Prva godina primjene Uredbe o zaštiti podataka - 73 posto Europljana zna za barem jedno od svojih prava

Prva godina primjene Uredbe o zaštiti podataka - 73 posto Europljana zna za barem jedno od svojih prava

Foto: DepositPhotos

U povodu prve godišnjice primjene Opće uredbe EU-a o zaštiti podataka, na kojem se razmatrala njezina uspješnost, Europska komisija objavila je rezultate posebnog istraživanja Eurobarometra o zaštiti podataka. Rezultati pokazuju da su Europljani relativno dobro upoznati s novim pravilima o zaštiti podataka, svojim pravima i postojanjem nacionalnih tijela za zaštitu podataka, kojima se mogu obratiti ako su im prava prekršena.

Potpredsjednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip izjavio je da Europski građani svjesniji su svojih digitalnih prava i to su dobre vijesti.

„Međutim, samo troje od deset Europljana upoznato je sa svim svojim novim pravima kad je riječ o zaštiti podataka. Poduzećima je povjerenje klijenata vrlo važno za poslovanje, a steći će ga ako klijenti budu upoznati s uvjetima zaštite podataka i vjeruju da će se oni poštovati. Poznavanje prava preduvjet je za njihovo ostvarivanje. Jednostavnija primjena pravila o zaštiti podataka može biti od koristi za obje strane“, ističe Ansip.

Povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Věra Jourová dodala je da jedan je od najvećih prioriteta pomoći Europljanima da vrate kontrolu nad svojim osobnim podacima.

„Međutim, od 60 % Europljana koji čitaju izjave o zaštiti osobnih podataka, samo ih 13 % pročita u cijelosti jer su predugačke ili ih je teško razumjeti. Ponovno pozivam sva internetska poduzeća da stave na raspolaganje koncizne, transparentne i svima lako razumljive izjave o zaštiti osobnih podataka. Pozivam i sve Europljane da iskoriste pravo na zaštitu podataka i optimiziraju svoje postavke privatnosti“, pojašnjava Věra Jourová.

Rezultati Eurobarometra na temelju mišljenja 27 000 Europljana pokazuju da 73 % ispitanika zna za barem jedno od šest prava navedenih u anketi koja su zajamčena Općom uredbom o zaštiti podataka. Građani su najbolje upoznati s pravom na pristup osobnim podacima (65 %), pravom na ispravak podataka ako su netočni (61 %), pravom na odbijanje izravnog marketinga (59 %) i pravom na brisanje osobnih podataka (57 %).

Osim toga, 67 % ispitanika upoznato je s Općom uredbom o zaštiti podataka, a 57 % zna koja su nacionalna tijela nadležna za zaštitu podataka. Rezultati pokazuju i da je zaštita podataka važno pitanje jer 62 % ispitanika smatra da nema potpunu kontrolu nad osobnim podacima na internetu.

Još iz kategorije

Online učenje je na svom vrhuncu i pokazuje novu budućnost obrazovanja

Online učenje je na svom vrhuncu i pokazuje novu budućnost obrazovanja

31.05.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa utjecala je na razne aspekte naših života i obrazovanje je jedno od njih jer učenici, studenti, nastavnici i profesori morali su se prilagoditi potpuno drugačijem načinu rada, koji bi u konačnici mogao biti podosta revolucionaran za kompletni obrazovni sustav. Na globalnoj razini!

Učenici osnovne škole Popovača virtualno su prešli granicu i predstavili Hrvatsku svojim vršnjacima

Učenici osnovne škole Popovača virtualno su prešli granicu i predstavili Hrvatsku svojim vršnjacima

30.05.2020. komentiraj

Digitalni alati omogućili su učenicima iz cijelog svijeta stjecanja znanja i to online, ali i da virtualno prijeđu nacionalne granice i povežu se s učenicima iz cijelog svijeta. 21. i 22. svibnja putem platforme Microsoft Teams organiziran je online „susret“ 13 škola iz 11 zemalja na međunarodnoj lekciji engleskog jezika. Među njima je bila i Osnovna škola Popovača iz Hrvatske.

Outlook za Windows uskoro dobiva mogućnost cloud e-mail potpisa

Outlook za Windows uskoro dobiva mogućnost cloud e-mail potpisa

29.05.2020. komentiraj

Microsoft u lipnju planira predstaviti nadopunu Outlooka za Windows klijent, koji će dodati mogućnost konfiguracije e-mail potpisa i spremiti ga u cloud radije nego u samu Outlook instalaciju.