Ranjivosti interneta stvari (IoT) stvaraju rizik za pacijente koji koriste medicinske uređaje

Ranjivosti interneta stvari (IoT) stvaraju rizik za pacijente koji koriste medicinske uređaje

Foto: DepositPhotos

Internet stvari (IoT) bit će revolucionarna tehnologija, a posebno joj se raduju u zdravstvenom sustavu jer trebala bi poboljšati medicinsku skrb. Pacijenti će, u teoriji, konstantno biti spojeni na mrežu i pratit će se njihovo stanje, a i kad budu otpušteni iz bolnica pratit će se je li sve u redu s njima. No, upravo u tome i vlada opasnost...

Probiti se na mrežu značilo bi doći ne samo do kontrole podataka jednog pacijenta ili liječnika već i do kompletnog sustava, što poput domina ruši sve pred sobom. A tako nešto situacija je koja se još uvijek slobodno može okarakterizirati kao rizična, ipak se radi o ozbiljnim stvarima.

Stoga, kad je problem detektiran, a jest odavno po pitanju IoT, vrijeme je za neka rješenja. Tu moraju urgirati vodeće sigurnosne kompanije na svijetu, zajedno s pružateljima IoT usluga, ali i proizvođačima. Konkretnija zaštita iznimn je potrebna jer IoT nije šala, s dolaskom mobilne mreže pete generacije (5G) imat će nikad čvršće temelje za implementaciju u domove građana, ali i veće sustave.

Posebno se to odnosi na zdravstveni sektor... Trenutno se mnogo pažnje pridaje praćenju rada srca, temperature, povišenog šećera ili kolesterola, uvođenja raznih pomagala kod Parkinsonove bolesti. Ali s vremenom bi se lista sasvim sigurno mogla proširiti i IoT će unijeti revoluciju u zdravstvo.

Također, konstantno praćenje pacijenata omogućava prevenciju koja svakako olakšava posao liječnicima. I ne samo to, kompletna povijest bolesti trebala bi biti dostupna uz jedan klik, bez komplikacija i nepotrebnog gubljenja vremena u redovima, što bi bilo ogroman plus.

Stoga, bilo bi odlično da priča ostane lijepa, a ne da se nagrđuje zbog cyberkriminala, kojem bi moglo biti prelako "ordinirati" u IoT okruženju. Neka se pravom zaštitom oteža proboj u sustave što je više moguće...

Još iz kategorije

Facebook nastavlja sa širenjem interoperabilnosti između Instagrama i Messengera

Facebook nastavlja sa širenjem interoperabilnosti između Instagrama i Messengera

21.10.2021.

Facebook nastavlja s podosta hvalevrijednim naporima u smislu poboljšanja interoperabilnosti između Instagrama i Messengera. Konkretnije, gigant na tržištu društvenih mreža dodao je nove značajke za grupne razgovore na različitim platformama i time će svakako korisnicima olakšati međusobnu komunikaciju. Pritom se misli ponajprije i na poslovni segment, odnosno, brendove, influensere...

Hakeri sve češće probijaju zaštitu kriptomjenjačnica

Hakeri sve češće probijaju zaštitu kriptomjenjačnica

20.10.2021.

Hakeri su se uspjeli infiltrirati na osobne račune oko 6000 korisnika Coinbasea na način da su iskoristili ranjivost u sustavu dvostruke verifikacije te platforme, navodi Bleeping Computer. Riječ je o jednoj od najvećih mjenjačnica i općenito platformi za poslovanje kriptovalutama pa je, logično, jako “odzvonila” ova informacija.

Firefox na Androidu će automatski popunjavati pristupne podatke na sve vaše aplikacije

Firefox na Androidu će automatski popunjavati pristupne podatke na sve vaše aplikacije

20.10.2021.

Mozilla je pripremila novo iznenađenje za korisnike Firefoxa u vidu lakšeg i sigurnijeg načina prijave na aplikacije unutar Android okruženja. Time ide u smjeru Google Chromea, što nije loše već upravo suprotno - sjajno.