S rastom mobilnog bankarstva narasle su i prijetnje bankarskog malwarea

S rastom mobilnog bankarstva narasle su i prijetnje bankarskog malwarea

Foto: DepositPhotos

Prijetnje koje stvara malware u bankarskom sektoru sve su brojnije jer kibernetički kriminalci prepoznaju priliku u mobilnim aplikacijama, kojima se služi sve veći broj korisnika zahvaljujući pandemiji koronavirusa.

Prema podacima Nokia 2021 Threat Intelligence Report, a temelje se na 200 milijuna uređaja diljem svijeta koji imaju Nokijin NetGuard Endpoint Security, zabilježen je porast od 80 posto po pitanju napada u prvoj polovici ove godine ako se usporedi s istim razdobljem lani.

Hakeri se najčešće služe novim trojancima namijenjenima bankarskim aplikacijama i sustavima, kojima se pokušava ukrasti i SMS poruke s jednokratnim lozinkama. Dakle, "udara" se i na višestruku provjeru autentičnosti, što je posebno zabrinjavajuće.

- Značajan dio ove aktivnosti fokusiran je na Europu i Latinsku Ameriku, ali se ona kontinuirano širi na druge svjetske regije. Bankovski trojanci koriste razne trikove za prikupljanje informacija. To uključuje hvatanje pritisaka na tipke, prekrivanje zaslona za prijavu u banku vlastitim transparentnim slojem koji prenosi snimljene informacije na željenu metu, snimanje snimaka zaslona, pa čak i pristup kodovima Google autentifikatora - navodi se u izvješću.

Većina bankarskih aplikacija dopušta korisnicima da dodaju značajku provjere autentičnosti s više faktora na račune kako bi kibernetičkim kriminalcima otežali dobivanje osobnih podataka. Korisnicima se preporučuje izbjegavanje mobilnog bankarstva s lako dostupnih javnih Wi-Fi pristupnih točaka i korištenje višestruke provjere autentičnosti kada je dostupna te jakih lozinki koje izbjegavaju uobičajene osobne podatke kao što su rođendani.

Izvješće je također pokazalo da su se malware incidenti povezani s koronavirusom smanjili na 2,5 posto nakon vrhunca u prosincu 2020. od 3,2 posto. To pokazuje da su ljudi svjesniji prijetnji koje predstavljaju kibernetički napadi.

Ali, Internet stvari (IoT) botnet, mreža uređaja povezanih s malwareom, nastavlja rasti u veličini i sofisticiranosti zbog sve veće upotrebe IoT uređaja, poput pametnih hladnjaka i kamera za videonadzor.

U konačnici, IoT botnetovi su odgovorni za 32 posto incidenata koje je otkrio Nokijin NetGuard Endpoint Security...

Još iz kategorije

Googleovi stručnjaci u 2021. otkrili rekordan broj iznimnih sigurnosnih ranjivosti u softveru

Googleovi stručnjaci u 2021. otkrili rekordan broj iznimnih sigurnosnih ranjivosti u softveru

21.05.2022.

Googleov Project Zero prati iskorištene ranjivosti „nultog dana“ od 2014. i prema evidenciji, nijedna godina nije bila toliko porazna kao prošla. Ta objava iz ponajveće kompanije na svijetu svakako je razlog za zabrinutost jer kibernetički kriminalci očito uvijek imaju korak, ili više njih, ispred onih koji štite od njih.

LAQO osiguranje drugu godinu zaredom ima najbolje korisničko iskustvo i najbolji call centar

LAQO osiguranje drugu godinu zaredom ima najbolje korisničko iskustvo i najbolji call centar

20.05.2022.

Croatijin LAQO drugu godinu zaredom ima najbolje korisničko iskustvo i najbolji kontaktni centar do 30 radnih mjesta. Ova vrijedna priznanja Croatijinom LAQO osiguranju stižu prema izboru stručnog žirija CX.portala.

Kubernetes predstavlja Ahilovu petu za obranu od napada ucjenjivačkim softverom

Kubernetes predstavlja Ahilovu petu za obranu od napada ucjenjivačkim softverom

19.05.2022.

Veritas Technologies predstavila je rezultate novog istraživanja koje otkriva kako velika većina organizacija nije spremna za suočavanje sa sigurnosnim prijetnjama usmjerenima protiv njihovih Kubernetes okruženja.