Stigao je Ubuntu Web - Chrome OS za Linux

Stigao je Ubuntu Web - Chrome OS za Linux

Linux pogoni cloud i nevjerojatno je da taj operativni sustav, bez kojeg cloud kakav poznajemo ne bi bio moguć u ovom obliku, nije imao desktop distribuciju koja bi ponudila sve što treba u obliku aplikacije sposobne komunicirati s i u cloudu. Napokon, nakon dugo vremena to se promijenilo.

Stigao je Ubuntu Web. Samim time, potreba za alternativnim rješenjima u vidu Dropbox aplikacije ili GNOME koji omogućava spajanje na Google Drive korisnički račun... neće biti potrebna. Zajednica je bila glasna i zajednica je dobila ono što je toliko željela.

Obećaje se da će ova distribucija zapravo biti Chrome OS za Linux, a sve što treba da bi se korisnik prijavio na nju jest "/e/" korisnički račun. Nakon prijave, korisnici će imati prednost korištenja zanimljivih Ubuntu Web "trikova". Jedan od njih jest WayDroid, port Anboxa koji dopušta korisnicima instalaciju Android aplikacije iz "/e/" trgovine.

Zanimljivost je da se te aplikacije ponašaju kad da su u nativnom operativnom sustavu i upravo to je ono što najviše oduševljava. Uz to, postoji ih cijeli niz, a najpopularnije u ovom trenutku su Telegram, Quotery, WeatherApp, React Weather i Picular.

Nažalost, postoji i određena mana, WayDroid ne radi baš najbolje kad se Ubuntu Web pokreće kao virtualna mašina. Stoga, bolje ih je preuzeti direktno u sustav i tad će funkcionirati baš onako kako i trebaju.

Postoji i posebni upravitelj datotekama, koji ima i sam neke posebne značajke "u rukavu". Tabovi za datoteke, e-mail, kontakti, kalendar, notes, taskovi i fotografije... na jednom mjestu. Pregledno, skladno, praktično i jednostavno. Služi kao sjajna, ako ne i bolja, alternativa za Google Workspace.

Čini se da je napokon stigla istinska i hvalevrijedna Linuxova cloud distribucija i korisnici bi vrlo brzo to mogli prepoznati. Stoga, bitno je nastaviti raditi na njoj kako bi se popularnost širila, ali i održavala.

Još iz kategorije

Korisnici u 2021. potrošili 133 milijarde dolara na aplikacije, najviše zaradio App Store

Korisnici u 2021. potrošili 133 milijarde dolara na aplikacije, najviše zaradio App Store

18.01.2022.

Mobilno tržište raste iz godine u godinu pa tako i svaki njegov dio, posebno onaj koji se odnosi na aplikacije koje su kroz ovu godinu generirale 133 milijarde američkih dolara. To je rast od 19,7 posto u odnosu na 2020. I sve to bez da se uopće kroz brojke SensorTowera uključuje kinesko tržište.

Firefox Monitor može ukloniti vaše osobne podatke s interneta

Firefox Monitor može ukloniti vaše osobne podatke s interneta

18.01.2022.

Firefox Monitor, Mozillina usluga provjere procurenih lozinki, uskoro bi se mogla koristiti za uklanjanje osobnih podataka s interneta. Zainteresirani korisnici mogu se na jednostavan način pridružiti listi čekanja kako bi se počeli služiti tom uslugom.

Amerikanci zbog cyberkriminala izgubili rekordnih 3,5 milijuna dolara u 2021.

Amerikanci zbog cyberkriminala izgubili rekordnih 3,5 milijuna dolara u 2021.

17.01.2022.

Kibernetički kriminal u Sjedinjenim Američkim Državama čini rekordne štete, kakve nikad u povijesti nisu zabilježene. Podatke o toj pošasti donosi Atlas VPN, a baziraju se na brojkama kojima barata američka Savezna trgovinska komiisija (FTC).