S gašenjem Groove Musica, Cortana ostala bez mogućnosti identificiranja pjesama

S gašenjem Groove Musica, Cortana ostala bez mogućnosti identificiranja pjesama

Foto: Antonio Jularić

Microsoft je još početkom listopada prošle godine objavio da ukida uslugu Groove Music s 31. prosincem zbog partnerstva sa Spotify, ali malo tko je očekivao da u sklopu tog dogovora stoji degradacija Cortana asistenta. Naime, više ne može prepoznavati glazbu koja svira u pozadini jer više ne može uputiti korisnika u Microsoft Store pa da eventualno kupi pjesmu koja je prepoznata.

Vjerovalo se da bi možda uz partnerstvo sa Spotify mogla ostati mogućnost predstavljena još 2014. godine kao odgovor na Shazam. Bilo je to vrijeme kad se mislilo da bi Windows Phone mogao napraviti značajniji uspjeh na tržištu pametnih telefona pa se Microsoft okretao svojim alternativama za najpopularnije aplikacije na svijetu. I nije to bilo ni najmanje loše, samo je bilo sporo i prekasno, nažalost.

Sad pak u Microsoftovu Storeu nema niti jedne aplikacije koja bi mogla prepoznavati glazbu u pozadini jer iz njega se povukao Shazam, koji se sprema na Appleovo preuzimanje. Dakle, stigla su ta nova vremena za Microsoft s 2018., a ona znače polako i sigurno gašenje mnogih usluga koje su imale namjenu završiti na pametnim telefonima. Umjesto toga stiže snažniji zaokret prema računalima, prvenstveno Surface modele. Uz to, bitan je i Xbox, kao i daljnji razvoj Windows 10 i aplikacija za Android i iOS operativne sustave.

Cortana u cijeloj toj priči uvelike gubi jer nema previše prostora "za dokazivanje". Limitirana je na stolna i prijenosna računala, kojih se godišnje prodaje oko 280 milijuna diljem svijeta. Primjera radi, Samsung u 2018. godini očekuje prodaju 320 milijuna pametnih telefona. Dakle, jedan proizvođač pametnih telefona nadmašit će kompletno PC tržište.

I onda uz sve to, Cortana gubi jednu od svojih mogućnosti. Istina jest, malo koristi tako nešto ima na računalima, ali uvijek je bolje imati nego nemati. Sve u svemu, bit će zanimljivo pratiti 2018. i Microsoft jer ova će godina uvelike pokazati koliko nova strategija poslovanja može donijeti na globalnoj razini.

Još iz kategorije

Facebook testira AR oglase u News Feedu

Facebook testira AR oglase u News Feedu

18.07.2018. komentiraj

Facebook konstantno nalazi načine kako pružiti oglašivačima dodatni prostor za približavanje potencijalnim korisnicima, a posljednji novitet jest korištenje proširene stvarnosti (AR) i sasvim sigurno bit će to hit. Samim time i dodatni prihodi za najveću društvenu mrežu na svijetu i istoimenu kompaniju koja se nalazi u društvu najvećih.

Internetski preglednik Opera u najnovijoj verziji sadržava ugrađeni Crypto Wallet

Internetski preglednik Opera u najnovijoj verziji sadržava ugrađeni Crypto Wallet

17.07.2018. komentiraj

Internetski preglednik Opera u svojoj verziji namijenjenoj Android operativnom sustavu uskoro će imati mogućnost pohrane kriptovaluta. Odnosno, sadržavat će „wallet“ (hrv. novčanik) pod nazivom Crypto Wallet i sigurno samim time biti zanimljiva određenom broju korisnika koji barataju famoznim digitalnim „novčićima“.

The Pirate Bay uklanja oglase u zamjenu za rudarenje kriptovalute Monero

The Pirate Bay uklanja oglase u zamjenu za rudarenje kriptovalute Monero

15.07.2018. komentiraj

Ozloglašeni The Pirate Bay postat će velikim korporacijama s tržišta zabavne industrije dodatno omražen jer postaje transparentan u jednoj stavci - ostvarivanju prihoda od strane svojih posjetitelja. Naime, odsad svake od njih dočekuje upozorenje koje kaže da ukoliko nastave dalje, njihovo će računalo biti iskorišteno za rudarenje kriptovalute Monero (XMR).