Snapchat zbog restrukturiranja krenuo u otpuštanja radnika

Snapchat zbog restrukturiranja krenuo u otpuštanja radnika

Foto: DepositPhotos

Snapchat će otpustiti oko 20 posto zaposlenih i stati s nizom novih projekata. Konkretnije, oko 1200 ljudi ostat će bez posla u restrukturiranju koje se očekivalo nakon godinu dana loših financijskih rezultata.

Kompanija je prije godinu dana vrijedila 130 milijardi američkih dolara, a trenutno je procijenjena na manje od 20 milijardi, što je više nego zabrinjavajuće.

Snapchat je rekao da će mu rezovi pomoći uštedjeti procijenjenih 500 milijuna dolara godišnjih troškova. Izvršni direktor kompanije (CEO) Evan Spiegel rekao je da će promjene biti "teške".

"Unatoč smanjenju potrošnje u nekim područjima, Snapchat se sada mora suočiti s posljedicama nižeg rasta prihoda i prilagoditi se tržišnom okruženju", izjavio Spiegel.

Naglasio je i da želi usmjeriti pozornost kompanija ono što joj je primarni izvor prihoda od prvog dana - zaradu od oglašavanja. To znači odbacivanje projekata kao što su mobilne igre i Pixy, mali dron dizajniran za snimanje "selfija".

Općenito, kompanije kao što su Snapchat, Meta i Twitter nedavno su imale problema jer se velika većina njihovih prihoda temelji na oglašavanju. Jer, visoka inflacija i nervoza oko stanja globalnog gospodarstva učinili su mnoge oglašivače opreznijima pa se manje troši.

Na Snapchat su također utjecala ažuriranja privatnosti od strane Applea, uvedena prošle godine. Promjene su otežale oglašivačima praćenje korisnika pametnih telefona, što čini ciljane oglase manje fokusiranima. S druge strane, oni koji su bazirali poslovanje na takvom nasilnom zadiranju u privatnost korisnici teško žale, ako i ikako.

Poznato je da općenito društvene mreže prikupljaju poveće količine podataka svojih korisnika, koje potom distribuiraju dalje i zarađuju od pomno ciljanog oglašavanja, temeljenog na tim vrijednim podacima. Izgubiti uvid u privatnost, uvid koji nikad nisu ni smjeli imati, znači izgubiti izvore prihoda.

U konačnici, panika koja je nastala jednom zapravo sitnom i hvalevrijednom odlukom Applea ogolila je mnoge u industriji. I, čini se, imaginarni balončić kao da je pukao ili počinje pucati.

Još iz kategorije

Kibernetički kriminalci sve češće koriste metode glasovnog phishinga za proboje sustava

Kibernetički kriminalci sve češće koriste metode glasovnog phishinga za proboje sustava

28.11.2022.

Kibernetički kriminalci u sve  se većoj mjeri okreću prema hibridnim metodama phishing napada koji kombiniraju e-mail i glasovne forme poznate kao 'vishing' ili 'voice/glasovni phishing'. Na taj način uspijevaju se probiti u korporativne mreže kako bi postavili temelje za ransomware ili neke druge hakerske napade vezane uz krađu podataka.

Dnevno se bilježi i do sedam milijuna kibernetičkih napada

Dnevno se bilježi i do sedam milijuna kibernetičkih napada

26.11.2022.

Kibernetički napadi su sve brojniji i intenzivniji, dnevno se bilježi čak do sedam milijuna kibernetičkih napada. Motivi ovih napada su razni – od financijskih iznuda, krađa podataka pa sve do kontrole vitalnih resursa. Vrijeme u kojem živimo i ratovi kojima, nažalost, svjedočimo više ne uključuju samo konvencionalno oružje, već i puno sofisticiranije, kibernetičko.

Suradnja SAD-a i Hrvatske u borbi protiv kibernetičkog kriminala

Suradnja SAD-a i Hrvatske u borbi protiv kibernetičkog kriminala

25.11.2022.

Hrvatska delegacija predvođena ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenica boravila je na studijskom putovanju u Sjedinjenim Američkim Državama posvećenom borbi protiv kibernetičkog kriminala.