Ransomware napadi ove godine rezultirali krađom preko 30 terabajta osjetljivih podataka

Ransomware napadi ove godine rezultirali krađom preko 30 terabajta osjetljivih podataka
DepositPhotos

Ransomware napadi nastavljaju terorizirati poslovne organizacije svih veličina diljem svijeta, što se vidi po činjenici da se njima preuzelo više od 34TB osjetljivih informacija samo tijekom lipnja ove godine.

Pritom je izvedeno više od 300 napada i sve to potvrđuje da ransomware napreduje prebrzo da bi se organizacije uspjele zaštititi na adekvatan način pa tako djelovati preventivno.

Tek je donekle pozitivna informacija da oteti podaci u svojoj veličini nisu tijekom lipnja premašili svibanj. Jer, u oba mjeseca otuđeno ih je po 34TB. U travnju je bila riječ o 31TB, ožujku 28TB, veljači 12TB i siječnju pet terabajta.

Od većih napada ove godine treba izdvojiti onaj na okrug Bernalillo u Novom Meksiku, gdje je "paralizirano" nekoliko okružnih ureda i uredi vlade. Čak je i zatvor neko vrijeme bio offline jer su "srušeni" sustavi za nadzorne kamere i automatsko otvaranje vrata. Ujedno, otuđeno je oko 5TB podataka.

U veljači je gigant Nvidia bio žrtva ransomware napada, a hakeri pod nazivom Lapsus$ tražili su milijun američkih dolara otkupnine kako bi vratili 1TB vrijednih podataka. Novac nisu dobili, njihovi članovi uhićeni su mjesec poslije u Londonu.

Tijekom ožujka napadnuti su Toyota i Mercedes-Benz te je pritom otuđeno oko 1,4TB podataka. Već po tome je vidljivo da žrtve nisu neki mali biznisi ili nezaštićeni pojedinci već uistinu velike korporacije, s izrazito moćnim sustavima. To jasno sugerira koliko su ransomware napadi opasni i nepredvidljivi.

Inače, ransomware je vrsta malicioznih programa nastalih 2006., a razvijanih još od 1989. Cilj tih napada jest znatno ograničiti pristup zaraženom informacijskom sustavu i pohranjenim podacima ili kako bi se jednostavnije reklo - taj malware želi "oteti" vaše podatke i potom naplatiti od vas njihovo vraćanje.

Kod većih korporacija, organizacija i sustava općenito, ostati bez osjetljivih podataka težak je udarac. Samim time, to je unosno napadačima i zato sve češće ciljaju upravo takve mete. Koje je teško "probiti", ali kad uspiju, naplate se u milijunskim iznosima.