Python pretekao Javu

Python pretekao Javu

Foto: DepositPhotos

Programski jezik Python posljednje tri do četiri godine bilježi iznimnu popularnost kod developera i prema podacima koje nudi SlashData, provedenima uz pomoć praćenja navika kod 20 tisuća developera diljem svijeta, taj se trend nastavio i u ovom trenutku nadmašena je čak i Java!

Konkretnije, 8,2 milijuna developera u svijetu koristi Python, dok njih 7,6 milijuna koristi Javu. Primjerice, u rujnu prošle godine Java je bila na brojci od 7,1 milijun developera, a Python na njih sedam milijuna. Dakle, popularnost je iznimno porasla u pola godine, što za taj tri desetljeća stari programski jezik mnogo znači.

Inače, Python ima jednostavnu sintakstu, iznimno je čitljiv i samim time početnicima idealan. Nastao je 1989., ali koristi ga se od 1994. godine. Ovaj programski jezik može gotovo sve. S njime se radi na web aplikacijama, korisničkim sučeljima, analizi podataka, statistici...

Također, s obzirom da Python ima dizajn koji je orijentiran oko samog objekta, omogućava bolju kontrolu procesa i bolju integraciju, što povećava produktivnost, ali i brzinu samog rada. Samim time se preferira i za rad na kompleksnim mrežnim aplikacijama. Developeri će pak istaknuti i da je brz pa nudi bolje prilike za zaradu i podrška mu je na vrhunskoj razini pa kad dođe do tehničkih problema, sve se riješi poprilično brzo.

Ipak, kad pogledamo cijelu listu navika, na prvom mjestu je JavaScript s 11,7 milijuna developera. Ali, treba napomenuti i da JavaScript podrazumijeva CoffeeScript i TypeScript. A s obzirom da nije popularna kod Interneta stvari, samo je pitanje vremena kad će Python, koji je u IoT svijetu najpopularniji, preuzeti prvo mjesto.

Naime, u ovoj godini će mobilne mreže pete generacije (5G) polako preuzeti primat, a od sljedeće će biti standard, što za IoT znači brže širenje nego prije, a s tim širenjem će profitirati i Python.

Još iz kategorije

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

03.06.2020. komentiraj

Brave, internetski preglednik otvorenog koda, čija je značajke blokiranje oglasa prilikom surfanja, kao novost u ponudi ima mogućnost kriptiranih videopoziva. Iako se pandemija koronavirusa primirila pa ova mogućnost dolazi malo prekasno, jasno da će imati vjernu publiku.

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

03.06.2020. komentiraj

Zoom aplikacija za videokonferencijske pozive kritizirana je ponajprije zbog manjka sigurnosti i zbog toga su je brojne organizacije diljem svijeta zabranile, zajedno s kompletnim vladama, što se moglo vidjeti na primjeru američke i njemačke. Ali, to se mijenja!

Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica

Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica

02.06.2020. komentiraj

Privredna banka Zagreb (PBZ) od danas korisnicima svojih Mastercard kartica donosi uslugu Apple Pay, koja mobilna plaćanja pretvara u jednostavan, siguran i privatan način plaćanja koji je brz i praktičan. Sigurnost i privatnost u središtu su usluge Apple Pay. Kada putem usluge Apple Pay koristite kreditnu ili debitnu karticu, stvarni brojevi kartica ne pohranjuju se na uređaju niti na Apple poslužiteljima. Umjesto toga, dodjeljuje se jedinstveni broj računa uređaja koji je tokeniziran i sigurno pohranjen na modulu Secure Element na vašem uređaju. Svaka je transakcija autorizirana jednokratnim jedinstvenim dinamičkim sigurnosnim kodom.