reCAPTCHA probijena na apsurdan način

reCAPTCHA probijena na apsurdan način

Foto: Antonio Jularić

Otkad se CAPTCHA pojavila, stručnjaci se zabavljaju načinima kako ju prevariti i onaj “Ja nisam robot” test zapravo osramotiti. Ide im to, ma koliko god se Google trudio spriječiti ih. Potvrdilo se i sad kad je reCAPTCHA probijena od strane stručnjaka sa sveučilišta Maryland korištenjem Googleova alata “text-to-speech”, da stvar bude apsurdnija.

Kako bi dodatno ismijali način provjere botova, nazvali su svoju metodu unCAPTCHA. Rade na njoj od 2017. godine i radi tako što upravo Googleov alat sam govorom zavarava reCAPTCHA zaštitu. Uspješno to čini u čak 85 posto slučajeva, što sigurno brine ljude u Googleu pa će svakako učiniti više napora kako bi reCAPTCHA postala bolja.

Samim time, nova verzija, predstavljena 30. listopada prošle godine, nije se baš proslavila. U toj verziji nazvanoj reCAPTCHA v3 napokon korisnici nemaju one dosadne probleme, upisivanje neprepoznatljivih slova ili klikanje po kvadratićima fotografije s ciljem pronalaska onoga što piše da treba pronaći.

Ne, umjesto svih tih komplikacija, Google je odlučio prebaciti odgovornost na administratore web stranica, pa da oni sami odluče što će s posjetiteljima, bez da oni to osjete. Dakle, sad se uz novu tehnologiju, koju Google drži u tajnosti, prepoznaje botove već na temelju njihova ponašanja na web stranici i administratori potom dobivaju uvid u to te odlučuju hoće li ih ukloniti ili ne.

Dakle, čak i kad se probije, kao u ovom istraživanju, lako se kasnije utvrdi jesu li korisnici u pitanju ili botovi. Stoga, ovaj test je više način na koji se prepoznaje koliko dobro rade algoritmi namijenjeni probijanju ove vrste zaštite. Svejedno, nije ništa manje zanimljivo to što se Googleova zaštita probija korištenjem Googleova alata.

Pitanje je vremena koliko će se to moći, ali i kako će se Google zahvaliti sveučilištu Maryland na ovakvom otkriću.

Još iz kategorije

Adatin disk za sve namjene

Adatin disk za sve namjene

25.08.2019. komentiraj

ADATA Technology predstavlja robusni vanjski tvrdi disk ADATA HD770G – prvi na svijetu s RGB osvjetljenjem, za one kojima samo robusnost nije dovoljna. Korisnici će na HD770G moći pohraniti sve svoje igre i podatke, i to s puno stila, tvrde u Adati i dodaju da HD770G nudi više od onog što propisuje standard IP68, a to znači da je otporan na vlagu, prašinu i udarce jer ima robusnu troslojnu konstrukciju.

Malware framework kreirao milijardu lažnih Google Adsense prikazivanja u svega 3 mjeseca

Malware framework kreirao milijardu lažnih Google Adsense prikazivanja u svega 3 mjeseca

20.08.2019. komentiraj

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost u Flashpointu otkrili su da je novi malware frameworka uspio kreirati oko milijardu lažnih Google AdSense prikaza oglasa tijekom protekla tri mjeseca, ali nije se zaustavio na tome veać je generirao i lažne “lajkove” na YouTube i Twitch video sadržaju.

INFOGRAFIKA: Koliko je Facebook uspješan u detekciji lošeg sadržaja

INFOGRAFIKA: Koliko je Facebook uspješan u detekciji lošeg sadržaja

19.08.2019. komentiraj

Facebook je s godinama postao poprilično učinkovit po pitanju prepoznavanja lošeg sadržaja, posebno kad se radi o spamu, terorističkoj propagandi, pedofiliji, seksualnom iskorištavanju svake vrste, propagandi nasilja, pornografiji i sadržaju za odrasle kojem nije mjesto na najvećoj društvenoj mreži svijeta.