korisnicima instalaciju Android aplikacije iz "/e/" trgovine.

Zanimljivost je da se te aplikacije ponašaju kad da su u nativnom operativnom sustavu i upravo to je ono što najviše oduševljava. Uz to, postoji ih cijeli niz, a najpopularnije u ovom trenutku su Telegram, Quotery, WeatherApp, React Weather i Picular.

Nažalost, postoji i određena mana, WayDroid ne radi baš najbolje kad se Ubuntu Web pokreće kao virtualna mašina. Stoga, bolje ih je preuzeti direktno u sustav i tad će funkcionirati baš onako kako i trebaju.

Postoji i posebni upravitelj datotekama, koji ima i sam neke posebne značajke "u rukavu". Tabovi za datoteke, e-mail, kontakti, kalendar, notes, taskovi i fotografije... na jednom mjestu. Pregledno, skladno, praktično i jednostavno. Služi kao sjajna, ako ne i bolja, alternativa za Google Workspace.

Čini se da je napokon stigla istinska i hvalevrijedna Linuxova cloud distribucija i korisnici bi vrlo brzo to mogli prepoznati. Stoga, bitno je nastaviti raditi na njoj kako bi se popularnost širila, ali i održavala.

Još iz kategorije

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

12.08.2022.

Vivaldi je internetski preglednik, kalendar, RSS „feed reader“, a po novome i e-mail klijent. Upravo tako, developeri su integrirali pravi i potpuni e-mail klijent unutar internetskog preglednika, što znači da se korisnici više ne moraju zamarati oko preuzimanja posebne desktop aplikacije.

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

11.08.2022.

Kompanija Snap, koja stoji iza popularnog Snapchata, je najavila pokretanje novog premium paketa za korisnike koji žele malo više značajki i bržu podršku nego što je ona u besplatnom 'paketu'.

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

11.08.2022.

Neprofitna organizacija Cloud Security Alliance je uz pomoć 700 stručnjaka iz industrije vezane za cloud računalstvo i kibernetičku sigurnost napravila istraživanje o najvećim prijetnjama za cloud u ovom trenutku.