Srce spremno za krizne situacije, posebna super računala u borbi protiv COVID-19

Srce spremno za krizne situacije, posebna super računala u borbi protiv COVID-19

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Sveučilišni računski centar – SRCE sprema je za sva krizna stanja, za krize od korona virusa pa sve do potresa, potvrdio je u intervjuu za ICTbusiness.info ravnatelj SRCA dr. sc. Zoran Bekić. Prema njegovim riječima visokoj dostupnosti usluga Srca doprinosi i 2015. godine izgrađeni podatkovni centar DC Srce2 na kampusu Borongaj, u ulozi disaster recovery lokacije.

Netom nakon potresa, u ponedjeljak 23. ožujka 2020., zgrada sjedišta Srca u Marohnićevoj 5, gdje se nalazi primarni podatkovni centar, od statičara je dobila potvrdu "pune uporabljivosti bez ograničenja", što dokazuje i seizmičku spremnost objekta, ističe Bekić.

Što se tiče super računala Bekić napominje da je znanstvenicima na raspolaganju računalni klaster Isabella pruža 3.100 procesorskih jezgri za proizvoljne zahtjevne izračune, 12 grafičkih procesora NVIDIA V100 pogodnih za algoritme iz područja umjetne inteligencije te 756 TB podatkovnog spremišta, a tu je i HTC Cloud pruža 2.400 virtualnih procesorskih jezgri i 150 TB podatkovnog spremišta.

Kako se Srce općenito pripremilo na krizu?

S obzirom na to da su sustavi Srca planirani i izvedeni redundantno, bilo da se radi o informacijskim sustavima ali isto tako i tehničkim sustavima podatkovnog centra Srca, možemo ustvrditi da je Srce općenito spremno za izvanredne i krizne situacije.

Visokoj dostupnosti usluga Srca doprinosi i 2015. godine izgrađeni podatkovni centar DC Srce2 na kampusu Borongaj, u ulozi disaster recovery lokacije. A netom nakon potresa, u ponedjeljak 23. ožujka 2020., zgrada sjedišta Srca u Marohnićevoj 5, gdje se nalazi primarni podatkovni centar, od statičara je dobila potvrdu "pune uporabljivosti bez ograničenja", što dokazuje i seizmičku spremnost objekta.

Na organizacijskoj razini bile su spremne odluke, koje su aktivirane već 17. ožujka o organizaciji rada zaposlenika, koji sada uglavnom poslove obavljaju na daljinu. Jasno, uz  prisutnost dežurnih službi i timova u samoj zgradi, u kojoj je ipak minimiziran broj prisutnih. Radna kolaborativna okruženja timova Srca su u pravilu mrežna, dakle dostupna na daljinu, tako da smo i u ovim posebnim okolnostima samo utvrdili postojeće i djelomično definirali dodatne / rezervne komunikacijske kanale na svim organizacijskim razinama Srca.

Kako superačunala mogu pomoći u istraživanju?

Suvremena znanost i istraživanje nezamislivi su bez modeliranja, simuliranja i obrade podataka što nerijetko iziskuje složenu infrastrukturu za napredno računanje i pohranu podataka. Superračunala su upravo jedna od tih infrastruktura koja omogućava izvođenje znanstvene programske podrške s vrlo visokim zahtjevima za performansama i kapacitetom različitih računalnih resursa – procesorskih jezgri, ubrzivača poput grafičkih procesora, radne memorije, spremišta te mrežne povezanosti. Na superračunalima istraživači mogu učinkovito provoditi svoja računski-zahtjevna istraživanja za koja bi im na običnim računalima trebale stotine ili tisuće godina.

Kako danas funkcionira super računalna infrastruktura?

Infrastrukture za napredno računanje se uobičajeno koriste na „udaljen“ način putem globalne mreže Internet stoga nije došlo do značajnije promjene u korištenju od početka pandemije. Jednako tako stručnjaci Srca iz svojih domova svakodnevno rade na održavanju infrastrukture i pružanju podrške korisnicima. Zahvaljujući kvalitetno opremljenoj računalnoj hali Srca ni potres nije izazvao prekid u istraživačkom radu infrastruktura Srca.

Kako istraživanja protiv virusa COVID-19 također spadaju u računalno zahtjevna, Srce je odlučilo izaći u susret svim istraživanjima vezanima uz COVID-19, pružajući potrebne resurse i znanje iz područja superračunala.

Što se sve nudi znanstvenicima?

Računalni klaster Isabella pruža 3.100 procesorskih jezgri za proizvoljne zahtjevne izračune, 12 grafičkih procesora NVIDIA V100 pogodnih za algoritme iz područja umjetne inteligencije te 756 TB podatkovnog spremišta. HTC Cloud pruža 2.400 virtualnih procesorskih jezgri i 150 TB podatkovnog spremišta na kojima na jednostavan i fleksibilan način mogu pokretati proizvoljne programske sustave i aplikacije. Uz same resurse, Srce istraživačima pruža nužnu podršku u instalaciji, podešavanju i korištenju znanstvene programske podrške, a koja je nužna za učinkovitu upotrebu infrastrukture.

Još iz kategorije

Nova digitalna platforma za državnu maturu

Nova digitalna platforma za državnu maturu

06.04.2020. komentiraj

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja pokrenuo je digitalnu platformu „U Centru mature“ objedinjujući niz aktivnosti kojima Centar stavlja javnosti na raspolaganje svoje višegodišnje znanje i iskustvo u pripremi i vrednovanju ispita državne mature. Digitalni materijali prvenstveno su namijenjeni maturantima i nastavnicima kao pomoć u trenutačnim okolnostima odvijanja nastave na daljinu te kojima Centar nastoji potaknuti pozitivne promjene u procesu učenja i poučavanja u školama, a time i u cjelokupnome obrazovnom sustavu.

Broj e-Propusnica preskočio 565 tisuća

Broj e-Propusnica preskočio 565 tisuća

06.04.2020. komentiraj

Najnoviji podaci Kriznog stožera civilne zaštite pokazuju kako je ukupno izdano čak 565.221 e-Propusnica, a odbijeno je 16.673 propusnice, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Prema njegovim riječima zaprimljeno je više od tisuću skupnih tablica, a kroz sustav je tako dodano čak 100 tisuća novih propusnica koje su zatražili veliki poslodavci.

Google Duo podigao grupni video limit na 12 ljudi

Google Duo podigao grupni video limit na 12 ljudi

05.04.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa zadržala je oko dvije milijarde ljudi diljem svijeta u njihovim domovima, zbog čega se ponajviše okreću internetu da bi se informirali, zabavili te ostali u kontaktu s bližnjima, prijateljima, kolegama... Upravo zato se Google za Duo uslugu odlučio povećati limit u grupnim porukama.