S internetom stvari dolaze velike opasnosti i rizici - kako se zaštititi?

S internetom stvari dolaze velike opasnosti i rizici - kako se zaštititi?

Foto: DepositPhotos

Internet stvari (IoT) omogućava vašem pametnom hladnjaku da umjesto vas naruči mlijeko, ako ga nedostaje... U teoriji. Naime, nova tehnologija koja povezuje oko šest milijardi uređaja u ovom trenutku diljem svijeta, a do 2020. bi ih trebala povezivati između 11 i 26 milijardi, ima ozbiljnih problema sa sigurnosti.

Baš zato postoji nepovjerenje pa IoT zasad ipak ne ispunjava potencijal koji ima. Uvjereni su u to stručnjaci iz IBM-a, koji je kroz izvješće naveo da IoT ima previše rupa, što je omogućilo da cyber kriminal u smislu "proboja" IoT uređaja skoči za čak 600 posto u odnosu na prošlu godinu. A to je nevjerojatno povećanje i dokaz u kakvom je IoT stanju. Nažalost, to nije ništa novo, rastužuje činjenica da odgovorni nisu napravili sigurnosni iskorak i ispravili najbitniju stavku u IoT sferi - sigurnost.

Nije pomogli ni za ovu godinu najavljenih 1,5 milijardi američkih dolara ulaganja u IoT sigurnost, što znači da ipak treba učiniti više, uložiti više. Dok se to ne dogodi postavljat će se brojna pitanja, ali itekako utemeljena jer ako imamo spojene sve kućanske aparate i automobil na jednom mjestu, tad je dovoljno jedno "probijanje" da bi netko imao kontrolu na našom svakodnevicom. I zasad ne treba za tako nešto neki veliki um. Stoga, nadajmo se da će netko vrlo brzo ponuditi neku sigurnost kako bi se steklo povjerenje i IoT krenuo žestoko prema naprijed. Uz ulaganja će se to i postići, a ona u ovoj mjeri svakako još nisu dovoljna.

Trenutno se IoT dijeli na tri područja koja treba zaštiti - Endpoint Security, Gateway Security i Professional Services. Sva ulaganja dijele se na njih, od čega u ovoj godini za Endpoint Security 302 milijuna dolara, na Gateway Security 138 milijuna dolara i na Professional Services 734 milijuna dolara.

Gartner u svom izvještaju ne navodi samo brojke nego i podatak koji budi povjerenje, a on je vezan upravo uz sigurnost.

"Iako se nepovjerenje u sigurnost IoT konstantno gura u prvi plan, činjenica je da se pri radu s većim sustavima razmišljalo unaprijed i sigurnost je na razini. Uvjereni smo da će tako biti i na široj razini", piše u Gartnerovu izvještaju.

Još iz kategorije

Građani žele plaćati mobitelom i koristiti biometriju te traže veću razinu sigurnosti pri kupnji online

Građani žele plaćati mobitelom i koristiti biometriju te traže veću razinu sigurnosti pri kupnji online

19.06.2019. komentiraj

Hrvati koriste sve više digitalnih usluga te traže više inovacija u segmentima zdravstva, obrazovanja, javnom prijevozu i financijskim uslugama, a kad je riječ o digitalnim uslugama bitni su im sigurnost i troškovi, pokazuje istraživanje o digitalizaciji koje je Mastercard danas predstavio u Zagrebu. Studija, koju je Ipsos proveo u 13 europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, donosi uvid u stavove građana prema digitalnim uslugama, digitalnim plaćanjima i digitalnoj sigurnosti.

INFOGRAFIKA: Gdje pristup internetu najviše košta?

INFOGRAFIKA: Gdje pristup internetu najviše košta?

19.06.2019. komentiraj

Internet u Hrvatskoj nije skup, dostupan je u praktički svim dijelovima Lijepe Naše po poprilično velikoj brzini i po tom pitanju situacija je napredna, daleko naprednija i bolja no u povećem dijelu svijeta.

Facebook najavio vlastitu kriptovalutu nazvanu Libra

Facebook najavio vlastitu kriptovalutu nazvanu Libra

19.06.2019. komentiraj

Najavom o vlastitoj kriptovaluti Facebook je izazvao veliku pozornost, a tek odabirom imena – Libra odnosno ako to prevedemo na hrvatski Vaga. Nova će valuta biti lansirana već sljedeće godine i biti ono što je poznato kao stabilcoin - digitalna valuta koja je podržana od strane valuta i vrijednosnih papira. Cilj je izbjeći masovne fluktuacije vrijednosti tako da se Vaga može koristiti za svakodnevne transakcije tako da više ne postoje problemi kao kod drugih kriptovaluta zbog velikih fluktuacije kao što je to slučaj kod Bitcoina.