Spectre se vratio

Spectre se vratio

Foto: DepositPhotos

Problemi u procesorima, koji su prokazani kroz grešku Spectre, proizvođače je prisililo na puštanje nadopuna kojima bi se situacija ispravila i tako nešto je početkom 2018. izazvalo podosta problema. A sad se vratilo!

Ranjivost potencijalno može utjecati na milijarde računala diljem svijeta, a razotkrivena je od strane kompanije UVA. Što je odlično jer ako hakeri nisu prije prepoznali ranjivosti, štete neće biti. Naravno, osim ako se neće ponuditi "zakrpa".

Prisjetimo se što je to bio problem prije više od tri godine i što je izazvalo toliku paniku. Toliku da zabrinutost postoji i sad kad se otkrilo da bi Spectre mogao utjecati na sigurnost na identičan način.

Spectre ranjivosti utječu na praktički sve računalne i mobilne procesore trenutno. Sve one priče da ARM nema problema padaju u vodu, ranjivost pogađa i njegove procesore, potvrdilo se. Ne samo njih, pogađa i servere na koje se oslanjaju velike kompanije poput Googlea i Amazona. Poprilično je čudno da nikad prije nisu otkriveni, ali to je tako zato što se godinama nalaze u samom korijenu dizajna procesora, onom koji se odnosi na samo napajanje.

Koliko god čipovi napredovali, temelji su ostali pa se samim time ranjivost "provlačila" kroz ne samo godine već desetljeća. Stoga se fokus 2018. promijenio i umjesto brige o performansama, pojavila se kao prioritet ona o sigurnosti.

Posebno je tako nešto bitno velikanima kao Google ili Amazon. Samo, problematično im je to što se nakon "zakrpa" performanse smanjuju i unazađuju sustav za par godina i to nikako nije idealna situacija, ali dok se ne promijeni arhitektura iz temlje, to će biti tako.

A sad se zapravo pojavila naprednija verzija, koja ima snažniji i efektniji utjecaj na sustave. Briga je jasna već u tom smislu. I detaljnije o tome što Spectre iz 2021. može učiniti pročitajte OVDJE. (https://scitechdaily.com/spectre-strikes-back-new-hacking-vulnerability-affecting-billions-of-computers-worldwide/)

Još iz kategorije

Izdavanje Iskaznice za osobe s invaliditetom elektronskim putem

Izdavanje Iskaznice za osobe s invaliditetom elektronskim putem

23.06.2021.

Zahtjev za Iskaznicu za osobe s invaliditetom korisnici mogu podnijeti putem platforme e-Građani odabirom usluge u Katalogu usluga, područje Obitelj i život ili putem poveznice https://prava-osi.hr. Time je osobama s invaliditetom omogućeno ostvarivanje prava na besplatan prijevoz na državnim trajektnim linijama bez potrebe fizičkog slanja zahtjeva.

Google najavio mogućnost direktnog snimanja priloga iz Gmaila u Google Photos

Google najavio mogućnost direktnog snimanja priloga iz Gmaila u Google Photos

18.06.2021.

Google se poigraos Gmailom i Photos pa uvrstio jednu zanimljivu mogućnost za korisnike, koju će otkriti u trenutku kad prime e-mail poruku s privitkom. Naime, po novom će ga moći direktno pospremiti na Photos.

Online navike potaknute pandemijom u budućnosti će postati norma

Online navike potaknute pandemijom u budućnosti će postati norma

18.06.2021.

Prelazak na online upravljanje ključnim elementima svakodnevnog života potaknuto globalnom pandemijom Covid-19 ostat će realnost za ljude širom svijeta dugo nakon što pandemija prođe, predviđa opsežan novi Ericssonov izvještaj o korisnicima.