Stariji Android mobiteli imat će problema sa surfanjem po internetu u 2021.

Stariji Android mobiteli imat će problema sa surfanjem po internetu u 2021.

Android operativni sustav ima problem fragmentacije, što znači da stotine milijuna korisnika ne prelazi na njegove najnovije verzije već se drže onih s kojima im je “stigao” pametni telefon. Problematično je što milijuni uređaja u ovoj priči, primjerice, još uvijek imaju minimalno četiri godine stari Android 7.1 Nougat.

A sad je novi problem to što od 1. rujna iduće godine takvi uređaji više neće moći prolaziti sigurnosne provjere na određenim web stranicama pa će samim time biti u nemogućnosti pristupati im. Ali, to možda korisnike prisili da nadograde operativni sustav - za svoje dobro.

Naime, razlozi za takvo stanje su u tome što Let's Encrypt osigurava web stranice kojima se neće moći pristupiti kroz Secure-Socket Layer (SSL)/Transport Layer Security (TLS) certifikate. I za većinu operativnih sustava nikakvih problema neće biti ni nakon 1. rujna, kad ističe IdenTrust "DST Root X3", osim za starije Android operativne sustave. Počevši s Nougatom i onima prije njega...

Ukratko, zbog sigurnosnih razloga i nadopuna koje su stigle s godinama, stariji Android sustavi jednostavno neće imati što je potrebno da bi zaobišli protokole pa neometano pristupili određenoj web stranici. Korisnici će pritom dobiti obavijest o pogrešci i to je sve. Neke će pak web stranice imati upozorenje da im korisnik pristupa na svoju odgovornost, ali većina će imati potpuno onemogućen pristup.

Naravno, ovo nije načinjeno namjerno, kako bi se spriječilo čekanje na nadogradnje Androida, već jednostavno nema ono što, primjerice, imaju stariji Windows sustavi. Ili Linux, iOS... Također, postoje alternative čak i za one koji tvrde da nemaju novca, vremena ili želje kupovati noviji uređaj. Odnosno, nadograđivati ga.

Dovoljno je instalirati Firefox Mobile, koji podržava sve unazad do Android 5.0. Obzirom da je to internetski preglednik i pri instalaciji sve obavljate kroz njega, imat ćete pristup gdje god želite jer Firefox Mobile ima potrebne certifikate. Ali, bez njega i bez novijeg Androida no što je Nougat, to neće biti moguće...

Još iz kategorije

U više od 100.000 Zyxel firewalla i VPN gatewaya otkriven backdoor pristup

U više od 100.000 Zyxel firewalla i VPN gatewaya otkriven backdoor pristup

23.01.2021. komentiraj

Više od 100.000 Zyxel firewallova, VPN gatewaya i kontrolera pristupnih točaka sadrži hardcoded backdoor korisnički račun administratorske razine. To znači da hakeri putem njega mogu pristupiti sustavu, a potom i uređajima koji se vežu uz njega.

Azure govori hrvatski

Azure govori hrvatski

22.01.2021. komentiraj

Posljednjih nekoliko godina donijelo je uzbudljive inovacije na području umjetne inteligencije, posebno kada je riječ o napretku u obradi govora i jezika. Obrada govora i omogućavanje pretraživanja tekstualnih i zvučnih informacija omogućuju raznolik niz inovativnih aplikacija, uključujući, na primjer, pomoć istraživačima u pretraživanju povezanih radova ili otkrivanje problema s proizvodima i uslugama u gotovo stvarnom vremenu. Za regiju kao što je srednja i istočna Europa, koja obuhvaća 30+ zemalja, koje većinom govore svoj jezik, podrška lokalnim jezicima je ključan uvjet za provođenje inovacija. Zato je nedavno ažuriranje usluga Azure Speech otvorilo potpuno novo područje mogućnosti za našu regiju.

WordPress pogoni gotovo 40 posto svih web stranica

WordPress pogoni gotovo 40 posto svih web stranica

22.01.2021. komentiraj

Podaci omogućeni od strane W3Techsa pokazuju da se WordPress sustav za upravljanje sadržajem (CMS) koristi na 39,5 posto svih stranica na webu. Riječ je o prvim podacima u godini, što znači da su relevantni.