Snažan rast online kupovine

Snažan rast online kupovine

Foto: DepositPhotos

Iz godine u godinu, Crni petak se dokazuje kao dan, vikend ili čak tjedan, najvećih shopping popusta u godini. Prema rezultatima koje je analizirao portal Jeftinije.hr,  Crni petak je i ove godine opravdao očekivanja web trgovina i online kupaca. Ipak, nemoguće je bilo ne primijetiti razliku u potražnji u odnosu na ranije godine.

Podaci o potražnji pokazuju kako su Black Friday akcije u web trgovinama potrošači najviše iskoristili kako bi kupili praktične i potrebne proizvode dok su u drugi plan pale impulzivne kupnje i tradicionalno najtraženiji proizvodi iz segmenta potrošačke elektronike poput prijenosnih računala, igraćih konzola i sličnih uređaja.

Od svih kategorija proizvoda, ove su godine najtraženije bile automobilske gume i to one zimske, potražnja za njima se u odnosu na prošlu godinu povećala za gotovo 65 %, a u top 5 najtraženijih kategorija našli su se i hladnjaci s ledenicom, za kojima je potražnja bila 42 % veća nego godinu ranije. Ostala su mjesta zauzele prema popularnosti tradicionalnije kategorije proizvoda kada su u pitanju Black Friday akcije, i to redom – mobiteli, pametni satovi i lcd/led televizori.

Pregledavajući razlike u potražnji u odnosu na prošlu godinu, najtraženiji proizvod godine bili su robotski usisavači za kojima je potražnja porasla za nevjerojatnih 190 % u odnosu na prošlu godinu (ili za čak 255 % ako usporedimo s potražnjom tijekom Black Friday promocija u 2019. godini). Iznenađujuće, najveći pad potražnje u odnosu na 2020. zabilježen je u kategoriji lcd/led televizora i to za gotovo 67% .

Potrošači načelno vole iskoristiti Black Friday popuste za ranu kupnju blagdanskih poklona. Najpopularniji pojedinačni proizvodi hrvatskih potrošača tijekom ovogodišnjih Black Friday akcija bili su ovi proizvodi:

U smislu ostvarenih prodajnih rezultata, i ove je godine očito da ne postoje realni gubitnici kada su u pitanju Black Friday/ Cyber Monday akcije. Praznici kupnje i lov na akcijske ponude ostaju iznimno popularni i kod hrvatskih potrošača.

Još se jedan pokazatelj nametnuo presudnim analizirajući ovogodišnje Black Friday prodajne rezultate – to su mikro web stranice namijenjene prikazivanju specijalizirane online ponude. Black Friday podstranica najvećih regionalnih platformi za usporednu kupovinu ostvarila je ove godine nevjerojatno dobre rezultate. Za svoju Black Friday kupnju iskoristilo ju je gotovo pola milijuna online potrošača.

„Čvrst je to pokazatelj smjera u kojem bi online trgovci trebali ići tijekom svojih predblagdanskih prodajnih kampanja. Specijalizirane podstranice za kupnju božićnih i novogodišnjih poklona poput pokloni.jeftinije.hr svojim smislom, dizajnom i funkcionalnostima nedvojbeno privlače sve veću pažnju potrošača i sve su uobičajenija početna točka kupovine“, zaključuju u kompaniji.

Još iz kategorije

Stručnjaka za kibernetičku sigurnost potrebno je više nego ikad

Stručnjaka za kibernetičku sigurnost potrebno je više nego ikad

27.05.2022.

Tijekom dvodnevne Cyber Expo 2022 konferencije usmjerene na trendove i izazove iz područja kibernetičke sigurnosti, na Algebrinom novom kampusu u Zagrebu održana su brojna stručna predavanja, panel rasprava „Kako privući i zadržati stručnjake za kibernetičku sigurnost“ te Microsoftov trening na temu sigurnosti, usklađenosti i identiteta, koji polaznike priprema za stjecanje certifikata, odnosno polaganje ispita Microsoft SC-900.

Microsoft Edge dobiva besplatni VPN, ali postoji kvaka

Microsoft Edge dobiva besplatni VPN, ali postoji kvaka

26.05.2022.

Microsoft u internetski preglednik Edge dodaje besplatnu virtualnu privatnu mrežu ili VPN (virtual private network), ali uz jednu podosta bitnu napomenu - postoji ograničenje njegova korištenja u smislu prometa.

Usluga Street View slavi 15. rođendan

Usluga Street View slavi 15. rođendan

26.05.2022.

Još 2007. godine Google je objavio prve Street View fotografije San Francisca, New Yorka, Las Vegasa, Miamija i Denvera. Od tada, prepoznatljivi Street View automobili opremljeni kamerama fotografirali su više od 220 milijardi Street View fotografija i prešli više od 16 milijuna km - što je jednako obilasku oko zemaljske kugle više od 400 puta! Uz fotografiranje na razini ulice, Street View fotografije zabilježile su unutar kulturnih znamenitosti, svemira i duboko u ocean.