Sigurnost na Internet postaje prioritet

Sigurnost na Internet postaje prioritet

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Uslijed pandemije s povećanim boravkom i održavanjem nastave kod kuće, raste izloženost djece i mladih sve većem broju online rizika, što potvrđuju i relevantne organizacije koje se bave sigurnošću na internetu. Stoga je nužno preventivnim i edukativnim aktivnostima jačati digitalne kompetencije u području sigurnosti i zaštite u online svijetu kako djece i mladih, tako i roditelja te svih profesija koje rade s djecom i mladima i njihovim obiteljima - zaključak je okruglog stola na kojem se raspravljalo o izazovima digitalnog doba i kako zaštititi djecu od neželjenog sadržaja u online svijetu.

U raspravi, koju je A1 Hrvatska organizirala u suradnji s Centrom za sigurniji internet, sudjelovali su voditelj Centra Tomislav Ramljak, docentica Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu dr.sc. Lucija Vejmelka, voditelj Odjela prevencije PU osječko-baranjske Ivan Pakšić, pedagoginja OŠ Središće Tjaša Juraković Antolić i učenica 3. razreda jezične gimnazije u Osijeku Ema Ilić, a održana je uz moderiranje direktorice Korporativnih komunikacija A1 Hrvatske Dubravke Štefanac Vinovrški u Cinestaru zagrebačkog Avenue Malla.

„Zbog pandemije djeca i mladi više no ikad vrijeme provode pred ekranima uz mnogobrojne rizike koje donosi tehnologija. Potencijalne opasnosti koje vrebaju u tzv. digitalnoj džungli možemo osvijestiti provedbom preventivnih edukativnih projekata za djecu i roditelje i tako napraviti veliki iskorak prema zaštiti djece i mladih“, istaknuo je Tomislav Ramljak.

Ujedno je najavio provođenje DeShame, prvog sustavnog međunarodnog istraživanja koje će produbiti spoznaje o rizičnim ponašanjima srednjoškolaca te saznati koliko su izloženi štetnim sadržajima i seksualnom uznemiravanju u online okruženju. Hrvatska je četvrta zemlja nakon Danske, Mađarske i Ujedinjenog Kraljevstva u kojoj će se provoditi ovo istraživanje, a vodit će ga Centar za sigurniji Internet i Pravni fakultet u Zagrebu u suradnji sa srednjim školama na području cijele Hrvatske. Doc.dr.sc.Lucija Vejmelka s Pravnog fakulteta u Zagrebu najavila je i novi sveučilišni program cjeloživotnog obrazovanja „Koristi i rizici modernih tehnologija“ osmišljen za stručnjake koji se u svom profesionalnom radu bave djecom i mladima. Kroz program stručnjaci imaju prilike u suvremenom obrazovnom procesu unaprijediti digitalne kompetencije u području sigurnog korištenja interneta i osiguranja digitalne dobrobiti.

Svoje je viđenje o tome koje opasnosti vrebaju iza ekrana iz prve ruke podijelila i osječka gimnazijalka Ema Ilić, čija su iskustva u online svijetu u većini slučajeva pozitivna, no bilo je i neugodnih situacija u kojima se nije osjećala sigurno: „Događa se da se jave nepoznate osobe na društvenim mrežama ili šalju neprimjereni sadržaj, ali srećom uz podršku roditelja i profesora bila sam spremna i na loše strane online svijeta. Zahvaljujući njima te edukaciji znala sam u dvojbenim situacijama, koje su danas sve češće, reagirati na ispravan način. Mislim da je važno da svatko od rane dobi uči kako internet može biti koristan, zanimljiv i zabavan, ali mu uvijek moramo pristupati s oprezom“.

I pedagoginja OŠ Središće iz Zagreba Tjaša Juraković Antolić podsjetila je na važnost koju internet ima za učenike u obrazovanju i životu koje je u digitalno doba nezamislivo bez elektroničkih uređaja i društvenih mreža. No, ne smije se zanemariti opasnost razvijanja ovisnosti.

„Sve to može rezultirati zanemarivanjem školskih obveza, padom školskog uspjeha, nedostatkom koncentracije i pažnje na nastavi, ali i socijalnom deprivacijom što se onda odražava i na socijalnom, društvenom, fizičkom i mentalnom zdravlju mladih osoba. Kako do toga ne bi došlo tijekom cijele nastavne godine s učenicima provodimo preventivne interaktivne radionice i savjetovanja“, ističe Tjaša Juraković Antolić.

Nakon rasprave glumci Ana Vilenica i Tomislav Krstanović za učenike OŠ Središće izveli su dijelove interaktivne predstave Abeceda interneta. Riječ je o novom edukativnom projektu pokrenutom u suradnji s A1 Hrvatska i Centrom za sigurniji Internet koji će se do kraja godine održavati u školama diljem Hrvatske, odnosno u Čepinu, Vukovaru, Novom Vinodolskom, Rijeci, Otočcu, Gračacu, Krku, Ražancu i drugim gradovima s ciljem edukacije učenika o odgovornom ponašanju na internetu.

Poticanje današnje rasprave o sigurnosti na internetu i novi edukativni formati poput predstave za djecu dio su strategije održivosti koju pod sloganom Čini pravu stvar i usvoji vještine budućnosti provodi A1 Hrvatska. Višegodišnji je partner s Centrom za sigurniji Internet u provedbi EU projekta Make Internet Safer and Good Place i edukativnih sadržaja poput aplikacije netHELP koja sadrži materijale o sigurnom korištenju interneta, prijavu negativnih sadržaja te savjetovanje mladih.

Također, najavili su kako nastavljaju s edukacijama za roditelje učenika osnovnih škola o zaštiti djece u online okruženju. Svi zainteresirani roditelji mogu se prijaviti na web stranicama A1 Hrvatska.  A1 Hrvatska potpisnik je Povelje o sigurnosti djece na internetu kojoj je cilj podizanje svijesti javnosti i roditelja te partner Dana sigurnijeg interneta kad se u školama diljem Hrvatske promiče sigurnost i odgovorno ponašanje u online okruženju.

Još iz kategorije

Facebook nastavlja sa širenjem interoperabilnosti između Instagrama i Messengera

Facebook nastavlja sa širenjem interoperabilnosti između Instagrama i Messengera

21.10.2021.

Facebook nastavlja s podosta hvalevrijednim naporima u smislu poboljšanja interoperabilnosti između Instagrama i Messengera. Konkretnije, gigant na tržištu društvenih mreža dodao je nove značajke za grupne razgovore na različitim platformama i time će svakako korisnicima olakšati međusobnu komunikaciju. Pritom se misli ponajprije i na poslovni segment, odnosno, brendove, influensere...

Hakeri sve češće probijaju zaštitu kriptomjenjačnica

Hakeri sve češće probijaju zaštitu kriptomjenjačnica

20.10.2021.

Hakeri su se uspjeli infiltrirati na osobne račune oko 6000 korisnika Coinbasea na način da su iskoristili ranjivost u sustavu dvostruke verifikacije te platforme, navodi Bleeping Computer. Riječ je o jednoj od najvećih mjenjačnica i općenito platformi za poslovanje kriptovalutama pa je, logično, jako “odzvonila” ova informacija.

Firefox na Androidu će automatski popunjavati pristupne podatke na sve vaše aplikacije

Firefox na Androidu će automatski popunjavati pristupne podatke na sve vaše aplikacije

20.10.2021.

Mozilla je pripremila novo iznenađenje za korisnike Firefoxa u vidu lakšeg i sigurnijeg načina prijave na aplikacije unutar Android okruženja. Time ide u smjeru Google Chromea, što nije loše već upravo suprotno - sjajno.