Složen sustav e-Propusnica podignut u samo nekoliko dana

Složen sustav e-Propusnica podignut u samo nekoliko dana

Jedna od usluga države e-Propusnice nastala je u samo nekoliko dana i profunkcionirala u ranim jutarnjim satima 2. travnja ove godine. Prema najnovijim podacima koji su izneseni danas u 14 sati na pressici stožera Civilne zaštite izdano je 382.191 e-Propusnica i dosad je odbijeno 9.625 zahtjeva za e-Propusnicama.

Najavljeno je da će se uskoro najvjerojatnije danas ili sutra omogućiti i skupna prijava za e-Propusnice za velike tvrtke poput Hrvatske pošte, Hrvatske elektroprivrede, Zagrebačkog holdinga i mnogih drugih iz javnog i privatnog sektora.

Samo prvi dan prema sustavu je bilo čak pola milijuna pristupa što samo govori da je sustav bio iznimno opterećen, ali i u nekim trenucima nedostupan. Sve je to kod ovakvog sustava očekivano i normalno da zbog velikog broja istovremenih zahtjeva dođe do zagušenja.

Važno je naglasiti još jednom da je riječ o složenom sustavu koji je nastao u samo nekoliko dana, ujedinjuje provjere u nekoliko baza podataka koje ima država i pravi je početak rada CDU – centra dijeljenih usluga projekta kojeg vodi Ministarstvo uprave.

Što se krije kako bi mnogi rekli „ispod haube“ ovog sustava e-Propusnica možete vidjeti na sljedećem dijagramu.

Treba spomenuti da nije riječ o izradi aplikacije, već usluge u sklopu Centra dijeljenih usluga, tako da povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite.

Osnovni cilj ovog sustava je stvoriti jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicama čime se smanjuje mogućnost zlouporabe i olakšava sustav kontrole izdanih propusnica. Pokazalo se dosad da je bilo potrebna upravo već kontrola jer su postojale određene manipulacije papirnatim propusnicama, ne ovim koje nastaju u elektroničkom obliku.

Što je zapravo CDU? Centar dijeljenih usluga projekt vrijedan 362 milijuna kuna, od čega 85 posto sredstava dolazi iz europskih fondova odnosno ERDF. CDU je vlasništvo Republike Hrvatske, njime upravlja Ministarstvo uprave, a APIS IT je tehnološki partner.

Centar dijeljenih usluga (CDU) je državni oblak odnosno „government cloud“  i informatička infrastruktura koja će objediniti ogromne količine podataka u državi te će tako olakšati upravljanje tim podacima s konačnim ciljem omogućavanja države bez papira, čime bi se trebale postići uštede od 50 posto.

Pritom treba istaknuti da je u rad pušten i korisnički portal CDU-a koji predstavlja digitalno radno mjesto za 110.000 državnih službenika koji će preko portala imati pristup infrastrukturnim i softverskim uslugama CDU-a.

CDU je tek početak digitalizacije i digitalne transformacije javne uprave, a Ministarstvo upravi radi na projektima koji su vrijedni više od 500 milijuna kuna, među kojima za e-poslovanje, e-pristojbe, e-potpis i e-pečat koji će imati i svoje "m" inačice. Cilj je da javna uprava i uz reforme koje provodimo bude sve učinkovitija.

CDU u brojkama

19,600 vCPU virtualnih jezgri

2,500 virtualnih poslužitelja

53,760 GB radne memorije

240 Gbps veza između podatkovnih centara

10 PB prostora za pohranu podataka

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Python i dalje najpopularniji programski jezik

INFOGRAFIKA: Python i dalje najpopularniji programski jezik

05.06.2020. komentiraj

Python programski jezik ostao je najpopularniji i u ovoj godini, prema podacima koje nude GitHub i Google Trends. Time je iza sebe ostavio Java i JavaScript programske jezike, koji su godinama dominirali na ovakvim ljestvicama.

Chrome će od idućeg mjeseca blokirati spam notifikacije

Chrome će od idućeg mjeseca blokirati spam notifikacije

05.06.2020. komentiraj

Google je najavio planove za omogućenje sustava kojim bi Chrome blokirao neželjene notifikacije te ih tretirao kao spam. Time se misli na sve one korisnike koji automatski po dolasku na neku web stranicu označe da ne žele primati daljnje obavijesti ili se pretplatiti na newsletter te web stranice.

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

04.06.2020. komentiraj

Glazbeni streaming servis Spotify dozvoljavao je dosad preuzimanje i čuvanje do 10.000 pjesama po korisničkom računu na do pet uređaja, ali taj nelogični limit napokon je podignut u smislu da ga više nema, pretplatnici mogu neometano preuzimati, čuvati i preslagivati pjesme na koje god načine žele. I u količini kojoj žele.