Prva godina primjene Uredbe o zaštiti podataka - 73 posto Europljana zna za barem jedno od svojih prava

Prva godina primjene Uredbe o zaštiti podataka - 73 posto Europljana zna za barem jedno od svojih prava

Foto: DepositPhotos

U povodu prve godišnjice primjene Opće uredbe EU-a o zaštiti podataka, na kojem se razmatrala njezina uspješnost, Europska komisija objavila je rezultate posebnog istraživanja Eurobarometra o zaštiti podataka. Rezultati pokazuju da su Europljani relativno dobro upoznati s novim pravilima o zaštiti podataka, svojim pravima i postojanjem nacionalnih tijela za zaštitu podataka, kojima se mogu obratiti ako su im prava prekršena.

Potpredsjednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip izjavio je da Europski građani svjesniji su svojih digitalnih prava i to su dobre vijesti.

„Međutim, samo troje od deset Europljana upoznato je sa svim svojim novim pravima kad je riječ o zaštiti podataka. Poduzećima je povjerenje klijenata vrlo važno za poslovanje, a steći će ga ako klijenti budu upoznati s uvjetima zaštite podataka i vjeruju da će se oni poštovati. Poznavanje prava preduvjet je za njihovo ostvarivanje. Jednostavnija primjena pravila o zaštiti podataka može biti od koristi za obje strane“, ističe Ansip.

Povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Věra Jourová dodala je da jedan je od najvećih prioriteta pomoći Europljanima da vrate kontrolu nad svojim osobnim podacima.

„Međutim, od 60 % Europljana koji čitaju izjave o zaštiti osobnih podataka, samo ih 13 % pročita u cijelosti jer su predugačke ili ih je teško razumjeti. Ponovno pozivam sva internetska poduzeća da stave na raspolaganje koncizne, transparentne i svima lako razumljive izjave o zaštiti osobnih podataka. Pozivam i sve Europljane da iskoriste pravo na zaštitu podataka i optimiziraju svoje postavke privatnosti“, pojašnjava Věra Jourová.

Rezultati Eurobarometra na temelju mišljenja 27 000 Europljana pokazuju da 73 % ispitanika zna za barem jedno od šest prava navedenih u anketi koja su zajamčena Općom uredbom o zaštiti podataka. Građani su najbolje upoznati s pravom na pristup osobnim podacima (65 %), pravom na ispravak podataka ako su netočni (61 %), pravom na odbijanje izravnog marketinga (59 %) i pravom na brisanje osobnih podataka (57 %).

Osim toga, 67 % ispitanika upoznato je s Općom uredbom o zaštiti podataka, a 57 % zna koja su nacionalna tijela nadležna za zaštitu podataka. Rezultati pokazuju i da je zaštita podataka važno pitanje jer 62 % ispitanika smatra da nema potpunu kontrolu nad osobnim podacima na internetu.

Još iz kategorije

Otkrivena nova sigurnosna rupa u WordPressu

Otkrivena nova sigurnosna rupa u WordPressu

19.09.2019. komentiraj

WordPress se ponovno našao u opasnosti jer su hakeri uspjeli pronaći način kako eksploatirati postojeću manu popularne web hosting stranice pa na taj način stvoriti lažne administratorske račune, kojima se pak može neometano činiti šteta korisnicima.

Top Wi-Fi routeri imaju velike sigurnosne propuste

Top Wi-Fi routeri imaju velike sigurnosne propuste

19.09.2019. komentiraj

Stručnjaci za internetsku sigurnost u kompaniji Trustwave otkrili su ranjivosti u nekoliko D-Link i Comba Telecom rutera, a poprilično su ozbiljne jer omogućavaju cyber kriminalcima vidjeti korisnička imena i lozinke, što ih dovodi u iznimnu opasnost.

Google uvodi velike promjene za Nofollow linkove

Google uvodi velike promjene za Nofollow linkove

18.09.2019. komentiraj

Google se trudi izvesti evoluciju svojstva koja ima “nofollow” link pa predstavlja njih još, sve s ciljem boljeg razumijevanja same prirode linkova. Stoga, dva nova svojstva objedinjena u rel=”nofollow” su: rel=”sponsored” i rel=”ugc”.