S internetom stvari dolaze velike opasnosti i rizici - kako se zaštititi?

S internetom stvari dolaze velike opasnosti i rizici - kako se zaštititi?

Foto: DepositPhotos

Internet stvari (IoT) omogućava vašem pametnom hladnjaku da umjesto vas naruči mlijeko, ako ga nedostaje... U teoriji. Naime, nova tehnologija koja povezuje oko šest milijardi uređaja u ovom trenutku diljem svijeta, a do 2020. bi ih trebala povezivati između 11 i 26 milijardi, ima ozbiljnih problema sa sigurnosti.

Baš zato postoji nepovjerenje pa IoT zasad ipak ne ispunjava potencijal koji ima. Uvjereni su u to stručnjaci iz IBM-a, koji je kroz izvješće naveo da IoT ima previše rupa, što je omogućilo da cyber kriminal u smislu "proboja" IoT uređaja skoči za čak 600 posto u odnosu na prošlu godinu. A to je nevjerojatno povećanje i dokaz u kakvom je IoT stanju. Nažalost, to nije ništa novo, rastužuje činjenica da odgovorni nisu napravili sigurnosni iskorak i ispravili najbitniju stavku u IoT sferi - sigurnost.

Nije pomogli ni za ovu godinu najavljenih 1,5 milijardi američkih dolara ulaganja u IoT sigurnost, što znači da ipak treba učiniti više, uložiti više. Dok se to ne dogodi postavljat će se brojna pitanja, ali itekako utemeljena jer ako imamo spojene sve kućanske aparate i automobil na jednom mjestu, tad je dovoljno jedno "probijanje" da bi netko imao kontrolu na našom svakodnevicom. I zasad ne treba za tako nešto neki veliki um. Stoga, nadajmo se da će netko vrlo brzo ponuditi neku sigurnost kako bi se steklo povjerenje i IoT krenuo žestoko prema naprijed. Uz ulaganja će se to i postići, a ona u ovoj mjeri svakako još nisu dovoljna.

Trenutno se IoT dijeli na tri područja koja treba zaštiti - Endpoint Security, Gateway Security i Professional Services. Sva ulaganja dijele se na njih, od čega u ovoj godini za Endpoint Security 302 milijuna dolara, na Gateway Security 138 milijuna dolara i na Professional Services 734 milijuna dolara.

Gartner u svom izvještaju ne navodi samo brojke nego i podatak koji budi povjerenje, a on je vezan upravo uz sigurnost.

"Iako se nepovjerenje u sigurnost IoT konstantno gura u prvi plan, činjenica je da se pri radu s većim sustavima razmišljalo unaprijed i sigurnost je na razini. Uvjereni smo da će tako biti i na široj razini", piše u Gartnerovu izvještaju.

Još iz kategorije

Potrošači se odriču tradicionalnih oblika praćenja zabavnih i medijskih sadržaja

Potrošači se odriču tradicionalnih oblika praćenja zabavnih i medijskih sadržaja

25.03.2019. komentiraj

Potrošači sve više koriste digitalnu tehnologiju u razne svrhe, a velike se promjene odvijaju u načinu pristupanja zabavnim i medijskim sadržajima. 38% potrošača prima zabavni sadržaj putem streama najmanje jednom dnevno, a među potrošačima Generacije Z, više od 50% prestaje pristupati zabavnim sadržajima na tradicionalan način, odnosno putem raznih kablova.

Facebook čuvao stotine milijuna lozinki korisnika u običnom tekstualnom obliku

Facebook čuvao stotine milijuna lozinki korisnika u običnom tekstualnom obliku

25.03.2019. komentiraj

Facebook je šokirao javnost objavom da se stotine milijuna lozinki njegovih korisnika nalazimo u običnom tekstualnom obliku, i to unutar njegovih internih sustava. Doznalo se to potpuno slučajno prije dva mjeseca i uslijedila je brza reakcija, ali svejedno čudi da se tako nešto uopće dogodilo, izniman je to propust.

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

23.03.2019. komentiraj

Norveška tvrtka Auka angažirala je britansku istraživačku agenciju LM Research da provede istraživanje među 28 tisuća malih i velikih trgovaca te tvrtki u ugostiteljstvu i hotelijerstvu na razini svih 28 zemalja Europske unije. Rezultati ovog istraživanja danas su predstavljeni u Zagrebu na događanju organiziranom u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške.