Regulator internet domena ICANN nije zadovoljan pokušajem prodaje .org domene

Regulator internet domena ICANN nije zadovoljan pokušajem prodaje .org domene

Foto: Shutterstock

Neprofitna organizacija koja brine o internetskim domenama he Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) protestira zbog pokušaja prodaje neprofitne “.org” domene Ethos Capitalu te poziva na transparentnost i prekid takve prakse.

Naime, Internet Society (ISOC) odlučio je prodati Public Interest Registry (PIR) Ethos Capitalu za 1,135 milijardi američkih dolara te zbog te odluke naišao na brojne kritike, među kojima je i ona od strane ICANN-a.

"Naša uloga je osigurati da ".org" domene najviše razine ostanu sigurne, pouzdane i stabilne u trenucima predložene akvizicije PIR-a od strane Ethos Capitala. Također, pozivamo na transparentnost, zbog čega smo 9. prosinca poslali svoje mišljenje PIR-u i ISOC-u", kazao je predsjednik i izvršni direktor (CEO) ICANN-a Göran Marby.

U tom mišljenju, ili bolje rečeno pismu, ostavljen je dojam kako bi ICANN mogao potpuno zaustaviti akviziciju, ali čini se da za tako nema potrebne ovlasti. Naime, ICANN nije regulatorno tijelo nego privatna, neprofitna organizacija koja brine o domenama na internetu, odnosno njihovim imenima, ili bolje rečeno nastavcima.

No, činjenica je i da PIR prije akvizicije mora dobiti dozvolu ICANN-a, što je unaprijed određeno kao zaštita od prodaje domene od javnog interesa privatnoj kompaniji. S obzirom da ICANN protestira zbog izostavljanja detalja samog posla, moguće je da PIR neće dobiti potrebnu dozvolu.

Prije svega, ono što ICANN želi i mora znati jest na koji način bi PIR funkcionirao i kako bi se točno promijenio, prvenstveno jer pod sobom ima više od deset milijuna ".org" domena, prema kojima i ICANN ima odgovornost. Na tako nešto iz Ethosa su odgovorili javnom objavom svih planova, koji podrazumijevaju detaljno razrađenu strategiju očuvanja privatnosti i sigurnosti korisnika.

Također, Ethos se obvezao da godišnje neće podizati cijene registracije ".org" domene za više od deset posto, što znači da bi taj rast iznosio oko jednog dolara godišnje, ako se gledaju trenutne cijene.

Sad je sve na ICANN-u, koji bi na kraju ipak trebao popustiti jer ISOC tvrdi da samo uz taj novac može nastaviti svoj rad na neometan način i za dobrobit zajednice.

Još iz kategorije

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

03.06.2020. komentiraj

Brave, internetski preglednik otvorenog koda, čija je značajke blokiranje oglasa prilikom surfanja, kao novost u ponudi ima mogućnost kriptiranih videopoziva. Iako se pandemija koronavirusa primirila pa ova mogućnost dolazi malo prekasno, jasno da će imati vjernu publiku.

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

03.06.2020. komentiraj

Zoom aplikacija za videokonferencijske pozive kritizirana je ponajprije zbog manjka sigurnosti i zbog toga su je brojne organizacije diljem svijeta zabranile, zajedno s kompletnim vladama, što se moglo vidjeti na primjeru američke i njemačke. Ali, to se mijenja!

Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica

Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica

02.06.2020. komentiraj

Privredna banka Zagreb (PBZ) od danas korisnicima svojih Mastercard kartica donosi uslugu Apple Pay, koja mobilna plaćanja pretvara u jednostavan, siguran i privatan način plaćanja koji je brz i praktičan. Sigurnost i privatnost u središtu su usluge Apple Pay. Kada putem usluge Apple Pay koristite kreditnu ili debitnu karticu, stvarni brojevi kartica ne pohranjuju se na uređaju niti na Apple poslužiteljima. Umjesto toga, dodjeljuje se jedinstveni broj računa uređaja koji je tokeniziran i sigurno pohranjen na modulu Secure Element na vašem uređaju. Svaka je transakcija autorizirana jednokratnim jedinstvenim dinamičkim sigurnosnim kodom.