Rusija iskoristila Google oglase za širenje lažnih vijesti za vrijeme predsjedničkih izbora u SAD-u

Rusija iskoristila Google oglase za širenje lažnih vijesti za vrijeme predsjedničkih izbora u SAD-u

Foto: Wikipedia

Američki predsjednički izbori u studenom prošle godine ipak su bili povezani s Rusima, što je Google uspio i dokazati kroz istragu koja obuhvaća YouTube, Gmail, Google tražilicu, ali i DoubleClick mrežu za oglašavanje, također u Googleovu vlasništvu.

Ono što se navodi jest da su se ruski operativci služili Googleovim uslugama kako bi plasirali lažne vijesti američkim građanima te na taj način utjecali na rezultate izbora. Trošilo se na desetke tisuća američkih dolara kroz sve platforme i sve to utrošeno je u oglašavanje. Dakle, obuhvaćeno je sve što se moglo, a s obzirom da deseci milijuna Amerikanaca koriste Googleove proizvode, jasno je koliko su se lažne vijesti imale prilike proširiti.

Zanimljivost cijele ove priče, koju je ekskluzivno objavio Washington Post, jest u tome da su oglasi stigli s više strana, a ne samo s jedne koja je otprije poznata, a riječ je o "farmi" povezanoj s Kremljem, zaduženom upravo za širenje što više dezinformacija i to na najbrži mogući način. Naravno, sve skupa je više nego skandalozno i nije ni čudo da je Google to pokušao ublažiti.

Jer, dok su počele stizati optužbe ove vrste, u Googleu se navodilo da ništa sumnjivo nije zabilježeno, kao i da se konstantno nadgleda situacija pa bi se stiglo reagirati ukoliko bi bilo potrebe. Svejedno, zbog pritiska američkog Kongresa, sve su tehnološke kompanije morale provesti internu istragu i utvrditi jesu li i u kojoj mjeri ruske državne agencije imale svoje prste u predsjedničkim izborima.

Rezultat tih istraga je Facebookova objava da je u vrijeme izbora kupljeno oko tri tisuće oglasa vezanih uz širenje propagande, a ukupno su koštale oko stotinu tisuća dolara i doprle su do deset milijuna ljudi. Sad je na redu Google, koji bilježi mnogo više utrošenog novca, a moguće je i da su oglasi doprli do većeg broja ljudi. Sad samo treba utvrditi otkud su točno stizali jer u Facebookovu slučaju, riječ je o "farmi" na jednoj lokaciji.

"Šteta je mnogo ozbiljnija no što Facebook pokazuje jer lažne vijesti podijeljene su u stotinama milijuna puta. To su napravili stručnjaci, vrhunski stručnjaci na području digitalnog marketinga", naglasio je Jonathan Albright, profesor digitalnog novinarstva na sveučilištu Columbia u SAD-u.

Jasno je da su problemi ozbiljni i da ih se ne smije ignorirati jer uz ne baš previše novca i odlične marketinške stručnjake, društvene mreže postaju platforma koja određuje pobjednika ili gubitnika na tako visokoj razini kao što je izbor za američkog predsjednika, ali i za Brexit, do kojeg je došlo zahvaljujući pomno odrađenog strategiji.

Još iz kategorije

The Pirate Bay uklanja oglase u zamjenu za rudarenje kriptovalute Monero

The Pirate Bay uklanja oglase u zamjenu za rudarenje kriptovalute Monero

15.07.2018. komentiraj

Ozloglašeni The Pirate Bay postat će velikim korporacijama s tržišta zabavne industrije dodatno omražen jer postaje transparentan u jednoj stavci - ostvarivanju prihoda od strane svojih posjetitelja. Naime, odsad svake od njih dočekuje upozorenje koje kaže da ukoliko nastave dalje, njihovo će računalo biti iskorišteno za rudarenje kriptovalute Monero (XMR).

Pametni zvučnici sve više zamjenjuju radio, TV, tablete i novine

Pametni zvučnici sve više zamjenjuju radio, TV, tablete i novine

12.07.2018. komentiraj

Pametni zvučnici veliki su hit na američkom tržištu, a polako i širem svjetskom, što se može zahvaliti Amazonu i njegovoj Alexi koja se nalaci u Echo uređajima. No, u cijeloj toj lijepoj priči iza kulisa odigrava se jedna tužnija, koja pokazuje da su tradicionalni radio prijamnici na gubitku i polako nestaju iz američkih domova.

Do 2022. bit će 50 milijardi IoT uređaja

Do 2022. bit će 50 milijardi IoT uređaja

11.07.2018. komentiraj

Internet stvari (IoT) i dalje zaokupljaju misli uključenih u svijet tehnologije, a prema novim prognozama Juniper Researcha, vjeruje se da će do 2022. godine biti 50 milijardi umreženih uređaja diljem svijeta, što je rast od 140 posto u odnosu na situaciju koju imamo u ovom trenutku.