Rusija neposredno prije invazije na Ukrajinu izvršila kibernetički napad na Viasat

Rusija neposredno prije invazije na Ukrajinu izvršila kibernetički napad na Viasat

Foto: DepositPhotos

Rusija je neposredno prije invazije na Ukrajinu izvela kibernetički napad na komunikacijsku kompaniju Viasat u Ukrajini, koji je imao efekt u cijeloj Europi, pokazali su najnoviji obavještajni podaci iz Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Napad je navodno pokrenut 24. veljače, otprilike sat vremena prije nego što su ruske snage započele invaziju na Ukrajinu. Iako se vjeruje da je primarna meta bila ukrajinska vojska, napad je izazvao prekide komunikacijskog signala za tisuće ukrajinskih potrošača te je zahvatio vjetroelektrane i korisnike interneta u srednjoj Europi, stoji u priopćenju britanske vlade.

Viasat, koji je uključen u široku lepezu komunikacijske tehnologije, izvještava da je "na desetke tisuća terminala oštećeno, da su postali nefunkcionalni i da ih se ne može popraviti".

Britanski Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost (NCSC) navodi i da je ruska vojna obavještajna služba "gotovo sigurno" bila umiješana u uništavanje internetskih stranica ukrajinske Vlade i napade malwarea Whispergate 13. siječnja. Dakle, pripreme su počele prije same objave invazije.

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost iz Novog Zelanda, SAD-a, Velike Britanije, Australije, Kanade, Europske unije i drugih zemalja sastali su se na NCSC-ovoj konferenciji Cyber ​​UK u Newportu kako bi razgovarali o globalnim kibernetičkim prijetnjama, ali do njih su u tom trenutku stigle ove informacije.

"Ovo je jasan i šokantan dokaz namjernog i zlonamjernog napada Rusije na Ukrajinu koji je imao značajne posljedice na obične ljude i poduzeća u Ukrajini i diljem Europe", rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss pa dodala:

"Nastavit ćemo prozivati ​zlonamjerno ponašanje Rusije i neprovociranu agresiju na kopnu, moru i kibernetičkom prostoru te osigurati da se suoči s teškim posljedicama."

Upozorenja o pojačanim ruskim kibernetičkim napadima u posljednje vrijeme stižu podosta često, a čini se i kako ih je sve više. Na njih upozoraba i američki predsjednik Joe Biden, pozivajući se na informacije svojih obavještajnih agencija.

Još iz kategorije

Googleovi stručnjaci u 2021. otkrili rekordan broj iznimnih sigurnosnih ranjivosti u softveru

Googleovi stručnjaci u 2021. otkrili rekordan broj iznimnih sigurnosnih ranjivosti u softveru

21.05.2022.

Googleov Project Zero prati iskorištene ranjivosti „nultog dana“ od 2014. i prema evidenciji, nijedna godina nije bila toliko porazna kao prošla. Ta objava iz ponajveće kompanije na svijetu svakako je razlog za zabrinutost jer kibernetički kriminalci očito uvijek imaju korak, ili više njih, ispred onih koji štite od njih.

LAQO osiguranje drugu godinu zaredom ima najbolje korisničko iskustvo i najbolji call centar

LAQO osiguranje drugu godinu zaredom ima najbolje korisničko iskustvo i najbolji call centar

20.05.2022.

Croatijin LAQO drugu godinu zaredom ima najbolje korisničko iskustvo i najbolji kontaktni centar do 30 radnih mjesta. Ova vrijedna priznanja Croatijinom LAQO osiguranju stižu prema izboru stručnog žirija CX.portala.

Kubernetes predstavlja Ahilovu petu za obranu od napada ucjenjivačkim softverom

Kubernetes predstavlja Ahilovu petu za obranu od napada ucjenjivačkim softverom

19.05.2022.

Veritas Technologies predstavila je rezultate novog istraživanja koje otkriva kako velika većina organizacija nije spremna za suočavanje sa sigurnosnim prijetnjama usmjerenima protiv njihovih Kubernetes okruženja.