Prva godina primjene Uredbe o zaštiti podataka - 73 posto Europljana zna za barem jedno od svojih prava

Prva godina primjene Uredbe o zaštiti podataka - 73 posto Europljana zna za barem jedno od svojih prava

Foto: DepositPhotos

U povodu prve godišnjice primjene Opće uredbe EU-a o zaštiti podataka, na kojem se razmatrala njezina uspješnost, Europska komisija objavila je rezultate posebnog istraživanja Eurobarometra o zaštiti podataka. Rezultati pokazuju da su Europljani relativno dobro upoznati s novim pravilima o zaštiti podataka, svojim pravima i postojanjem nacionalnih tijela za zaštitu podataka, kojima se mogu obratiti ako su im prava prekršena.

Potpredsjednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip izjavio je da Europski građani svjesniji su svojih digitalnih prava i to su dobre vijesti.

„Međutim, samo troje od deset Europljana upoznato je sa svim svojim novim pravima kad je riječ o zaštiti podataka. Poduzećima je povjerenje klijenata vrlo važno za poslovanje, a steći će ga ako klijenti budu upoznati s uvjetima zaštite podataka i vjeruju da će se oni poštovati. Poznavanje prava preduvjet je za njihovo ostvarivanje. Jednostavnija primjena pravila o zaštiti podataka može biti od koristi za obje strane“, ističe Ansip.

Povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Věra Jourová dodala je da jedan je od najvećih prioriteta pomoći Europljanima da vrate kontrolu nad svojim osobnim podacima.

„Međutim, od 60 % Europljana koji čitaju izjave o zaštiti osobnih podataka, samo ih 13 % pročita u cijelosti jer su predugačke ili ih je teško razumjeti. Ponovno pozivam sva internetska poduzeća da stave na raspolaganje koncizne, transparentne i svima lako razumljive izjave o zaštiti osobnih podataka. Pozivam i sve Europljane da iskoriste pravo na zaštitu podataka i optimiziraju svoje postavke privatnosti“, pojašnjava Věra Jourová.

Rezultati Eurobarometra na temelju mišljenja 27 000 Europljana pokazuju da 73 % ispitanika zna za barem jedno od šest prava navedenih u anketi koja su zajamčena Općom uredbom o zaštiti podataka. Građani su najbolje upoznati s pravom na pristup osobnim podacima (65 %), pravom na ispravak podataka ako su netočni (61 %), pravom na odbijanje izravnog marketinga (59 %) i pravom na brisanje osobnih podataka (57 %).

Osim toga, 67 % ispitanika upoznato je s Općom uredbom o zaštiti podataka, a 57 % zna koja su nacionalna tijela nadležna za zaštitu podataka. Rezultati pokazuju i da je zaštita podataka važno pitanje jer 62 % ispitanika smatra da nema potpunu kontrolu nad osobnim podacima na internetu.

Još iz kategorije

I Firefox će sve HTTP stranice označavati kao nesigurne

I Firefox će sve HTTP stranice označavati kao nesigurne

21.07.2019. komentiraj

Mozilla je sa svojim Firefox internetskim preglednikom odlučila krenuti putem kojim je i Googleov Chrome, jedino što kasni za njime godinu dana. Naime, odlučeno je da će se sve HTTP (Hypertext Transfer Protocol) web stranice početi označavati kao nesigurne dok se surfa u Firefoxu.

Digitalno lice jednako važno kao i ono stvarno

Digitalno lice jednako važno kao i ono stvarno

19.07.2019. komentiraj

U DermaMedu znaju da dobro dizajnirana web stranica i prisutnost na društvenim mrežama predstavljaju „digitalno lice“ tvrtke te da ponekad mogu biti presudni u odlučivanju korisnika čije će usluge koristiti. „Prvi dojam iznimno je važan, a naša poslovna web stranica mnogima je upravo to – prvo upoznavanje s DermaMedom. Nova stranica bit će optimizirana za rad na različitim uređajima i omogućit će nam kvalitetniju interakciju s klijentima. Uz više informacija i niz dodatnih funkcija prilagođenih krajnjem korisniku, vjerujem da će pozitivno doprinijeti našoj konkurentnosti“ smatra dr. med. Anđela Prolić, osnivačica centra.

GoogleBot će od 1. rujna ignorirati Robots.txt direktive

GoogleBot će od 1. rujna ignorirati Robots.txt direktive

19.07.2019. komentiraj

Google je i službeno objavio da GoogleBot više neće slušati direktive koje mu zadaje Rrobots.txt po pitanju indeksiranja web stranica. Konkretnije, izdavači koji se oslanjaju na robots.txt imaju vremena do 1. rujna ove godine ukloniti ga i početi koristiti alternativu.