S internetom stvari dolaze velike opasnosti i rizici - kako se zaštititi?

S internetom stvari dolaze velike opasnosti i rizici - kako se zaštititi?

Foto: DepositPhotos

Internet stvari (IoT) omogućava vašem pametnom hladnjaku da umjesto vas naruči mlijeko, ako ga nedostaje... U teoriji. Naime, nova tehnologija koja povezuje oko šest milijardi uređaja u ovom trenutku diljem svijeta, a do 2020. bi ih trebala povezivati između 11 i 26 milijardi, ima ozbiljnih problema sa sigurnosti.

Baš zato postoji nepovjerenje pa IoT zasad ipak ne ispunjava potencijal koji ima. Uvjereni su u to stručnjaci iz IBM-a, koji je kroz izvješće naveo da IoT ima previše rupa, što je omogućilo da cyber kriminal u smislu "proboja" IoT uređaja skoči za čak 600 posto u odnosu na prošlu godinu. A to je nevjerojatno povećanje i dokaz u kakvom je IoT stanju. Nažalost, to nije ništa novo, rastužuje činjenica da odgovorni nisu napravili sigurnosni iskorak i ispravili najbitniju stavku u IoT sferi - sigurnost.

Nije pomogli ni za ovu godinu najavljenih 1,5 milijardi američkih dolara ulaganja u IoT sigurnost, što znači da ipak treba učiniti više, uložiti više. Dok se to ne dogodi postavljat će se brojna pitanja, ali itekako utemeljena jer ako imamo spojene sve kućanske aparate i automobil na jednom mjestu, tad je dovoljno jedno "probijanje" da bi netko imao kontrolu na našom svakodnevicom. I zasad ne treba za tako nešto neki veliki um. Stoga, nadajmo se da će netko vrlo brzo ponuditi neku sigurnost kako bi se steklo povjerenje i IoT krenuo žestoko prema naprijed. Uz ulaganja će se to i postići, a ona u ovoj mjeri svakako još nisu dovoljna.

Trenutno se IoT dijeli na tri područja koja treba zaštiti - Endpoint Security, Gateway Security i Professional Services. Sva ulaganja dijele se na njih, od čega u ovoj godini za Endpoint Security 302 milijuna dolara, na Gateway Security 138 milijuna dolara i na Professional Services 734 milijuna dolara.

Gartner u svom izvještaju ne navodi samo brojke nego i podatak koji budi povjerenje, a on je vezan upravo uz sigurnost.

"Iako se nepovjerenje u sigurnost IoT konstantno gura u prvi plan, činjenica je da se pri radu s većim sustavima razmišljalo unaprijed i sigurnost je na razini. Uvjereni smo da će tako biti i na široj razini", piše u Gartnerovu izvještaju.

Još iz kategorije

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

14.01.2019. komentiraj

Microsoft je novu godinu započeo s praskom i omogućio svima besplatno kreiranje repozitorija na GitHubu, što će i one tvrdokorne približiti platformi kojoj su možda okrenuli leđa kad je u lipnju prošle godine za 7,5 milijardi američkih dolara prodana Microsoftu. A nije ni to sve, broj repozitorija je neograničen i sve besplatno!

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

12.01.2019. komentiraj

Kompanija Abine, koja stoji iza Blur upravljača lozinkama i DeleteMe online uslugom za zaštitu privatnosti, objavila je da se suočila s probojem koji je utjecao na oko 2,4 milijuna korisnika. Nezgodna situacija zbila se 13. prosinca prošle godine i odmah je uslijedila reakcija, no javnost je za sve doznala tek s početkom godine.

Političarima poseban tretman u zaštiti osobnih podataka?

Političarima poseban tretman u zaštiti osobnih podataka?

10.01.2019. komentiraj

Od dvije velike povrede osobnih podataka u Njemačkoj, ona koja je pogodila političare privukla je gotovo 65 puta veću pažnju. Hoće li EDPB reagirati? Mjesec dana nakon što je njemačko nadzorno tijelo za zaštitu osobnih podataka LfDI upravo simboličnom kaznom od 20.000 eura kaznilo Knuddels.de za curenje osobnih podataka njihovih 330.000 korisnika, bumerang se vratio u obliku objave ukradenih osjetljivih osobnih podataka stotina članova njemačkog parlamenta i drugih javnih osoba.