S rastom mobilnog bankarstva narasle su i prijetnje bankarskog malwarea

S rastom mobilnog bankarstva narasle su i prijetnje bankarskog malwarea
DepositPhotos

Prijetnje koje stvara malware u bankarskom sektoru sve su brojnije jer kibernetički kriminalci prepoznaju priliku u mobilnim aplikacijama, kojima se služi sve veći broj korisnika zahvaljujući pandemiji koronavirusa.

Prema podacima Nokia 2021 Threat Intelligence Report, a temelje se na 200 milijuna uređaja diljem svijeta koji imaju Nokijin NetGuard Endpoint Security, zabilježen je porast od 80 posto po pitanju napada u prvoj polovici ove godine ako se usporedi s istim razdobljem lani.

Hakeri se najčešće služe novim trojancima namijenjenima bankarskim aplikacijama i sustavima, kojima se pokušava ukrasti i SMS poruke s jednokratnim lozinkama. Dakle, "udara" se i na višestruku provjeru autentičnosti, što je posebno zabrinjavajuće.

- Značajan dio ove aktivnosti fokusiran je na Europu i Latinsku Ameriku, ali se ona kontinuirano širi na druge svjetske regije. Bankovski trojanci koriste razne trikove za prikupljanje informacija. To uključuje hvatanje pritisaka na tipke, prekrivanje zaslona za prijavu u banku vlastitim transparentnim slojem koji prenosi snimljene informacije na željenu metu, snimanje snimaka zaslona, pa čak i pristup kodovima Google autentifikatora - navodi se u izvješću.

Većina bankarskih aplikacija dopušta korisnicima da dodaju značajku provjere autentičnosti s više faktora na račune kako bi kibernetičkim kriminalcima otežali dobivanje osobnih podataka. Korisnicima se preporučuje izbjegavanje mobilnog bankarstva s lako dostupnih javnih Wi-Fi pristupnih točaka i korištenje višestruke provjere autentičnosti kada je dostupna te jakih lozinki koje izbjegavaju uobičajene osobne podatke kao što su rođendani.

Izvješće je također pokazalo da su se malware incidenti povezani s koronavirusom smanjili na 2,5 posto nakon vrhunca u prosincu 2020. od 3,2 posto. To pokazuje da su ljudi svjesniji prijetnji koje predstavljaju kibernetički napadi.

Ali, Internet stvari (IoT) botnet, mreža uređaja povezanih s malwareom, nastavlja rasti u veličini i sofisticiranosti zbog sve veće upotrebe IoT uređaja, poput pametnih hladnjaka i kamera za videonadzor.

U konačnici, IoT botnetovi su odgovorni za 32 posto incidenata koje je otkrio Nokijin NetGuard Endpoint Security...