reCAPTCHA probijena na apsurdan način

reCAPTCHA probijena na apsurdan način

Foto: Antonio Jularić

Otkad se CAPTCHA pojavila, stručnjaci se zabavljaju načinima kako ju prevariti i onaj “Ja nisam robot” test zapravo osramotiti. Ide im to, ma koliko god se Google trudio spriječiti ih. Potvrdilo se i sad kad je reCAPTCHA probijena od strane stručnjaka sa sveučilišta Maryland korištenjem Googleova alata “text-to-speech”, da stvar bude apsurdnija.

Kako bi dodatno ismijali način provjere botova, nazvali su svoju metodu unCAPTCHA. Rade na njoj od 2017. godine i radi tako što upravo Googleov alat sam govorom zavarava reCAPTCHA zaštitu. Uspješno to čini u čak 85 posto slučajeva, što sigurno brine ljude u Googleu pa će svakako učiniti više napora kako bi reCAPTCHA postala bolja.

Samim time, nova verzija, predstavljena 30. listopada prošle godine, nije se baš proslavila. U toj verziji nazvanoj reCAPTCHA v3 napokon korisnici nemaju one dosadne probleme, upisivanje neprepoznatljivih slova ili klikanje po kvadratićima fotografije s ciljem pronalaska onoga što piše da treba pronaći.

Ne, umjesto svih tih komplikacija, Google je odlučio prebaciti odgovornost na administratore web stranica, pa da oni sami odluče što će s posjetiteljima, bez da oni to osjete. Dakle, sad se uz novu tehnologiju, koju Google drži u tajnosti, prepoznaje botove već na temelju njihova ponašanja na web stranici i administratori potom dobivaju uvid u to te odlučuju hoće li ih ukloniti ili ne.

Dakle, čak i kad se probije, kao u ovom istraživanju, lako se kasnije utvrdi jesu li korisnici u pitanju ili botovi. Stoga, ovaj test je više način na koji se prepoznaje koliko dobro rade algoritmi namijenjeni probijanju ove vrste zaštite. Svejedno, nije ništa manje zanimljivo to što se Googleova zaštita probija korištenjem Googleova alata.

Pitanje je vremena koliko će se to moći, ali i kako će se Google zahvaliti sveučilištu Maryland na ovakvom otkriću.

Još iz kategorije

Google uvodi partnere za sigurnosnu zaštitu kako bi poboljšao sigurnost Play Store-a

Google uvodi partnere za sigurnosnu zaštitu kako bi poboljšao sigurnost Play Store-a

19.11.2019. komentiraj

Google se uvelike trudi zaustaviti pošast zaraženih aplikacija na Play Storeu i da bi to postigao u još boljoj mjeri no dosad, odlučio je sklopiti partnerstva sa sigurnosnim kompanijama ESET, Lookout i Zimperium, koje su specijalizirane za mobilnu zaštiti te će svakako pomoći poboljšanju sigurnosti u Play Storeu.

Esport na Digital Shapersima

Esport na Digital Shapersima

18.11.2019. komentiraj

Digitalna transformacija društva i gospodarstva nije zaobišla niti sportsku industriju što je dovelo do razvoja novog oblika sporta – esporta ili natjecanja u igranju videoigara. Procjenjuje se da će vrijednost te industrije do 2020. godine doseći čak 1, 4 milijarde dolara. Virtualni sport u kojem pojedini igrači zarađuju i nekoliko milijuna dolara po samo jednom turniru, koji puni arene i apsolutni je hit u svijetu, stiže i na ovogodišnje izdanje RTL-ove konferencije Digital Shapers.

Alibaba ponovno oborila rekord online prodaje za Singles Day

Alibaba ponovno oborila rekord online prodaje za Singles Day

16.11.2019. komentiraj

Alibaba je na Dan samaca 11.11. uprihodila nevjerojatnih 38,4 milijardi američkih dolara od prodaje putem svoje e-trgovine, ali i uz partnerstva s maloprodajnim i veleprodajnim trgovačkim lancima u Kini. I to sve za samo 24 sata! To je za 7,6 milijardi dolara bolji rezultat nego prošle godine. Ali, krenimo redom...