reCAPTCHA probijena na apsurdan način

reCAPTCHA probijena na apsurdan način

Foto: Antonio Jularić

Otkad se CAPTCHA pojavila, stručnjaci se zabavljaju načinima kako ju prevariti i onaj “Ja nisam robot” test zapravo osramotiti. Ide im to, ma koliko god se Google trudio spriječiti ih. Potvrdilo se i sad kad je reCAPTCHA probijena od strane stručnjaka sa sveučilišta Maryland korištenjem Googleova alata “text-to-speech”, da stvar bude apsurdnija.

Kako bi dodatno ismijali način provjere botova, nazvali su svoju metodu unCAPTCHA. Rade na njoj od 2017. godine i radi tako što upravo Googleov alat sam govorom zavarava reCAPTCHA zaštitu. Uspješno to čini u čak 85 posto slučajeva, što sigurno brine ljude u Googleu pa će svakako učiniti više napora kako bi reCAPTCHA postala bolja.

Samim time, nova verzija, predstavljena 30. listopada prošle godine, nije se baš proslavila. U toj verziji nazvanoj reCAPTCHA v3 napokon korisnici nemaju one dosadne probleme, upisivanje neprepoznatljivih slova ili klikanje po kvadratićima fotografije s ciljem pronalaska onoga što piše da treba pronaći.

Ne, umjesto svih tih komplikacija, Google je odlučio prebaciti odgovornost na administratore web stranica, pa da oni sami odluče što će s posjetiteljima, bez da oni to osjete. Dakle, sad se uz novu tehnologiju, koju Google drži u tajnosti, prepoznaje botove već na temelju njihova ponašanja na web stranici i administratori potom dobivaju uvid u to te odlučuju hoće li ih ukloniti ili ne.

Dakle, čak i kad se probije, kao u ovom istraživanju, lako se kasnije utvrdi jesu li korisnici u pitanju ili botovi. Stoga, ovaj test je više način na koji se prepoznaje koliko dobro rade algoritmi namijenjeni probijanju ove vrste zaštite. Svejedno, nije ništa manje zanimljivo to što se Googleova zaštita probija korištenjem Googleova alata.

Pitanje je vremena koliko će se to moći, ali i kako će se Google zahvaliti sveučilištu Maryland na ovakvom otkriću.

Još iz kategorije

Hakeri čak 3 mjeseca imali pristup Microsoftovim e-mail servisima

Hakeri čak 3 mjeseca imali pristup Microsoftovim e-mail servisima

19.04.2019. komentiraj

Hakerskim probojima na svim razinama nema kraja, pa tako zapravo i ne čudi objava Microsofta da je sam bio žrtva jednog, čak tri mjeseca u kontinuitetu! Naime, toliko dugo su hakeri imali pristup njegovim e-mail uslugama.

Dodijeljene nagrade Web trgovac godine 2019

Dodijeljene nagrade Web trgovac godine 2019

18.04.2019. komentiraj

Na Konferenciji Ecommerce Day 2019. podijeljene su 22 nagrade za izvrsnost u web prodaji. Naziv najboljih web trgovina, prema mišljenju međunarodne stručne komisije, ali i domaćih potrošača su trgovine lafaboo.com i namještaj.hr, prva u kategoriji malih, a druga velikih web trgovina. Kupci su najboljom trgovinom ocijenili specijaliziranu web trgovinu cvjecarnicaljubica.com.

Uber uvodi opciju ostavljanja napojnice putem aplikacije

Uber uvodi opciju ostavljanja napojnice putem aplikacije

17.04.2019. komentiraj

Korisnici Ubera od danas vozačima mogu ostaviti napojnicu i putem aplikacije. Uber tako uvodi novi način nagrađivanja partnera u Hrvatskoj te će uz dosadašnje ocjenjivanje putem zvjezdica, svi korisnici ostavljanjem napojnice unutar aplikacije moći dodatno nagraditi vozača za odličnu uslugu. Ovako nešto moguće je putem Uber aplikacije već je moguće na mnogim drugim tržištima.