Rusija neposredno prije invazije na Ukrajinu izvršila kibernetički napad na Viasat

Rusija neposredno prije invazije na Ukrajinu izvršila kibernetički napad na Viasat

Foto: DepositPhotos

Rusija je neposredno prije invazije na Ukrajinu izvela kibernetički napad na komunikacijsku kompaniju Viasat u Ukrajini, koji je imao efekt u cijeloj Europi, pokazali su najnoviji obavještajni podaci iz Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Napad je navodno pokrenut 24. veljače, otprilike sat vremena prije nego što su ruske snage započele invaziju na Ukrajinu. Iako se vjeruje da je primarna meta bila ukrajinska vojska, napad je izazvao prekide komunikacijskog signala za tisuće ukrajinskih potrošača te je zahvatio vjetroelektrane i korisnike interneta u srednjoj Europi, stoji u priopćenju britanske vlade.

Viasat, koji je uključen u široku lepezu komunikacijske tehnologije, izvještava da je "na desetke tisuća terminala oštećeno, da su postali nefunkcionalni i da ih se ne može popraviti".

Britanski Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost (NCSC) navodi i da je ruska vojna obavještajna služba "gotovo sigurno" bila umiješana u uništavanje internetskih stranica ukrajinske Vlade i napade malwarea Whispergate 13. siječnja. Dakle, pripreme su počele prije same objave invazije.

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost iz Novog Zelanda, SAD-a, Velike Britanije, Australije, Kanade, Europske unije i drugih zemalja sastali su se na NCSC-ovoj konferenciji Cyber ​​UK u Newportu kako bi razgovarali o globalnim kibernetičkim prijetnjama, ali do njih su u tom trenutku stigle ove informacije.

"Ovo je jasan i šokantan dokaz namjernog i zlonamjernog napada Rusije na Ukrajinu koji je imao značajne posljedice na obične ljude i poduzeća u Ukrajini i diljem Europe", rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss pa dodala:

"Nastavit ćemo prozivati ​zlonamjerno ponašanje Rusije i neprovociranu agresiju na kopnu, moru i kibernetičkom prostoru te osigurati da se suoči s teškim posljedicama."

Upozorenja o pojačanim ruskim kibernetičkim napadima u posljednje vrijeme stižu podosta često, a čini se i kako ih je sve više. Na njih upozoraba i američki predsjednik Joe Biden, pozivajući se na informacije svojih obavještajnih agencija.

Još iz kategorije

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

12.08.2022.

Vivaldi je internetski preglednik, kalendar, RSS „feed reader“, a po novome i e-mail klijent. Upravo tako, developeri su integrirali pravi i potpuni e-mail klijent unutar internetskog preglednika, što znači da se korisnici više ne moraju zamarati oko preuzimanja posebne desktop aplikacije.

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

11.08.2022.

Kompanija Snap, koja stoji iza popularnog Snapchata, je najavila pokretanje novog premium paketa za korisnike koji žele malo više značajki i bržu podršku nego što je ona u besplatnom 'paketu'.

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

11.08.2022.

Neprofitna organizacija Cloud Security Alliance je uz pomoć 700 stručnjaka iz industrije vezane za cloud računalstvo i kibernetičku sigurnost napravila istraživanje o najvećim prijetnjama za cloud u ovom trenutku.