Regulator internet domena ICANN nije zadovoljan pokušajem prodaje .org domene

Regulator internet domena ICANN nije zadovoljan pokušajem prodaje .org domene

Foto: Shutterstock

Neprofitna organizacija koja brine o internetskim domenama he Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) protestira zbog pokušaja prodaje neprofitne “.org” domene Ethos Capitalu te poziva na transparentnost i prekid takve prakse.

Naime, Internet Society (ISOC) odlučio je prodati Public Interest Registry (PIR) Ethos Capitalu za 1,135 milijardi američkih dolara te zbog te odluke naišao na brojne kritike, među kojima je i ona od strane ICANN-a.

"Naša uloga je osigurati da ".org" domene najviše razine ostanu sigurne, pouzdane i stabilne u trenucima predložene akvizicije PIR-a od strane Ethos Capitala. Također, pozivamo na transparentnost, zbog čega smo 9. prosinca poslali svoje mišljenje PIR-u i ISOC-u", kazao je predsjednik i izvršni direktor (CEO) ICANN-a Göran Marby.

U tom mišljenju, ili bolje rečeno pismu, ostavljen je dojam kako bi ICANN mogao potpuno zaustaviti akviziciju, ali čini se da za tako nema potrebne ovlasti. Naime, ICANN nije regulatorno tijelo nego privatna, neprofitna organizacija koja brine o domenama na internetu, odnosno njihovim imenima, ili bolje rečeno nastavcima.

No, činjenica je i da PIR prije akvizicije mora dobiti dozvolu ICANN-a, što je unaprijed određeno kao zaštita od prodaje domene od javnog interesa privatnoj kompaniji. S obzirom da ICANN protestira zbog izostavljanja detalja samog posla, moguće je da PIR neće dobiti potrebnu dozvolu.

Prije svega, ono što ICANN želi i mora znati jest na koji način bi PIR funkcionirao i kako bi se točno promijenio, prvenstveno jer pod sobom ima više od deset milijuna ".org" domena, prema kojima i ICANN ima odgovornost. Na tako nešto iz Ethosa su odgovorili javnom objavom svih planova, koji podrazumijevaju detaljno razrađenu strategiju očuvanja privatnosti i sigurnosti korisnika.

Također, Ethos se obvezao da godišnje neće podizati cijene registracije ".org" domene za više od deset posto, što znači da bi taj rast iznosio oko jednog dolara godišnje, ako se gledaju trenutne cijene.

Sad je sve na ICANN-u, koji bi na kraju ipak trebao popustiti jer ISOC tvrdi da samo uz taj novac može nastaviti svoj rad na neometan način i za dobrobit zajednice.

Još iz kategorije

Instagram konačno dovodi direktne poruke na web

Instagram konačno dovodi direktne poruke na web

21.01.2020. komentiraj

Facebook je u veljači prošle godine najavio da će direktne poruke (DMs) s Instagrama biti dostupne i u web varijanti, što zajednica traži već poduže vrijeme. I, nakon toliko čekanja, 14. siječnja krenula je cijela priča pa će nakon prvotno manjeg dijela korisnika mogućnost slanja poruka web putem na Instagramu, dobiti s vremenom i svi ostali korisnici.

INFOGRAFIKA: Kina je stvorila svoj paralelni online svijet

INFOGRAFIKA: Kina je stvorila svoj paralelni online svijet

20.01.2020. komentiraj

Kina je sveprisutna no za nju ipak vrijede druga pravila i to se posebno može iščitati u online svijetu, gdje ne postoje Google, Facebook ili Amazon, već njihove više nego uspješne kopije, odnosno, zamjene.

Google promjenio izgled rezultata pretraživanja za desktope

Google promjenio izgled rezultata pretraživanja za desktope

20.01.2020. komentiraj

Google je predstavio nadograđeni izgled plaćenih i organskih rezultata pretrage na desktopu i sad podsjećaju više na ono što vidimo u mobilnom okruženju. To znači prvenstveno da se oznaka oglasa “Ad” ističe više no što se prije, baš kao i ikonica web stranice (favicon).