Startup iz ZICER-a razvio rješenje za lakše čitanje s ekrana

Startup iz ZICER-a razvio rješenje za lakše čitanje s ekrana

Činjenica je da zbog posla, učenja, informiranja i zabave sate i sate provodimo pred malim ili većim ekranima.  Ova godine, po svemu specifična, još nas je snažnije vezala uz njih, a protiv zamora kojeg osjećamo čitajući sada postoji rješenje jer multidisciplinarna ekipa sastavljena od logopeda, grafičara i IT stručnjaka u ZICER-u je razvila inovaciju i nazvala je Omoguru Widget.

Omoguru Widget je dodatak za web stranicu s kojim ona postaje pristupačnija za čitanje. Ovakvih rješenja već ima na tržištu, no ono po čemu se baš ovo značajno izdvaja je font koji pomaže i osobama s disleksijom, tvrde u kompaniji.

Petar Reić osnovao je startup OmoLab 2019. godine, nakon sudjelovanja i pobjede na Startup Factoryju. U posao je ušao iz sasvim osobnih razloga, sa željom da riješi vlastiti životni izazov. Naime, Petrova kćerka i supruga imaju disleksiju. Istražujući kako im pomoći, Petar je osmislio inovativno rješenje koje danas koristi  više od 20 000 osoba diljem svijeta. Riječ je o posebnom fontu za osobe koje imaju poteškoća u čitanju. Uz font, razvijena je i posebna samostalna aplikacija za čitanje knjiga Omoguru Reader. Ova aplikacija omogućava korisnicima promjenu fonta, tempa čitanja i općenito pomaže boljoj koncentraciji i razumijevanju teksta koji se čita. Imajući na umu kako na europskom kontinentu više od 10% stanovnika pati od disleksije, a na američkom ta brojka doseže i 20% ukupne populacije, možemo pouzdano reći kako ovakvo rješenje mnogima može unaprijediti kvalitetu života.

On i njegov tim nisu se zaustavili na fontu i aplikaciji, već su krenuli i korak dalje. Lansirali su rješenje koje se može implementirati na svaku web stranicu i tako pružiti pomoć svim korisnicima dostupnih sadržaja.

„Widget se implementira dodavanjem koda skripte u web stranice.

Potrebno je napraviti prilagodbu postavki kako bi se Widget savršeno uklopio i stranica zadržala svoja najbolja svojstva pri njegovu korištenju.  Widget se brzo implementira i potpuno je siguran. Većina usklađenja događa se prilikom izrade same web stranice gdje svaki bolji dizajner stranicu razvija u skladu s W3C preporukama. Ono što je kod izrade weba potrebno dodatno razviti, a naš Widget to pokriva, je omogućiti korištenje fonta pogodnog za osobe s disleksijom kao i jednostavnu promjenu veličinu slova, i to bez gubitka okolnog sadržaja.

Također, on omogućuje i podešavanje kontrasta teksta u odnosu na pozadinu stranica što čitanje čini još lakšim“, ističe Vanja Andrić, voditelj marketinga u OmoLabu.

O dodatnim prednostima Vanja nastavlja:

Vodeća prednost koju pružamo u odnosu na druga rješenja je naš font za disleksiju, pojašnjava Andrić i dodaje da često vidimo da se koristi Open Dyslexic i to je besplatan font. Međutim, tvrdei Andrić, ne postoji niti jedan dokaz da on funkcionira za osobe s disleksijom dapače upravo suprotno.

„Pokazalo se da su njegove performanse u čitljivosti slabije od npr.

Ariala. S druge strane, osnova našeg rješenja je OmoType za koji su dva istraživanja potvrdila da smanjuje vrijeme čitanja i broj pogrešaka te zahtijeva manje mentalnog napora za čitanje. Prema istraživanju, djeca s disleksijom ga ocjenjuju bolje od ostalih rješenja. Prema povratnim informacijama korisnika, i odrasli puno lakše čitaju“, ističe Andrić Naime, 23. rujna na snagu stupa Zakonu o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora. Prema ovom zakonu web stranice moraju biti usklađene s propisanim normama, a bez obzira na propisane kazne, pristupačnost sadržaja svima treba biti u fokusu.

Još iz kategorije

Facebook Dating stiže u Europu, naravno i Hrvatsku

Facebook Dating stiže u Europu, naravno i Hrvatsku

22.10.2020. komentiraj

Facebook je danas lansirao Facebook Dating na području Europe kako bi pomogao ljudima u potrazi za smislenim, dubljim vezama koje se temelje na stvarima koje su im zajedničke, poput interesa, događaja ili grupa. U 20 država u kojima je Facebook Dating dosad bio dostupan do danas je ostvareno više od 1,5 milijardi spojeva na temelju podudarnosti korisnika.

Veliki porast napada hakera

Veliki porast napada hakera

21.10.2020. komentiraj

Check Point u svom je izvještaju razotkrio da se ransomware napadi šire nezaustavljivom brzinom te da su mete napada sve češće organizacije svih vrsta, od onih manjih do većih. Jer, tijekom pandemije koronavirusa i rada na daljinu, lakše je probiti se u sustave iz razloga što su privatne mreže slabije zaštićene o korporativnih.

Nova usluga Erste banke uz Keks Pay

Nova usluga Erste banke uz Keks Pay

21.10.2020. komentiraj

Erste banka je korisnicima aplikacije Keks Pay omogućila besplatno otvaranje prepaid Keks Pay računa s pripadajućom Visa karticom pod nazivom Keksica, ističu iz ove banke. Ovim je računom moguće obavljati sve transakcije koje su i dosad bile dostupne unutar aplikacije, a najveća je prednost to što novac na račun primatelja stiže odmah, bez obzira na vrijeme slanja i bez obzira na to iz koje je banke pošiljatelj novca, pojašnjavaju iz Erste banke. Mjesečne naknade za vođenje računa nema, a dnevni limit za transakcije iznosi 5.000 kuna, dok je mjesečni limit postavljen na 20.000 kuna.