POZITIVAN TREND

Snažan rast prodaje digitalnih putovanja nastavlja se i u 2023.

Snažan rast prodaje digitalnih putovanja nastavlja se i u 2023.
Depositphotos

Prodaja digitalnih putovanja i dalje raste dvoznamenkasto, nakon što je premašila razine prije pandemije 2022., prema Insider Intelligenceu. Ove će godine prodaja digitalnih putovanja porasti 20,0 posto na 296,77 milijardi dolara. Konteksta radi, prodaja je 2019. iznosila 208,44 milijarde dolara, prije nego što je 2020. pala za 50,0 posto. Ali do 2021. prodaja je počela rasti dvoznamenkastom znamenkom jer su se Amerikanci ponovno odvažili na avione i kruzere te u hotele.

"Prodaja digitalnih putovanja još uvijek prolazi kroz razdoblje iznimnog rasta, dok se oporavak od povijesno niske razine iz 2020. nastavlja", rekao je Ethan Cramer-Flood, glavni pisac predviđanja u Insider Intelligenceu. “Nenormalno veliki udio rasta prodaje digitalnih putovanja u SAD-u ove godine ide prema međunarodnim putovanjima. To nerazmjerno više koristi zračnim prijevoznicima, dok domaći hoteli bilježe nešto manji procvat.”

Prošle je godine ukupna internetska prodaja putovanja konačno premašila razine prije pandemije, a ove će godine ukupna brojka dosegnuti gotovo 300 milijardi dolara, gotovo tri puta više nego što smo vidjeli 2020. Digitalna prodaja putovanja sada je na putu premašiti 350 milijardi dolara do kraja iz 2027.

Povećanje prodaje digitalnih putovanja potaknulo je dvoznamenkasto povećanje potrošnje na digitalne oglase u sektoru. Nakon što je smanjila potrošnju usred pandemije, turistička industrija SAD-a sada je najbrže rastući sektor u smislu digitalnog oglašavanja, nadmašivši kategoriju u cjelini; potrošnja na digitalne oglase u cjelini porast će 7,8 posto u SAD-u 2023. Putovanja će rasti čak i više od maloprodaje, tradicionalno najvećeg pokretača rasta tržišta internetskih oglasa. Ali neke će potkategorije rasti u potrošnji brže od drugih.

"Očekuje se da će zadržana potrošačka potražnja zadržati potrošnju na putovanjima sve do 2024.", rekao je analitičar predviđanja Oscar Orozco. "Putničke tvrtke slijedit će taj primjer povećanjem proračuna za digitalne oglase, jer se očekuje da će se konkurencija među zrakoplovnim tvrtkama, brodovima za krstarenje i online putničkim agencijama za poslovanje intenzivirati."

Ove će godine sektor putovanja u SAD-u povećati potrošnju na digitalne oglase za 14,3 posto (u usporedbi s 12,2 posto za maloprodaju) kako bi dosegnuo 6,79 milijardi dolara, premašivši po prvi put razine prije pandemije. U 2019. industrija je potrošila 6,31 milijardu dolara na digitalne oglase. Zatim je 2020. sektor putovanja smanjio svoju potrošnju za nevjerojatnih 50,0 posto, jer je COVID-19 zaustavio rezervacije. Od tada se industrija polako oporavila, zajedno s proračunima za digitalne oglase. Tijekom sljedeće dvije godine nastavit će se dvoznamenkasti rast, čime će potrošnja dosegnuti 8,77 milijardi dolara u 2025., najvišu razinu ikada.

"Sektor putovanja troši mnogo na oglašavanje na pretraživačkoj mreži, a više od polovice potrošnje na oglašavanje na putovanjima odlazi na formate pretraživanja", rekla je Evelyn Mitchell-Wolf, viša analitičarka u Insider Intelligenceu. “S obzirom na Googleovu dominaciju na tržištu pretraživanja, dobit će najveću dobit od rasta potrošnje na oglase za putovanja. Ali Google je također pozicioniran da uhvati značajan dio dolara od prikaznih oglasa za putovanja, uvodeći ciljane alate kao što je Performance Max za ciljeve putovanja kako bi privukao oglašivače smještaja.”

Najveći potrošači online oglasa u sektoru putovanja su smještajne tvrtke, poput hotela, Airbnba i VRBO-a. Potkategorija će povećati svoju potrošnju za 10,9 posto na 2,70 milijardi dolara, što predstavlja 39,7 posto potrošnje na internetske oglase za putovanja. Na drugom mjestu je potrošnja po kategoriji "ostalo", koja uključuje turističke zajednice, online putničke agencije (OTA), putničke agencije, centre za posjetitelje i tvrtke za iznajmljivanje automobila (potpuni popis u nastavku). Potrošit će 2,68 milijardi dolara na digitalne oglase 2023., što je 16,5 posto više u odnosu na 2022.

Treći najveći potrošač digitalnih oglasa su zračni prijevoznici, koji čine 13,2 posto potrošnje na putovanjima. To je ujedno i najbrže rastuća kategorija, s povećanjem potrošnje od 18,1 posto ove godine na 895,6 milijuna USD. Do iduće godine zrakoplovni će prijevoznici premašiti svoju vrhunsku potrošnju iz 2019., dosegnuvši 1,09 milijardi dolara, nakon oštrog pada u 2020.

"Kruzeri, zrakoplovni prijevoznici i OTA-i pokreću ovaj oporavak potrošnje na digitalne oglase", rekao je Orozco. “Sa stopama popunjenosti koje premašuju 100 posto na nekim od vrhunskih krstarenja, mnogi ponovno ulažu svoju zaradu u oglašavanje. Zračni prijevoznici također su povećali svoje proračune ove godine s potražnjom za zračnim prijevozom na najvišoj razini svih vremena. OTA-e kao što su Booking.com i Expedia postale su glavna rješenja za osobe koje rezerviraju putovanja i traže smještaj i letove.”

Na kraju, industrija krstarenja povećat će svoju potrošnju na digitalne oglase za 14,9 posto ove godine na 515,7 milijuna dolara. To je još uvijek oštro niže od svog vrhunca u 2019. od 790,7 milijuna dolara