Stara pravila za sigurne lozinke više ne vrijede

Stara pravila za sigurne lozinke više ne vrijede

Foto: Ilustracija

Bill Burr imenom možda nije poznat širem krugu ljudi, ali sigurno koristite njegov izum - lozinku. U redu, nije izumio lozinke kao takve već je 2003. godine napravio smjernice kojih se sigurno pridržavate, a riječ je o spoju slova, brojeva i općenito simbola koji ne označavaju nešto vama blisko te samim time i teže probojno. E, čovjek se predomislio.

„Žalim što sam ljudima savjetovao tako nešto, ali nisam znao u to vrijeme koliko bih mogao pogriješiti. Činilo se logično, pravilno i sigurno“, rekao je 72-godišnji Burrl.

Naime, 2003. je napravio vodič za izvođenje lozinke koje bi trebale zaštititi svakog korisnika. Uz pojašnjenje kako izvesti te lozinke kombinacijom raznih simbola i odudaranjem od nečega što je osobi poznato, napomenuo je da svakih 90 dana treba smišljatu novu koja bi nadomjestila prethodnu.

„Ljudi se nisu previše potrudili, posebno na radnim mjestima. Koristili bi "Password1" i onda to promijenili u "Password2". Tako im je bilo lakše zapamtiti lozinku. Upravljače lozinkama ne znaju ili ne žele koristiti, a nešto kompliciranije ne mogu sami zapamtiti. Time se dobila iznimno loša situacija“, govori Burr.

Stoga, nove su smjernice daleko jednostavnije i svijetu ih nije prenio Burr već američki National Institute of Standards and Technology.

„Neka lozinke budu što duže i lako pamtljive. Ne mijenjajte ih sve dok ste sigurni, ali ako posumnjate da ste u opasnosti, odmah promijenite lozinku u nešto novo“, glase nove smjernice, odnosno, savjeti.

Dakle, ako ste radili po starom, nemojte više. Zapravo, ako nikad niste imali problema s napadima hakera nemojte ništa mijenjati, po tome je jasno da ne griješite...

Još iz kategorije

The Pirate Bay uklanja oglase u zamjenu za rudarenje kriptovalute Monero

The Pirate Bay uklanja oglase u zamjenu za rudarenje kriptovalute Monero

15.07.2018. komentiraj

Ozloglašeni The Pirate Bay postat će velikim korporacijama s tržišta zabavne industrije dodatno omražen jer postaje transparentan u jednoj stavci - ostvarivanju prihoda od strane svojih posjetitelja. Naime, odsad svake od njih dočekuje upozorenje koje kaže da ukoliko nastave dalje, njihovo će računalo biti iskorišteno za rudarenje kriptovalute Monero (XMR).

Pametni zvučnici sve više zamjenjuju radio, TV, tablete i novine

Pametni zvučnici sve više zamjenjuju radio, TV, tablete i novine

12.07.2018. komentiraj

Pametni zvučnici veliki su hit na američkom tržištu, a polako i širem svjetskom, što se može zahvaliti Amazonu i njegovoj Alexi koja se nalaci u Echo uređajima. No, u cijeloj toj lijepoj priči iza kulisa odigrava se jedna tužnija, koja pokazuje da su tradicionalni radio prijamnici na gubitku i polako nestaju iz američkih domova.

Do 2022. bit će 50 milijardi IoT uređaja

Do 2022. bit će 50 milijardi IoT uređaja

11.07.2018. komentiraj

Internet stvari (IoT) i dalje zaokupljaju misli uključenih u svijet tehnologije, a prema novim prognozama Juniper Researcha, vjeruje se da će do 2022. godine biti 50 milijardi umreženih uređaja diljem svijeta, što je rast od 140 posto u odnosu na situaciju koju imamo u ovom trenutku.